ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ BC: Έτσι μετέτρεψε το ΣΕΦ σε... απόρθητο κάστρο στην Euroleague

Ο Ολυμπιακός είναι μία από τις τέσσερις αήττητες ομάδες στην έδρα του για την φετινή Euroleague και το sportday.gr παραθέτει τα αμυντικά νούμερα των «ερυθρολεύκων» που τον έχουν μετατρέψει το ΣΕΦ σε… φρούριο!

«Home is where the heart is» τραγουδάνε οι Lady A, συγκρότημα της Αμερικής που άφησε το αποτύπωμά του στην Country μουσική. Σπίτι είναι εκεί που είναι η καρδιά και αυτή του Ολυμπιακού χτυπάει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου ομάδα και κόσμος έχουν αναπτύξει τη δική τους σχέση και τους Πειραιώτες να παίρνουν το ένα σκαλπ μετά το άλλο στο γήπεδό τους, με τελευταίο τους θύμα τη Μονακό.

Ο Ολυμπιακός (6-0), το Μιλάνο (6-0), η Ρεάλ Μαδρίτης (4-0) και η Μπαρτσελόνα (3-0) είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν κρατήσει ανέπαφη την έδρα τους. Με τη βοήθεια των advnanced stats του Ανδρέα Χριστοφόρου (τα βρίσκετε εδώ), μπορούμε να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα το γιατί αυτό το 6/6 είναι απότοκο των εξαιρετικών αμυντικών επιδόσεων και της ενέργειας που χαρίζει απλόχερα το ΣΕΦ στους Πειραιώτες.

Η 2η καλύτερη εντός έδρας άμυνα

Ο Ολυμπιακός έχει μακράν την καλύτερη άμυνα από όλες τις αήττητες -εντός έδρας- ομάδες, αφού δέχεται μόλις 94.05 πόντους ανά 100 κατοχές (DRTG) όταν αγωνίζεται στην έδρα του, όντας η δεύτερη καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης στον συγκεκριμένο τομέα. Καλύτερη όλων είναι η Φενέρμπαχτσε με 83.98 πόντους, αλλά μόλις σε 3 παιχνίδια, ενώ το αξιοσημείωτο είναι πως στον τομέα αυτόν χειρότερη επίδοση αμυντικά είναι αυτή της ΤΣΣΚΑ με 120.46.

Πώς έχει καταφέρει να φτάσει σε αυτά τα νούμερα; Έχει ρίξει το eFG% (effective field goal percentage) των αντιπάλων τους στο πενιχρό 44.1%. Δηλαδή όσοι έρχονται στο ΣΕΦ, υποχρεώνονται σε ένα πολύ κακό ποσοστό τόσο σε τρίποντα, όσο και σε δίποντα. Η άμυνα με τις αλλαγές που επιλέγει ο Μπαρτζώκας, η πίεση πάνω στην μπάλα και η ένταση στην οποία αγωνίζεται ο Ολυμπιακός, είναι στοιχεία που τον βγάζουν διαρκώς στον αφρό, κάτι που επεσήμανε και ο Ντονάτας Μοτεγιούνας μιλώντας στο sportday.gr! Μόνο η Μπαρτσελόνα (42.02) και η Φενέρ (40.17) υποχρεώνουν σε χειρότερο eFG% τους αντιπάλους τους εντός έδρας. Οι Πειραιώτες μάλιστα δέχονται μόλις 1.07 πόντους ανά σουτ αντιπάλων, νούμερο που τους φέρνει ξανά στην 3η θέση, πίσω από Μπάρτσα (1.06) και Φενέρ (0.97).

Μάλιστα με αυτήν τη σειρά έχουν κάνει τους αντιπάλους τους να βλέπουν το καλάθι σα… δαχτυλίδι από το τρίποντο. Με μόλις 25.8% από την περίμετρο εκτελούν οι αντίπαλοί του, με τα αμυντικά rotation της ομάδας του Μπαρτζώκα να βγάζουν πάντοτε ένα χέρι σε κάθε σουτ και τα χαμηλά ποσοστά να είναι απόρροια των μετρίων επιλογών στην εκτέλεση.

Τα τρίποντα των αντιπάλων του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ:

Μπασκόνια

4/24

Ρεάλ

3/24

Ζαλγκίρις

7/24

Άλμπα

10/27

Φενέρμπαχτσε

5/22

Μονακό

8/22

Το ψεγάδι των ριμπάουντ

Βεβαίως κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις και ο Ολυμπιακός με το ρόστερ του πηγαίνει σε μονοπάτια τα οποία μπορεί να υπηρετήσει. Οι αλλαγές στα σκριν στις περισσότερες των περιπτώσεων, καθώς και οι νωθρές εμφανίσεις του Χασάν, τις στιγμές που ο Φαλ δε βρίσκεται στο παρκέ, κάνουν τους «ερυθρόλευκους» ευάλωτους στο ριμπάουντ. Σε αναλογία 100 κατοχών ο Ολυμπιακός δίνει στους αντιπάλους του 16.35 επιθετικά, κάτι που τον φέρνει στην 4η χειρότερη θέση ολόκληρης της διοργάνωσης.

Σε αυτήν τη λογική έγινε και η προσθήκη του Έισι, αφού χρειαζόταν ένα ακόμα κορμί που θα μπορεί να προσθέσει σκληράδα και να πηγαίνει στο ριμπάουντ, όταν ο υψηλόσωμος Γάλλος σέντερ δε θα βρίσκεται στο παρκέ. Στην επόμενη 6άδα παιχνιδιών, μόνο μία ομάδα θα επισκεφτεί το ΣΕΦ. Οι Πειραιώτες θα ταξιδέψουν σε Αγία Πετρούπολη, Κωνσταντινούπολη (Εφές), θα υποδεχτούν την Μακάμπι, για να παίξουν μετέπειτα σε Μιλάνο, Καζάν και Βελιγράδι, με στόχο τις εκτός έδρας νίκες που θα τους βάλουν για τα καλά στην τροχιά της 8άδας, με δικαίωμα ακόμα και στο λάθος, αφού η θαλπωρη της έδρας τους… τους κρατάει στον αφρό!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News