ΤΟΤΕΝΑΜ: Το «Mission Impossible 4» του Αντόνιο Κόντε

Στο μεταβατικό στάδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Τότεναμ ο Αντόνιο Κόντε προκρίνεται ως ο καταλληλότερος για να μεταμορφώσει την ομάδα – Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται για να επαναφέρει έναν σύλλογο στην τροχιά πρωταθλητισμού μετά από μια δύσκολη σεζόν

Με την πρόσληψη του Αντόνιο Κόντε στον πάγκο της Τότεναμ, μετά την αποχώρηση του Νούνο Εσπιρίτο Σάντο, τα σπιρούνια οραματίζονται πως μέσα στους επόμενους 18 μήνες η αγωνιστική εικόνα της ομάδας θα έχει αλλάξει συθέμελα.

Σε αυτή την… άκρως απόρρητη και με απίστευτο βαθμό δυσκολίας «επικίνδυνη αποστολή» ο ιδανικότερος για να ενσαρκώσει τον αντίστοιχο Ίθαν Χαντ της ομώνυμης ταινίας (και μάλιστα επίσης χωρίς κασκαντέρ) δεν είναι άλλος από τον σινιόρ Αντόνιο Κόντε. Τον βραχύσωμο Ιταλό τεχνικό, που ο αστικός θρύλος περιγράφει ως αυστηρό, τελειομανή και φανατικό της τακτικής και η ιστορία έχει καθιερώσει ως τον κατάλληλο «ράφτη» για να επιδιορθώσει τους προηγηθέντες λάθος χειρισμούς.

 

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antonio Conte (@antonioconte)

 

 

Όταν το καλοκαίρι του 2011 ανέλαβε τα ηνία της Γιουβέντους, παρέλαβε στα χέρι του κυριολεκτικά… καμμένη γη, καθώς η Μεγάλη Κυρία προερχόταν από μια καταστροφική περίοδο, τερματίζοντας στην έβδομη θέση με την πενιχρή συγκομιδή των 58 βαθμών. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο ίδιος βρέθηκε στο τιμόνο του συλλόγου, η λέξη σκληρή δουλεία και μέταλλο πρωταθλητή έγινε ίδιον τον παικτών που παρακολουθούσαν με τις ώρες τις τακτικές αναλύσεις του Ιταλού τεχνικού.

Και κάπως έτσι οι καρποί των προσπαθειών του δεν άργησαν να φανούν, καθώς στην πρώτη σεζόν του Κόντε, η ομάδα του Τορίνο κατέκτησε το πρωτάθλημα με 84 πόντους, ενώ ο ίδιος την οδήγησε σε τρία συνεχόμενα Scudetto και δύο Κύπελλα Ιταλίας, προτού αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2014.

 

 

Επόμενος σταθμός του μεταμορφωτή Κόντε, δεν ήταν άλλος από το Νησί και την Τσέλσι του «προπονητοφάγου» Ρόμαν Αμπραμοβιτς. Οι Λονδρέζοι είχαν διανύσει μια από τις πιο άσχημες περιόδους στα χρονικά τους κατά τη δεύτερη θητεία του Ζοσέ Μουρίνιο τη σεσζόν 2015/2016 και ο Ρώσος ολιγάρχης λέγεται πως επιθυμούσε διακαώς τον Πεπ Γκουαρδιόλα για να αλλάξει την μοίρα της ομάδας. Η δια ζώσης επαφή με τον Κόντε ωστόσο ήταν καθοριστική για την μετέπειτα εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπο του.

 

 

Η φιλοδοξία στα μάτια του δεν ενέπνευσε μόνο τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της, αλλά όπως φάνηκε και το σύνολο των παικτών, καθώς και του κόσμου. Ο 52χρονος κόουτς ενορχήστρωσε μια ομάδα που δεν παρέκλινε από τις βασικές αρχές του, όπως την ιταλική άμυνα και την συμπαγή διάταξη της ομάδας, παρουσιάζοντας βέβαια ένα ιδιαίτερα θεαματικό στιλ ποδοσφαίρου. Έτσι, την επόμενη σεζόν από τη 10η θέση και τους 50 βαθμούς η Τσέλσι εκτοξεύτηκε στους 93 και φυσικά τον θρόνο της Premier League.

 

 

Ο τρίτος σύλλογος στη λίστα των… αποστολών του ήταν αυτός της Ίντερ. Το καλοκαίρι του 2019 βρέθηκε στον πάγκο των «νερατζούρι», οι οποίοι φιγούραραν στην 4η θέση την προηγούμενη σεζόν. Στην πρώτη τους σεζόν τους οδήγησε στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Γιουβέντους, ενώ πέρυσι έφερε τον 19ο τίτλο στο Μιλάνο έπειτα από 11 χρόνια, ξεπερνώντας μάλιστα τους Ροσονέρι σε κατακτήσεις (18).

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antonio Conte (@antonioconte)

 

Η εμμονή του με την οργάνωση είναι παροιμοιώδης ακόμη και στις συμβουλές του για την ερωτική ζωή των παικτών του. Ποιος άλλωστε θα λησμονήσει πως μια μέρα πριν τον αγώνα της Ίντερ με την Ρεάλ για το Champions League αναφέρθηκε στο πως η σεξουαλική πράξη επηρεάζει την απόδοση των παικτών.

«Εξηγώ στους ποδοσφαιριστές μου ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κάνουν σεξ όταν έχουμε φορτωμένο πρόγραμμα με δύσκολα παιχνίδια! Οι σεξουαλικές επαφές δεν πρέπει να είναι μεγάλης διάρκειας, θα πρέπει να καταβάλλει ο καθένας τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια. Για αυτό είναι καλύτερα όταν κάνουν σεξ οι παίκτες, να βρίσκονται από κάτω και η σύντροφός τους από πάνω! Το ιδανικό θα είναι να κάνουν έρωτα με τις συζύγους τους καθώς έτσι δεν είναι αναγκασμένοι να προσπαθούν περισσότερο για να έχουν εξαιρετική απόδοση».

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antonio Conte (@antonioconte)

 

Ο δεκάλογος… του Κόντε προς τους παίκτες της Ίντερ

1. Η ομάδα κερδίζει και χάνει σαν σύνολο: Το ευχάριστο και οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τον Αντόνιο Κόντε. Μάλιστα, δεν είναι διόλου τυχαίο πως τις περισσότερες φορές οι ποδοσφαιριστές εξήραν στις δηλώσεις του την καλή περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

2. Οι έμπειροι να βοηθούν τους άπειρους: Ο Ιταλός τεχνικός στηρίζεται στους έμπειρους παίκτες στο ρόστερ, τους οποίους και παρακινεί στο να βοηθούν τους πιο άπειρους παίκτες.

3. Προσοχή στον κορωνοϊό: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι οδηγίες προς τους ποδοσφαιριστές του και τις οικογένειές τους στο να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ήταν υποδειγματικές.

4. Ξεκούραση εκτός γηπέδων και λίγο… σεξ: Ο έμπειρος κόουτς θεωρεί πως οι ποδοσφαιριστές του πρέπει να ξεκουράζονται όσο το δυνατόν περισσότερο εκτός του γηπέδου. Τους ανέφερε μάλιστα πως πρέπει να περιορίζουν τις ερωτικές περιπτύξεις για να μην επιβαρύνονται, ούτε και να κουράζονται ιδιαίτερα με την ενασχόληση με τα παιδιά τους.

5. Σπίτι και όχι ξενοδοχείο: Η αποστολή της Ίντερ πέρυσι δεν κατέλυσε σε κανένα ξενοδοχείο, αλλά κάθε ποδοσφαιριστής έμενε στο σπίτι του πριν τα ματς, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο εμπιστοσύνη που τρέφει στους ποδοσφαιριστές του.

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antonio Conte (@antonioconte)

 

6. Πρέσινγκ πέντε δευτερολέπτων: Ο Ιταλός τεχνικός ζητούσε από τους ποδοσφαιριστές του να μην τα παρατάνε και απογοητεύονται μέσα στο γήπεδο όταν χάνουν την μπάλα. Συγκεκριμένα, συμβούλευε κάθε παίκτη όταν χάνει την μπάλα να πρεσάρει ασταμάτητα και να κυνηγάει την φάση για πέντε δευτερόλεπτα!

7. Διατροφή και μέτρηση βάρους: Η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτελούν θεμελιώδεις λίθους του πλάνου του. Μάλιστα, οι παίκτες της σκουάντρα ατζούρα είχαν αναφέρει πως ένα τυπικό πρωινό τους χωριζόταν σε τέσσερα τραπέζια με διαφορετικά είδη. Το ένα περιείχε φαγητά με πρωτεΐνη, το δεύτερο με λιπαρά, το τρίτο με υδατάνθρακες και το τέταρτο τσάι, καπουτσίνο και χυμούς φρούτων.

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antonio Conte (@antonioconte)

 

8. Ελευθέρας… στις κίτρινες: Ο Ιταλός τεχνικός δεν προβληματίζεται ιδιαίτερα με το να «κιτρινίζονται» οι ποδοσφαιριστές του, ζητώντας τους να είναι συγκεντρωμένοι μόνο το ματς και πως θα το κερδίσουν και όχι αν συμπληρώνουν κάρτες.

9. Βίντεο με τον αντίπαλο: Κάθε ποδοσφαιριστής πριν από τους αγώνες παίρνει ένα dvd στο σπίτι του, όπου μελετάει τις κινήσεις των αντιπάλων.

10. Καμία διαμαρτυρία στους διαιτητές: Ρητή απαγόρευση του είναι το να μη δεχτούν κίτρινη κάρτα οι ποδοσφαιριστές του για διαμαρτυρία.

 

 

 

Παρότι εραστής της προσήλωσης στον στόχο, ο ίδιος είχε παροσιάσει τον εαυτό του στην γαλλική Εquipe το 2019 ως έναν κατασταλλαγμένο, σίγουρο, ώριμο και ασυμβίβαστο άνδρα «Je suis un esprit libre, pas un lèche-cul», που σημαίνει: «Είμαι ελεύθερο πνεύμα, δεν γλύφω κ…υς»!

Το μόνο που απομένει είναι να διαπιστώσουμε αν θα φανεί αντάξιος των προσοδοκιών και του ρόλου που έχει αναλάβει ή αν από επικίνδυνη αποστολή η υπόθεση Τότεναμ θα εξελιχθεί σε Βατερλώ…

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antonio Conte (@antonioconte)

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News