Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς ξέρει που ήρθε

Ο Σταύρος Καραϊνδρος γράφει για την ειλικρίνεια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και την απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών του αναλαμβάνοντας τον “ηλεκτρικό” πάγκο του “τριφυλλιού”

 Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι από τους πολλούς προπονητές που αναλαμβάνουν την ευθύνη να κάτσουν στον “ηλεκτρικό” πάγκο του Παναθηναϊκού. Αλλά είναι από εκείνους, τους λίγους, που γνωρίζουν πού ακριβώς ήρθαν, τι έχουν να αντιμετωπίσουν και ποια είναι η πραγματικότητα μπροστά τους.

“Δεν θα ήμουν σοβαρός αν έλεγα ότι πάμε για πρωτάθλημα” είπε, μεταξύ πολλών άλλων, στην παρουσίασή του. Αυτό από μόνο του δείχνει την ειλικρίνειά του, κάτι φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι πήγε σε ένα σύλλογο που για πάνω από 10 χρόνια ζει σε μία “εικονική πραγματικότητα”. Η ειλικρίνεια του Γιοβάνοβιτς σημαίνει και απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών του.

Ο Γιοβάνοβιτς είναι ένας ποδοσφαιριστής που ξεχώρισε στο ελληνικό πρωτάθλημα τη δεκαετία του 90 με την φανέλα του Ηρακλή και έζησε τον κανονικό Παναθηναϊκό. Τον πρωταθληματικό, με στόχους κορυφής, κανονική διοίκηση και ανταγωνιστική νοοτροπία. Ο Παναθηναϊκός εκείνος με τον τωρινό Παναθηναϊκό είναι μία χρονική απόσταση μεγάλη. Τόση για να ασπρίσουν τα μαλλιά του 58χρονου προπονητή. Και το παρελθόν με το παρόν δεν έχει καμία απολύτως σχέση.

Αναλαμβάνει μία ομάδα που την αντιμετώπιζε ως αντίπαλο να παλεύει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτό γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να συμβεί με εκείνον στον πάγκο και ο στόχος είναι διαφορετικός. Ή, για να το θέσουμε καλύτερα, ο στόχος είναι… εκεί που φτάνει το σεντόνι. Ο έμπειρος τεχνικός πήγε στους «πράσινους» για να κάνει ότι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοι: να τον ξαναβάλει στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Σε σχέση με τον προκάτοχό του, για τον οποίο ο Γιοβάνοβιτς, από ευγένεια, δεν θέλησε να μιλήσει και να σχολιάσει το οτιδήποτε, ο 58χρονος προπονητής δεν θα βάλει το “εγώ” πάνω από το “εμείς”. Τουλάχιστον όχι σε ό,τι αφορά το συνολικό κομμάτι του ποδοσφαιρικού χαρακτήρα που θέλει να δώσει στον Παναθηναϊκό. Ο Ρουμάνος ανέλαβε τους “πράσινους” όντας πάνω από αυτούς, ποτέ δεν κατέβηκε στο επίπεδο της πραγματικότητας για να τον βοηθήσει να ανέβει τον Γολγοθά. Αντίθετα, ο Γιοβάνοβιτς δείχνει έμπλεος όραξης για δουλειά δίχως μεγάλα λόγια και δίχως να προβάλει το “εγώ” του.

Θα κάνει παρέλαση; Είναι το εύλογο ερώτημα πολλών που γεννάται μέσα από τη σκληρή πραγματικότητα του συλλόγου. Αν δεν κάνει τότε θα φταίνε δύο πράγματα: η διοίκηση δεν στήριξε το έργο του ή ο ίδιος δεν μπόρεσε να κερδίσει το στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό του αποδεχόμενος την πρόταση του Γιάννη Αλαφούζου. Το πρώτο το έχουμε ξαναδεί, το δεύτερο αν συμβεί θα σημαίνει ακόμα μία καταστροφική απόπειρα ενός ορθολογικού πλάνου.

Κακώς μιλάμε για… καταστροφολογίες ακόμα δεν ανέλαβε ο άνθρωπος. Εξάλλου ο… Οκτώβριος είναι κοντά για να δούμε αν θα αντέξει την… πρώτη πίστα. Μέχρι τότε υπομονή και στήριξη όπως ζήτησε ο ίδιος. Ξεκινώντας από το Α για να φτάσει στο Ω. Μία κανονικότητα δηλαδή. Οψόμεθα.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News