ΤΣΑΒΙ ΕΡΝΑΝΤΕΘ: Μία ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα για το «τιμόνι» της Μπαρτσελόνα

Ο Τσάβι Ερνάντεθ έχει γράψει σπουδαία ποδοσφαιρική ιστορία με την φανέλα της Μπαρτσελόνα και στόχος του είναι να κάνει κάτι ανάλογο από το πόστο του προπονητή.

Και μόνο το γεγονός ότι ο Τσάβι (μαζί με τον Λιονέλ Μέσι) είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες σεζόν (17) στο «Καμπ Νόου» λέει πάρα πολλά. Μετά τον Αργεντινό μάγο της μπάλας, αυτή η ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα είναι στη δεύτερη θέση των ιστορικών επίσημων συμμετοχών της Μπαρτσελόνα. Έχει κατακτήσει 25 τίτλους με την μπλαουγκράνα φανέλα και συνέδεσε το όνομα του με τη χρυσή εποχή της καταλανικής ομάδας αλλά και με αυτή της εθνικής ομάδας της Ισπανίας. Ο Τσάβι ήταν ο βασικός πυλώνας, πάνω στον οποίο βασίστηκε όλη η ιδέα του… τίκι-τάκα. Αυτό το ποδόσφαιρο, το οποίο ενορχήστρωσε με τον καλύτερο τρόπο ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ίσως να μην είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις, αν δεν ήταν ο Τσάβι εντός των τεσσάρων γραμμών, προκειμένου να το υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος απολαμβάνει την καθολική αναγνώριση των φιλάθλων εντός και εκτός Ισπανίας. Είναι κάτι που το έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια και στην Μπαρτσελόνα έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται υπερήφανοι για ένα ακόμη δικό τους παιδί, ένα ποδοσφαιρικό προϊόν της Μασία, που γνωρίζει εκ των έσω τι εστί Μπαρτσελόνα και τι χρειάζεται μία ομάδα τέτοιου επιπέδου, προκειμένου να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο. Σε επίπεδο ποδοσφαιρικής προσφοράς λοιπόν, αλλά και σε επίπεδο γνώσης των αναγκών της ομάδας, ο Τσάβι σημαίνει όχι πάρα πολλά, αλλά τα πάντα για την Μπαρτσελόνα. Ο Τσάβι, όπως και ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι η Μπαρτσελόνα. Και είναι ίσως ο κατάλληλος άνθρωπος αυτήν τη στιγμή, για να τη βγάλει από τον φαύλο κύκλο της αγωνιστικής μετριότητας. 
 
 
Ο Τσάβι, ένας πρώην μέσος όπως και ο νυν τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, βάσει της θέσης στην οποία αγωνιζόταν, έχει όλα τα εφόδια για να γίνει ένας σημαντικός προπονητής. Προφανώς και δεν γνωρίζουμε αν φτάσει σε επίπεδα Γκουαρδιόλα, αλλά η κοινή βάση της Μπαρτσελόνα υπάρχει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό δύο άνθρωποι να έχουν κοινή ποδοσφαιρική παιδεία και φυσικά είναι σπουδαίο για τον ίδιο τον Τσάβι το ότι έχει παίξει μπάλα υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα. 
 
Ωστόσο πάμε τώρα να δούμε τις βασικές διαφορές. Όταν ανέλαβε ο Πεπ Γκουαρδιόλα την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα την αγωνιστική περίοδο 2008-2009 είχε ήδη στην πλάτη του ένα χρόνο θητείας στη δεύτερη ομάδα. Ο Τσάβι έχει ήδη ξεκινήσει την προπονητική καριέρα του, αλλά όπως και να το κάνουμε, άλλο Αλ Σαντ και άλλο Μπαρτσελόνα Β. Είναι διαφορετικό δηλαδή να ξέρεις ότι θα προπονήσεις παίκτες, τους οποίους ενδεχομένως θα έχεις κάποια χρόνια αργότερα και στην πρώτη ομάδα.
 
 
Επίσης όταν πήρε το τιμόνι ο Πεπ Γκουαρδιόλα οι βάσεις είχαν ήδη μπει. Η Μπαρτσελόνα είχε ήδη κατακτήσει ένα Champions League το 2006, ο Τσάβι ήταν ήδη εκεί, ενώ βεβαίως είχε ήδη κάνει κάποια χρόνια νωρίτερα το ντεμπούτο του ο Λιονέλ Μέσι. Ήρθε και ο Πεπ και πήγε το όλο σκηνικό σε ακόμα καλύτερο επίπεδο, κοινώς το απογείωσε. Τώρα ο Τσάβι έχει μπροστά του μία εντελώς διαφορετική κατάσταση. Στη μετά Μέσι εποχή η Μπαρτσελόνα μοιάζει εντελώς ακίνδυνη στα μεγάλα ματς. Είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση σε κάθε περίπτωση και ο Τσάβι θέλει σιγά σιγά να ξαναβάλει την Μπαρτσελόνα σε μια κανονικότητα εν μέσω οικονομικών προβλημάτων, τα οποία δεν υπήρχαν στην πρώτη θητεία του Τζουάν Λαπόρτα, όταν είχε αναλάβει ο Πεπ Γκουαρδιόλα. 
 
Όπως και να έχει η κατάσταση, με τον Τσάβι στο τιμόνι, με ένα καλό έμψυχο δυναμικό και με αρκετούς παίκτες από τα τμήματα υποδομής, υπάρχει και η θετική πλευρά. Οι προοπτικές είναι πολύ καλές και η λογική λέει ότι και μόνο η παρουσία του Τσάβι θα βοηθήσει τα μέγιστα. Αρχικά ας μην έχουμε στο μυαλό μας τα δεδομένα της προπονητικής εποχής Γκουαρδιόλα. Οι καταστάσεις που βιώνει ο σύλλογος είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Πάντως σε βάθος χρόνου ο Τσάβι με βάση το κύρος και τις δεδομένες γνώσεις του έχει τη δυνατότητα να κάνει τουλάχιστον μια αξιοπρόσεκτη θητεία στην Μπαρτσελόνα.  
 
Σε κάθε περίπτωση ό,τι και αν πούμε εμείς, αξίζει να κρατήσουμε τα λόγια του πλέον κατάλληλου να μιλήσει για το θέμα. Είναι οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Πεπ Γκουαρδιόλα που έχουν δημοσιεύσει οι Ισπανοί δημοσιογράφοι και που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Αλ Σαντ: «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Τσάβι είναι έτοιμος να αναλάβει αυτήν τη θέση. Ξέρει από ποδόσφαιρο και έχει ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία από αυτήν που είχα εγώ, όταν ανέλαβα την Μπαρτσελόνα. Όμως η επιτυχία εξαρτάται πάντα από την αφοσίωση και την ποιότητα των παικτών. Η επιρροή μας στο παιχνίδι είναι πολύ μικρότερη από αυτή που πιστεύει ο κόσμος ότι έχουμε. Σχεδόν όλα εξαρτώνται από την ποιότητα των ποδοσφαιριστών».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News