ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΟΝΑΚΟ: Ζήτημα ρυθμού και κωδικός... Μάικ Τζέιμς

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μονακό του Μάικ Τζέιμς με στόχο την 6η νίκη του σε ισάριθμες αναμετρήσεις στο ΣΕΦ και το sportday.gr αναλύει όσα αναμένεται να δούμε το βράδυ της Παρασκευής.

Τρίτο συνεχόμενο εντός έδρας παιχνίδι για την Euroleague. Ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του με Άλμπα και Φενέρμπαχτσε, υπερασπιζόμενος το ΣΕΦ και φτάνοντας στο 5-0 στην έδρα του. Πλέον πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ματς κόντρα στη Μονακό. Άλλωστε και στο παρελθόν τέτοια είναι τα παιχνίδια που… πατούσε την μπανανόφλουδα. Η ευφορία της αήττητης έδρας, αλλά και της μεταγραφής του Έισι δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει από τον στόχο, κόντρα στους Μονεγάσκους του Μάικ Τζέιμς.

Η ομάδα με τον υψηλότερο ρυθμό

Η Μονακό είναι η ομάδα που της αρέσει να τρέχει περισσότερο από κάθε άλλη στην Euroleague. Με 71.88 κατοχές ανά αγώνα παίζει στον υψηλότερο ρυθμό. Αν υπάρχει κάτι που ο Ολυμπιακός πρέπει να απαγορεύσει στους Μονεγάσκους, αυτό θα είναι το να τρέξουν και να βρουν πόντους στο transition. Ο Ολυμπιακός είναι 11ος στη σχετική λίστα με 68.88, όμως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν την 4η καλύτερη επίδοση στην άμυνα αλλά και την 3η καλύτερη εντός έδρας με 96.48 πόντους παθητικό ανά 100 κατοχές, σύμφωνα με το DRTG.

Αυτή είναι και η συνταγή που κράτησε τη Φενέρμπαχτσε χαμηλά, κερδίζοντάς τη με το μεγάλο σουτ του Σλούκα, όπως και τη Ρεάλ που πελάγωσε στο φινάλε. Κάτι που πετυχαίνει με την πίεση πάνω στην μπάλα, υποχρεώνοντας τους αντιπάλους τους σε contested shot, δηλαδή σουτ υπό πίεση. Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός επιτρέπει στον αντίπαλο μόλις σε 44.61% eFG.

Φοβού τον Μοτεγιούνας

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν το καλοκαίρι σε φιλικό που διεξήχθη στο ΣΕΦ. Ο Ντομάντας Μοτεγιούνας αποτέλεσε το κέντρο βάρους των Μονεγάσκων, με εκτέλεση αλλά και δημιουργία. Ο Λιθουανός υποδεχόταν την μπάλα από το short roll τιμωρώντας τον Ολυμπιακό με το court vision και την ικανότητά του να πασάρει.

Με δίδυμο τον Πάρις Λι ξεχαρβάλωσαν για ένα ημίχρονο την άμυνα με αλλαγές που προτιμάει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα οι Πειραιώτες έχουν κάνει άλματα προόδου σε αυτόν τον τομέα, ειδικότερα ο Μουσταφά Φαλ που παρουσιάζεται συνεχώς καλύτερος στο κομμάτι αυτό. Ο δαιμόνιος Λι είναι ένας ικανός slasher που μπορεί να προκαλέσει αναταραχές στην άμυνα του Ολυμπιακού.

Ο Τζέιμς και η αθλητικότητα

Φυσικά όταν στο αντίπαλο ρόστερ υπάρχει το όνομα του Μάικ Τζέιμς, δε γίνεται να μη στραφεί εκεί η προσοχή. Ο Μπαρτζώκας συνηθίζει από το ξεκίνημα να στέλνει τον Ντόρσεϊ πάνω στον εκάστοτε χειριστή της μπάλας και τον Γουόκαπ –με την ικανότητά του να σπάει το σκριν- να κυνηγά παίκτες με παιχνίδι μακριά από αυτήν.

Το κατά πόσο ο Άντζουσιτς θα αλλάξει το παραπάνω δεν μπορεί να προβλεφθεί από τώρα, αλλά ότι ο Γουόκαπ θα αναλάβει την αποστολή «περιορίστε τον Τζέιμς» είναι δεδομένο. Ο καλύτερος αμυντικός της περιφέρειας των «ερυθρολεύκων» θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν από τους καλύτερους ballers της Ευρώπης. Προφανώς, όσο είναι αυτό δυνατό, ο Ολυμπιακός θα θέλει να βγάλει την μπάλα από πάνω του, με το δυναμικό hedge out που ακολουθείται όταν τα σκριν γίνονται από τη θέση «4». Ο Αμερικανός μπορεί να σκοράρει με οποιονδήποτε τρόπο και ο Φαλ δε γίνεται να παίζει κάθε φορά 30 λεπτά, όπως με τη Φενέρμπαχτσε. Μαρτίν (αν αγωνιστεί) και Λιβιό θα χρειαστεί να δώσουν ανάσες αλλά και να βρεθούν αρκετές φορές μόνοι τους με τον Τζέιμς σε… επικίνδυνες αποστολές.

Η ενέργεια της δεύτερης πεντάδας

Η ενέργεια του ΣΕΦ, ο Λαρεντζάκης που φέρνει από τον πάγκο έξτρα ώθηση και όλη αυτή η λειτουργία της δεύτερης πεντάδας των Πειραιωτών με τον Σλούκα καθοδηγητή θα χρειαστεί αρκετά κόντρα στους αθλητικούς Μονεγάσκους. Μπορεί οι Βέστερμαν και Γουίλ Τόμας να λείπουν, όμως η Μονακό των Ουατάρα, Ντιαλό και κυρίως Ντόντα Χολ είναι ικανή να παρουσιάσει πεντάδες που θα βάλουν αρκετή πίεση πάνω στην μπάλα.

Φυσικά με τον Ντόντα Χολ, που αποτελεί τον άνθρωπο για τον οποίο θα στηθεί χωρός από εκατομμύρια το καλοκαίρι, πρωταγωνιστή. Ο «εκρηκτικός» Αμερικανός μετρά 6 ριμπάουντ και 10.3 πόντους μέσο όρο, τελειώνοντας φάσεις στη ρακέτα με ποσοστό 78.6%. Ένας ικανότατος finisher γύρω από το καλάθι και καθοριστικός παράγοντας για το στυλ παιχνιδιού της Μονακό, αφού πηγαίνει συνεχώς στο επιθετικό ριμπάουντ, δίνοντας νέες κατοχές στην ομάδα του. Ο Χολ μαζεύει σχεδόν 2.5 επιθετικά σε κάθε παιχνίδι, τομέα που ο Ολυμπιακός έχει ψεγάδι, αφού τις στιγμές που ο Φαλ δε βρίσκεται στο παρκέ, πολλές φορές μένει εκτεθειμένος.

Αν,. λοιπόν, ο Ολυμπιακός καταφέρει και βάλει καλούπι στον ρυθμό των Μονεγάσκων, μπορεί να βρει τον τρόπο να φτάσει στο απόλυτο 6/6 της έδρας του. Διαφορετικά το θρίλερ της προηγούμενης Παρασκευής με τη Φενέρ ενδέχεται να επαναληφθεί και στα οριακά παιχνίδια η μπίλια δεν κάθεται, απαραίτητα, πάντα στο κόκκινο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News