ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ: Οδηγός σαβουάρ βιβρ για τους προέδρους της Super League!
Ο Νίκος Σαρίδης παρουσιάζει το πρώτο εγχειρίδιο ευγενούς ξεκατινιάσματος για τα αφεντικά του ελληνικού ποδοσφαίρου, εμπνευσμένος από τις κατηγορίες Καρυπίδη κατά Μελισσανίδη
Σεζόν 1982-83, γήπεδο του Βύρωνα (στην αρχέγονη μορφή του), Αθηναϊκός-Αναγέννηση Επανομής. Ενας οπαδός των γηπεδούχων, έχει λυσσάξει με τον αντίπαλο αριστερό μπακ και κάποια στιγμή τού φωνάζει: «Τρία (από το νούμερο της φανέλας του), τι κάνει η μανούλα σου; Έχω να τη δω από φαντάρος».
Πάντα υπάρχει ένα μονοπάτι για να ειπωθεί κάτι χωρίς να χαθούν τελείως οι καλοί τρόποι. Ακόμη κι εκείνος ο λαϊκός τύπος, που ήταν γνωστός μόνον στον μικρόκοσμο της ομάδας του, βρήκε μια φόρμουλα, ώστε να μη χαρακτηρίσει ευθέως… εκδιδόμενη τη μητέρα του ποδοσφαιριστή. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε, λοιπόν, ότι κοτζάμ Δημήτρης Μελισσανίδης αδυνατούσε να βρει για ν’ απειλήσει (καταπώς κατήγγειλε ο Άρης) τον Θεόδωρο Καρυπίδη κάτι καλύτερο από το «θα σε βάλω σε αναπηρικό καροτσάκι».
Θα μου πεις, λαϊκές και οι ρίζες του «τίγρεως», οπότε ποια αστική ευγένεια και τρίχες κατσαρές. Εντάξει, δεν είναι του παρόντος ν’ ανατμήσουμε την εγχώρια αστοσύνη και να εξετάσουμε αν υπάρχει κανονική αστική τάξη στην Ελλάδα, ιδίως στο ποδόσφαιρο, αλλά κάποιος πρέπει να δείξει τον δρόμο της εκφραστικής αρετής και σ’ αυτά τα παιδιά. Τα παιδιά που αρκέστηκαν μόνο στη βελτίωση του οικονομικού τους στάτους, χωρίς ν’ αποχωριστούν μια γλώσσα που τους κάνει να δείχνουν ίσα κι όμοια με λούμπεν στοιχεία.
ΡΟΥΖΒΕΛΤ
Ο Μελισσανίδης, λόγου χάριν, θα μπορούσε ν’ απευθυνεί στον Καρυπίδη λέγοντας: «Πρόεδρε, Ρούζβελτ». Λιτό, περιεκτικό, σαλονάτο και δηλητηριώδες μαζί, καθόσον ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ όντας σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο οποίος Φραγκλίνος είχε κι ένα ξάδερφο Ρούζβελτ, τον Μπένζαμιν, που επίσης είχε γίνει πρόεδρος στον Λευκό Οίκο. Οπως ο Θεόδωρος Καρυπίδης, δηλαδή, που έχει έναν ξάδερφο, Θεόδωρο Καρυπίδη τον λένε κι αυτόν, που είχε χριστεί και πρόεδρος της ΠΑΕ. Απλώς, τα ξαδέρφια Ρούζβελτ δεν είχαν τόση στενή σχέση, εν αντιθέσει με τους Καρυπίδηδες. Τόσο στενή, που ο ξάδερφος του αφεντικού της ΠΑΕ φύλαγε στο σπίτι του τις εισπράξεις του αγώνα με τη Μόλντε, τις οποίες κάποιοι κακοί τού τις έκλεψαν.
Αν επέλεγε μία τέτοια λύση ο Μελισσανίδης, δεν θα κινδύνευε με κυρώσεις. Διότι σε κανένα δικαιικό σύστημα το «Ρούζβελτ» δεν λογίζεται ως απειλή. Άσε που ο Μελισσανίδης αρέσκεται σε ιστορικές αναφορές. Αυτός είχε κάνει… viral τον δωσίλογο Μπατράνη, διαβόητο από το Μπλόκο της Κοκκινιάς, μνημονεύοντάς τον σε ανακοίνωση της ΑΕΚ κατά του Ολυμπιακού.
ΟΔΗΓΗΣΗ
Διατηρώ, πάντως, επιφυλάξεις, όχι μόνο για τη σκαιότατη συμπεριφορά του «Ενωσίτη» παράγοντα όπως την περιέγραψε το ανακοινωθέν του Άρη, αλλά και για το αν στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με παρεξήγηση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο «τίγρης» προτού ασχοληθεί με πετρέλαια, βαπόρια κι εκδόσεις, είχε σχολή οδηγών στη Νίκαια. Αποκλείεται, συνεπώς, να θέλησε να κάνει μία φιλική προσφορά στον «Κάρυ», για δωρεάν μαθήματα οδήγησης ηλεκτροκίνητου αναπηρικού αμαξιδίου;
ΡΟΥΜΑΝΟΣ
Φυσικά, αυτή (της περασμένης Κυριακής) δεν είναι η μοναδική καταγεγραμμένη καταγγελία. Αφθονούν τα παραδείγματα από το παρελθόν, με ποδοσφαιρικούς παράγοντες που επιτέθηκαν στους αντιπάλους τους χωρίς το παραμικρό στιλ. Ο ίδιος ο Καρυπίδης, που είχε παραφερθεί πέρυσι (σύμφωνα με καταγγελίες των Παναθηναϊκών), αποκαλώντας τον Λάζλο Μπόλονι «Ρουμάνο πορτοφολά», θα μπορούσε να είχε εκστομίσει τότε κάτι λιγότερο ρατσιστικό. Οπως: «Βδελύσσομαι τους ανθρώπους που είτε υπεξαιρούν αλλότριες εισπράξεις είτε αλλότρια πορτοφόλια, ασχέτως αν είναι γνήσιοι Έλληνες, γνήσιοι Ρουμάνοι ή Ρουμάνοι με ουγγρικές ρίζες όπως εσείς».
ΝΑΝΟΣ
Έλλειμμα γαλατικής ευγένειας, όμως, παρατηρήθηκε και παλαιότερα με τον Κώστα Καραπαπά, όταν έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τον Γιώργη Σαββίδη «Νάνε, πονάς και φταίει ο Πειραιάς». Κάλλιστα θα μπορούσε να το διατυπώσει ως εξής: «Μικρό(ς) το δέμας και μέγα το άλγος, εξαιτίας φλεγμονής προκληθείσης εκ του επινείου της Αθήνας».
ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ
Όσο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που προ ετών (όπως είχε γραφτεί τότε) είχε αποκαλέσει σε συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας τον Γιάννη Αλαφούζο «παρανοϊκό ανθρωπάκι», θα μπορούσε να του έχει πει: «Κοίταξε, φίλτατε Γιάννη, τους στίχους του τραγουδιού ”Ανθρωπάκι ήσουν πάντα κι ανθρωπάκι έμεινες” δεν τους έγραψα εγώ, εγώ γράφω μέχρι στιγμής μόνο για τη Νατάσα Θεοδωρίδου κι όχι για την Ελένη Ροδά, αλλά έτσι όπως σ’ το τραγουδάει η Ροδά, πολύ μ’ αρέσει, μ’ εκφράζει απόλυτα».
ΑΙΛΟΥΡΟΕΙΔΕΣ
Από την «πινακοθήκη» δεν θα μπορούσε να λείπει η απύλωτη γλώσσα του Αλέξη Κούγια. Δεδομένου, όμως, ότι ο Κούγιας είναι και της Νομικής, θα μπορούσε να έχει καλύτερες επιδόσεις στην κομψοέπεια. Μα, ήταν δήλωση εκείνη, η γραπτή, που είχε κάνει για τον Μελισσανίδη την επομένη ενός άγριου καβγά τους; «Γυναικούλα – τίγρης – νιάου νιάου». Χάθηκε ένα «ξέρω ότι έχετε μία έμφυτη δειλία, γι’ αυτό παίρνω εγώ το θάρρος να σας προσκαλέσω σε δείπνο και να σας τρατάρω ένα εξαιρετικό πατέ που ψώνισα απ’ το pet shop της γειτονιάς μου»;
ΚΟΝΤΟΣ
Περισσότερες απαιτήσεις είχαμε κι από τον Αχιλλέα Μπέο, καθόσον πιστέψαμε ότι η εκλογή του στη δημαρχία του Βόλου θα τον έφερνε εγγύτερα στην πολιτική ορθότητα. Φευ! Απτόητος: «Γηραλέος ποινικολόγος», «κοντός» και «Αλέκος» ο Κούγιας. Μα, είναι κουβέντες αυτές; Ειδικά το «κοντός». Αφού το έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ο μεγαλομέτοχος της Λάρισας: «1.79». Βέβαια, εάν έλεγε ο Αχιλλέας «ένα εβδομήντα εννέα, με ακούς;» κι ο Αλέξης αποκρινόταν «ένα εβδομήντα εννέα λαμβάνει…», αυτός δεν θα ήταν διάλογος μεταξύ ποδοσφαιρικών παραγόντων, αλλά… μεταμεσονύκτιο ραδιοταξί! Anyway. Δεν γίνεται να τα θέλουμε όλα δικά μας…
ΤΡΕΛΟΣ
Ο οποίος Κούγιας, στη Λίγκα είχε προκαλέσει την έκρηξη και του (συνήθως συγκρατημένου στον δημόσιο λόγο του) Γιάννη Αλαφούζου. «Τον κακό σου τον καιρό, είσαι τρελός», του είχε πει ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού. Αλλά ακόμη κι αυτό θα μπορούσε ν’ αρθρωθεί με μεγαλύτερη φινέτσα εκ μέρους του Αλαφούζου: «Λυπάμαι, αγαπητέ μου, το δελτίο της ΕΜΥ και η ψυχιατρική γνωμάτευση δεν είναι ευνοϊκά δι’ υμάς».
Ούτε ο Μάκης Γκαγκάτσης απέφυγε τον εκτροχιασμό παλαιότερα, όταν βγήκε στην τηλεόραση και «περιποιήθηκε» στον Λευτέρη Αυγενάκη. «Υπάλληλος του Μαρινάκη, ντροπή της Ελλάδας, της Κρήτης, του Ηρακλείου», ήταν τα «πυρά» που εξαπέλυσε ο παράγοντας του ΠΑΟΚ προς τον υφυπουργό Αθλητισμού. Η αλήθεια είναι πως το «ντροπή της Ελλάδας, της Κρήτης και του Ηρακλείου» δύσκολα διατυπώνεται αλλιώς, όμως ακόμη και γι’ αυτό, το σαβουάρ βιβρ του ποδοσφαίρου προσφέρει εναλλακτικές.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ
Θα μπορούσε, δηλαδή, ο Γκαγκάτσης τζούνιορ να πει: «Ο Αυγενάκης είναι ο καλύτερος υφυπουργός Αθλητισμού όλων των εποχών, όλων των χωρών, όλων των ηπείρων!». Όποιος ήθελε να νομίζει ότι ο Γκαγκάτσης κυριολεκτεί, ας το νόμιζε. Όποιος ήθελε να το εκλάβει ως χολερική ειρωνεία, ας το εκλάμβανε.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Στο επόμενο επεισόδιο, θα προχωρήσουμε κεφάλαιο στο σαβουάρ βιβρ· θα μάθουμε πώς τοποθετούμε τα μαχαιροπίρουνα σε συμπόσιο προέδρων ΠΑΕ, ώστε να μπορούν με τακτ να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου και να σφάζονται επιδέξια, δίχως να λερώνουν το λευκό ταφταδένιο τραπεζομάντιλο. Μείνετε συντονισμένοι στο e-learning…