ΡΟΜΑ: Πιο... νορμάλ απ' ότι σπέσιαλ

Λίγο παιχνίδι και ελάχιστα γκολ, η συγκομιδή της είναι χειρότερη σε σύγκριση με τις σεζόν του Πάουλο Φονσέκα παρά τα 90 εκατ. σε μεταγραφές

Ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι πλάσμα της συνήθειας. Κι αυτή τη φορά ίσως ν’ άργησε κιόλας για να παίξει την… κασέτα. «Καλύτερα να μη μιλήσω για τους διαιτητές, γιατί αν θα το κάνω δεν θα κάτσω στον πάγκο της ομάδας μου στο επόμενο ματς», είπε μετά από την ήττα της Ρόμα με 2-1 από τη Μίλαν.

Περισσότερο… νορμάλ απ’ ότι σπέσιαλ, λοιπόν, είναι ένα επιχείρημα που το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Μάλιστα, σε κάθε ομάδα που έχει δουλέψει. Το είπε όσο καθόταν στον πάγκο της Τσέλσι (και στα δύο περάσματα), στην Ίντερ, στη Ρεάλ Μαδρίτης (εκεί κι αν το έκανε), στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην Τότεναμ και τώρα στους «τζαλορόσι».

Είναι μια μέθοδος για ν’ αποσπάσει την προσοχή από τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την ομάδα του: τον τρόπο παιχνιδιού της και τα αποτελέσματά της. Η Ρόμα έχει μόλις μια νίκη στα τελευταία πέντε παιχνίδια της. Ηττήθηκε τρεις φορές σ’ αυτό το διάστημα: από τη Γιουβέντους (1-0) και τη Μίλαν για τη Serie A και την Μπόντο/Γκλιμτ (6-1) στο Europa Conference League, ενώ απέσπασε ισοπαλία 0-0 από τη Νάπολι εντός έδρας και ξεπέρασε μονάχα την αδύναμη Κάλιαρι (2-1).

Η αλήθεια είναι πως στο εσωτερικό του κλαμπ δεν περίμεναν πως έπειτα από 11 αγωνιστικές στη Serie A η Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο θα είχε λιγότερους βαθμούς από τη Ρόμα του Πάουλο Φονσέκα – και στις δύο σεζόν του. Οι «τζαλορόσι» έχουν 19 βαθμούς, ενώ τις δύο προηγούμενες περιόδους είχαν 21 (2020-21) και 22 (2019-20) με τα γκολ να είναι: 19-12 τώρα και 24-16 (2020-21) και 20-12 (2019-20). Η Ρόμα του «Special One» είναι 4η, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν 6η και πρόπερσι 3η. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά: αυτή τη στιγμή η Ρόμα βρίσκεται στο -12 από την κορυφή, ενώ εκείνες τις σεζόν ήταν στο -6 και στο -7 αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα και η έλλειψη παιχνιδιού πηγαίνουν χέρι – χέρι και με τις μεταγραφές και τί είχε πέρυσι η Ρόμα και τί έχει φέτος. Ο Ρουΐ Πατρίσιο είναι ο μόνος από τους νέους που τα πάει καλύτερα από τον προηγούμενο κίπερ (Πάου Λόπεθ). Ο Βίνια δεν είναι ο Σπινατσόλα και μπορεί να έφυγε ο Τζέκο, αλλά δόθηκαν 58 εκατομμύρια – από τα 90 που επένδυσε το κλαμπ – για τους Τάμι Έιμπραχαμ και Έλντορ Σομουρόντοφ. Παράλληλα, αυτή τη σεζόν η Ρόμα έχει τον Νικολό Τζανιόλο, ενώ πέρυσι δεν υπολογιζόταν.

Κι ενώ ο Μουρίνιο μιλούσε για τους διαιτητές, ο γενικός διευθυντής, Τιάγκο Πίντο, ανέφερε: «παίξαμε στο ίδιο επίπεδο με τη Γιουβέντους και τη Νάπολι και ίσως της Μίλαν. Δεν θέλω να κρύψω τις αδυναμίες μας ή ότι χρειάζεται να δουλέψουμε περισσότερο. Πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε. Ο Μουρίνιο είναι εδώ τρεις – τέσσερις μήνες και η διαδικασία χρειάζεται χρόνο». Το πρόβλημα μεγεθύνεται από τη στιγμή που τα εμπόδια στην ανάπτυξη της Ρόμα συμπίπτουν και με την αυξημένη δυσκολία του προγράμματος: κόντρα στους «μεγάλους» έχει ένα βαθμό από μάξιμουμ 12 (μια ισοπαλία και τρεις ήττες).

Αυτό φαίνεται, πλέον, έπειτα από την καλή αρχή που έκανε η ομάδα στην αγωνιστική περίοδο. Διότι η Ρόμα άρχισε με έξι σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις. Ωστόσο, τώρα η παρτιτούρα γίνεται πιο περίπλοκη και έχει… βαλτώσει. Ο Έιμπραχαμ μετράει μόλις δύο γκολ στη Serie A κι ο Σομουρόντοφ κανένα. Μάλιστα, ο δεύτερος έχει πέσει στην ιεραρχία των επιθετικών, με τον Μουρίνιο να εμπιστεύεται περισσότερο τον Ελ Σααράουϊ, τον Κάρλες Πέρεθ και τον Φέλιξ. Πρόκειται για μια από τις πολλές αποφάσεις που έχει πάρει ο Μουρίνιο και οι παράγοντες δυσκολεύονται να κατανοήσουν, παράλληλα με το γεγονός πως δεν υπολογίζει τον capocanoniere της περασμένης σεζόν (17 γκολ) Μπόρχα Μαγιοράλ, τον μέσο Βιγιάρ (που θέλει η Ατλέτικο Μαδρίτης) και τον χαφ Ντιαβαρά (124 συμμετοχές στη Serie A).

Ωστόσο, δεν είναι όλα αρνητικά. Ο χαρακτήρας της Ρόμα είναι διαφορετικός. Πρόκειται για μια ομάδα πιο μαχητική που δεν τα παρατάει εύκολα κι αυτό πιστώνεται στον Πορτογάλο. Επιπλέον, οι «τζαλορόσι» είναι ευθυγραμμισμένοι με τους στόχους τους – τέταρτοι και ψάχνουν την πρόκριση στο Champions League. Από την άλλη, όμως, ο Μουρίνιο βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σταυροδρόμι όπου στις προηγούμενες στάσεις διάλεξε την… κατηφόρα που οδήγησε στην απόλυσή του.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News