NISSAN: Δεν θα έρθει στην Ευρώπη το εντυπωσιακό 400Z

Το νέο Nissan 400Z, το οποίο περιμένουν… πώς και πώς οι λέτρεις της γρήγορης οδήγησης, σε όλο τον κόσμο, δεν διατίθεται πλέον στην Ευρώπη, αλλά μόνο στην Αμερική και την Ασία.

Οι αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη αποτελούν τροχοπέδη, κι έτσι η Nissan αποφάσισε να μην εισάγει επίσημα στην «Γηραιά Ήπειρο» το νέο supercar της.

Τι σημαίνει «επίσημα»; Πως, όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα μοντέλα που κυκλοφορούν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα όποια 400Ζ «πατήσουν» στους ευρωπαϊκούς δρόμους θα προέρχονται από ανεξάρτητους εισαγωγείς.

Το νέο 400Z θα παρουσιαστεί επίσημα στις 17 Αυγούστου, όμως η πτώση της αγοράς σπορ αυτοκινήτων στην Ευρώπη και οι ειδικοί κανονισμοί για τις εκπομπές ρύπων σημαίνουν ότι είναι αδύνατο για τη ιαπωνική φίρμα να διαμορφώσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο για την εισαγωγή μιας έκδοσης παραγωγής της επόμενης έκδοσης Z στην Ευρώπη.

Κι η αλήθεια είναι πωςη Nissan έχει δίκιο. Το 2020 πουλήθηκαν στην Ευρώπη μόλις 562 μονάδες του 370Z, σημειώνοντας πτώση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά τους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων που επικαλείται η Nissan, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει  ένα μέσο όρο στόλου 95 γραμμαρίων ως στόχο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Οτιδήποτε υπερβαίνει αυτό το όριο θα τιμωρείται με πρόστιμο 95 ευρώ επί τον αριθμό των οχημάτων που πουλάει η αυτοκινητοβιομηχανία εκείνη τη χρονιά.

Ποια μπορεί να είναι η «λύση» για το 400Ζ; Μία υβριδική ή ακόμα και μία αμιγώς ηλεκτρική έκδοση! «Κάποια ηλεκτροκίνηση» μπορεί να κυκλοφορήσει αργότερα στον κύκλο ζωής του σπορ αυτοκινήτου σύμφωνα με τον Ivan Espinosa, αντιπρόεδρο της παγκόσμιας στρατηγικής προϊόντων της Nissan.

Άλλωστε οι πληροφορίες αναφέρουν πως κάτω από το καπό του 400Ζ θα τοποθετείται ο τρίλιτρος V6 biturbo κινητήρας με απόδοση 444 ίππους.

Το 400Z θα αντικαταστήσει το 370Z, το οποίο παράγεται από το 2008, και θα δώσει τη μάχη με την Toyota GR Supra, το Ford Mustang και την Porsche 718 Cayman.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News