FOOTBALL STATISTICS: Η ΑΕΚ λατρεύει την 8η αγωνιστική κόντρα στον Άρη

Τρεις νίκες και μία ισοπαλία έχει η ΑΕΚ στις «κιτρινόμαυρες» μονομαχίες με τον Άρη στο πρωτάθλημα τα τελευταία 27 χρόνια.

Έναν εξαιρετικά καλό οιωνό για την ΑΕΚ και παράλληλα λίαν άσχημο για τον Άρη προσφέρουν τα δεδομένα των αναμετρήσων των δύο «κιτρινόμαυρων» στο ΟΑΚΑ (και όχι μόνον) τα τελευταία 27 χρόνια στο πλαίσιο του πρωταθλήματος.

Η φορμαρισμένη Ένωση φιλοξενεί την επίσης σε ανάλογη αγωνιστική κατάσταση ομάδα της Θεσσαλονίκης σ’ ένα ματς – τεστ για  βάσιμες αποδείξεις των δυνατοτήτων  αμφότερων να ανταποκριθούν στους υψηλούς τους εφετινούς στόχους. Oι «κιτρινόμαυροι» του Βορρά τα καταφέρνουν στη Super League κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά την τελευταία 10ετία με την Ένωση γηπεδούχο καθώς είναι αήττητοι στις τέσσερις πιο πρόσφατες αναμετρήσεις τους στο Μαρούσι με απολογισμό τρεις ισοπαλίες και μια νίκη άλλα μόνον ως εκεί γέρνει προς την πλευρά τους η πλάστιγγα της πρόσφατης Ιστορίας των σχετικών μονομαχιών. Στις οποίες αντίθετα υπάρχει μια πολύ πιο ισχυρή μακροχρόνια υπέρ της ΑΕΚ παράδοση. Και αυτή έχει να κάνει κύρια με τις αναμετρήσεις τους την 8η αγωνιστική όπου αλλάζει δραματικά υπέρ των σήμερα γηπεδούχων το σκηνικό στα εν λόγω παιχνίδια από τη σεζόν 1994-95 κι έπειτα.

Η ΑΕΚ έχει όλες και όλες δύο νίκες επίσης κόντρα στον συγκεκριμένο αντίπαλο  στις μονομαχίες τους στο ΟΑΚΑ από τη σεζόν 2011-12 αλλά αμφότερες έχουν σημειωθεί την… 8η αγωνιστική και μάλιστα οι ημερομηνίες είναι πάνω–κάτω ίδιες με την εφετινή.

Πρώτα στις 30 Οκτωβρίου 2011 επιβλήθηκε άνετα η ομάδα του Νίκου Κωστένογλου 3-0 χάρη στο αυτογκόλ του Λαζαρίδη (10’) και τα γκολ των Λυμπερόπουλου (39’) και Καλά (78’).

Kαι έπειτα σάρωσε  τον αντίπαλο της 4-0  ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2018 με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Εζεκιέλ Πόνσε (δύο γκολ  με κεφαλιά στο 56’ και 62’  και μία ασίστ) και Λούκας Μπογιέ ( ένα γκολ στο 5’ και μία ασίστ στο 72’ στον Λιβάγια που σφράγισε το καρέ των γηπεδούχων).

Ανατρέχοντας το παρελθόν των εν λόγω μονομαχιών θα βρούμε ότι η 8η αγωνιστική …αρέσει πολύ στην ΑΕΚ καθώς έχει άλλες δύο νίκες και μία ισοπαλία από το 1995 και μετά. Πιο συγκεκριμένα υπό τις οδηγίες του Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς και με σκόρερ τους Μιχάλη Καψή (14’) και Ντέμη Νικολαΐδη νίκησε 2-0 στο ΟΑΚΑ στις 20 Νοεμβρίου 1999. Μία 10ετία αργότερα (στις 25 Οκτωβρίου 2009) με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς απέσπασε ισοπαλία 1-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (ο Αμπρέου έδωσε το προβάδισμα στον γηπεδούχο στο 5’ και ισοφάρισε ο Ιγνάσιο Σκόκο στο 48’ για τους φιλοξενούμενους).

Ενώ τέλος πάλι στη Θεσσαλονίκη επικράτησε 1-0 με σκόρερ τον Λιβάι Γκαρσία (με υπέροχο κτύπημα φάουλ στο 65’) σ’ ένα ματς που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνει 8 Νοεμβρίου του 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στις τάξεις των τότε φιλοξενούμενων  (έξι συνολικά μέλη της ομάδας – ανάμεσα τους οι Πέτρος Μάνταλος, Γεβγκέν Σάκχοφ, Στράτος Σβάρνας και Νασίμ Χνιντ – μετά από έλεγχο που έγινε κατά την επιστροφή της αποστολής από ευρωπαϊκό αγώνα στην Ουκρανία) και διεξήχθη τελικά 14 Ιανουαρίου 2021.

Από την πλευρά του ο Άρης έχει να ατενίζει με ικανοποίηση το παρελθόν τους κύρια στις μονομαχίες  για την 21η αγωνιστική καθώς έχει πανηγυρίσει τις δύο φορές και έχει γευτεί την πίκρα μία στις τρεις  περιπτώσεις που αναμετρήθηκαν στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της. Πρώτα γέλασαν οι γηπεδούχοι του Φερνάντο Σάντος που με γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου  (74’ ) πήραν τους τρεις βαθμούς στις 6 Μαρτίου 2005 και έπειτα ήρθαν οι δύο επιτυχίες των Θεσσαλονικέων.

Πρώτα στις 5 Φεβρουαρίου 2011 με το 2-1  έχοντας σκόρερ αμφότερων των γκολ τον Νέτο (28’ και 75’)  ενώ ενδιάμεσα είχε προσωρινά ισοφαρίσει στο 51’ ο Ισμαέλ Μπλάνκο.

Και πιο πρόσφατα (7 φεβρουαρίου 2021) πέρασε νικηφόρα (2-0) χάρη στα γκολ των Ροουζ 29’ και Σίλβα 91’).

Τελος αξίζει να σημειωθεί ότι το 0-0 στην 10η αγωνιστική των play – off στις 16 του περασμένου Μαΐου στο ΟΑΚΑ είναι η μοναδική λευκή ισοπαλία στις αναμετρήσεις των δύο «κιτρινόμαυρων» από τη σεζόν 1994-95 και μετά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News