ΠΕΔΡΟ ΜΑΡΤΙΝΣ: Ο El professor που κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στην ιστορία του Ολυμπιακού
Σαν σήμερα (10/11/1999) απολύθηκε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κατά τη διάρκεια της 4ης σεζόν του στον Ολυμπιακό και συμπτωματικά την ίδια μέρα ο Πορτογάλος τεχνικός γίνεται ο μακροβιότερος τεχνικός των τελευταίων 60 ετών.
Ήταν 10 Νοέμβρη 1999. Ο Ολυμπιακός απέλυε τον μακροβιότερο προπονητή των τελευταίων 60 ετών της ιστορίας του, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, στα μισά της 4ης σεζόν του. Είναι 10 Νοέμβρη 2021. Ο Ολυμπιακός έχει ακόμα στις τάξεις τους του το νέο κάτοχο του σχετικού ρεκόρ. Ο Πέδρο Μαρτίνς διανύει την 4η σεζόν στον πιο «ηλεκτρικό» πάγκο της Ελλάδας και έναν από τους πιο «ηλεκτρικούς» παγκοσμίως. Τυπικά χρειάζεται άλλες 5 μέρες για να ξεπεράσει, και ημερολογιακά, τον Ντούσκο, αφού εκείνος ανακοινώθηκε και έπιασε επισήμως δουλειά στις 26/6/1996 και μέχρι τις 10/11/1999 μεσολάβησαν 1.232 μέρες. Το συμβόλαιο του Μαρτίνς άρχισε την 1η Ιούλη 2018 και μέχρι σήμερα οι μέρες του στον πάγκο του Ολυμπιακού είναι 1.228.
Βεβαίως, η σύναψη συνεργασίας του Πορτογάλου με τον Ολυμπιακό ανακοινώθηκε στις 9/4/2018 και έκτοτε έχουν μεσολαβήσει 1.311 μέρες, ωστόσο η προηγούμενη σεζόν βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη και υπήρχε υπηρεσιακή τεχνική ηγεσία. Σε επίπεδο ημερών πρώτος, πάντως, είναι ο Γιάννης Χέλμης με 1.460, καθώς έμεινε στον ερυθρόλευκο πάγκο από τον Ιούλιο του 1950 ως τον Ιούνιο του 1954, ενώ αυτή δεν ήταν μοναδική του θητεία στην ομάδα. Πάντως ο Μαρτίνς τον έχει προ πολλού ξεπεράσει τον Μπάγεβιτς σε αγώνες, αφού ο Πορτογάλος μετράει 182 και ο Σέρβος 154… Βλέπετε, σε αντίθεση με τον σημερινό τεχνικό, ο Ντούσκο ξεκίνησε με στραπάτσο στην Ευρώπη την πρώτη σεζόν του και πρώιμο αποκλεισμό από τη Φερεντσβάρος στο -τότε- Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ γενικώς ήταν λιγότερα τα καλοκαιρινά προκριματικά.
Χτίσιμο (σχεδόν) από το μηδέν
Το εντυπωσιακό με τον Πέδρο Μαρτίνς είναι ότι δημιούργησε όλο αυτό ενώ κλήθηκε να χτίσει σχεδόν από το μηδέν τον Ολυμπιακό μετά την καταστροφική σεζόν που άρχισε με προπονητή τον Μπέσνικ Χάσι και ολοκληρώθηκε με υπηρεσιακή τεχνική ηγεσία τον Χρήστο Κόντη. Η ήττα-διασυρμός (3-0) στα Γιάννενα τον Μάιο του 2018, κι ενώ είχε ανακοινωθεί ήδη η συνεγασία με τον Πέδρο Μαρτίνς, προκάλεσε την οργή του Βαγγέλη Μαρινάκη (σ.σ.: το μήνυμα που είχε μεταφερθεί σ’ εκείνη την ομάδα ήταν ότι θα τους αλλάξει όλους) και τη διάθεσή του για ακόμα πιο ριζικές αλλαγές.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του ρόστερ 2017/18 αποτέλεσε παρελθόν και αντικαταστάθηκε από φιλόδοξους ποδοσφαιριστές. Και μπορεί την πρώτη σεζόν ο Ολυμπιακός να μην κατέκτησε τίποτα, αφού ο ΠΑΟΚ πέτυχε στο νταμπλ, ωστόσο όλοι έβλεπαν ότι έχει αρχίσει να «γεννιέται» κάτι πραγματικά καλό.
Η Μίλαν και η βραδιά – κλειδί με Λαμία
Ο πρώτος που είδε ότι «γεννιέται» κάτι καλό ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Σε άλλες εποχές της ομάδας ο οδυνηρός αποκλεισμός από τη Λαμία στο Κύπελλο, μέσα στο «Γ.Καραϊσκάκης», θα ισοδυναμούσε με απομάκρυνση του προπονητή πριν φτάσουμε στα μεσάνυχτα. Ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού, ωστόσο, δεν παρασύρθηκε από τις ουκ ολίγες φωνές που τον καλούσαν να αντικαταστήσει τον Πέδρο Μαρτίνς με το επιχείρημα: δεν ξέρει να κάνει πρωταθλητισμό. Εκείνη η βραδιά ήταν ορόσημο, κλειδί αν προτιμάτε, για να βρισκόμαστε εδώ σήμερα και ο Πορτογάλος τεχνικός να γίνεται ο μακροβιότερος τεχνικός των «ερυθρόλευκων» (σε μια θητεία) τα τελευταία 60 χρόνια. Αν και δίχως τίτλο τη σεζόν 2018/19, ο Ολυμπιακός έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο τελειώνοντας με μερικά ρεκόρ, ενώ στο μεταξύ είχε ως πολύτιμο «παράσημο» στο πέτο την πρόκριση επί της Μίλαν στο Europa League.
Η δεύτερη κρίση και τα νέκταρ με νταμπλ και Άρσεναλ
Βεβαίως, η βραδιά του αποκλεισμού στο Κύπελλο από τη Λαμία δεν ήταν η μοναδική στιγμή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε υπομονή και έδειξε ότι και ο ίδιος πλέον είναι σαφώς μεγαλύτερος γνώστης του αντικειμένου και λιγότερο παρορμητικός. Και τον Νοέμβριο του 2019, όταν ακόμα η ομάδα δεν είχε κατακτήσει κάτι και έμενε στο 1-1 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη δίνοντας τροφή για νέες φωνές περί ικανότητας του Μαρτίνς για πρωταθλητισμό, ο πρόεδρος των Πειραιωτών έκανε το καλύτερο που μπορούσε: απολύτως τίποτα! Άφησε την ομάδα να συνεχίσει τη δουλειά της για να γευτεί ύστερα υπέροχα νέκταρ, όπως η ιστορική πρόκριση επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο και η θριαμβευτική πορεία προς ένα νταμπλ (2019/20) πέρα από κάθε αμφισβήτηση.
Οι καλοκαιρινές προκρίσεις
Η καλή μέρα, λένε, φαίνεται από το πρωί. Και από το πρωί φάνηκε πόσο καλή θα ήταν αυτή η συνεργασία του Ολυμπιακού με τον Πέδρο Μαρτίνς. Μέχρι και το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Πορτογάλος είχε μόνο προκρίσεις στα ουκ ολίγα καλοκαιρινά προκριματικά που κλήθηκε να δώσει για Europa League και Champions League αντίστοιχα. Φρόντισε να βάζει διαρκώς την ομάδα σε ευρωπαϊκούς ομίλους και παράλληλα να συνεχίσει μέχρι και τα νοκ-άουτ μετά τον χειμώνα. Η πρώτη φορά που απέτυχε ήταν φέτος με τη Λουντογκόρετς, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως η ατυχία έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο, αφού ο Ολυμπιακός έδωσε αυτά τα δύο ματς με τους Βούλγαρους όντας ξεκληρισμένος και ταλαιπωρημένος από covid-19, ενώ ακόμα κι έτσι δεν ηττήθηκε και αποκλείστηκε στα πέναλτι. Κατά σειρά απέκλεισε Λουκέρνη, Μπέρνλι, Πλζεν, Μπασακσεχίρ, Κράσνονταρ, Ομόνοια και Νέφτσι. Αποκλείστηκε από τη Λουντογκόρετς και προκρίθηκε κόντρα στη Σλόβαν Μπρατισλάβας.
Αναγέννηση παικτών
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα του El professor είναι η ανάδειξη και εξέλιξη παικτών με ταλέντο ή ακόμα και έμπειρων που είχαν μικρό ή καθόλου ρόλου σε προηγούμενες ομάδες. Στα χέρια του ο Μαντί Καμαρά έγινε αυτό που είναι σήμερα. Στα χέρια του ο Κώστας Τσιμίκας έφτασε στο σημείο να κάνει μεταγραφή στη Λίβερπουλ. Στα χέρια του ο Ανδρέας Μπουχαλάκης από ένας παίκτης πάγκου και εξέδρας, έγινε βασικότατος και αρχηγός. Στα χέρια του ο τίμιος ρολίστας Γιώργος Μασούρας του Πανιωνίου έχει γίνει ο καλύτερος Έλληνας στη Super League αυτή τη στιγμή. Στα χέρια του οι Ντάνιελ Ποντένσε και Ζοσέ Σα (αμφότερες δικές του επιλογές / εισηγήσεις) ανέδειξαν το ταλέντο τους και μετακόμισαν στην Αγγλία. Στα χέρια του τώρα αναδεικνύεται το πρότζεκτ Αγκιμπού Καμαρά.
Άρχοντας (και) των ντέρμπι
Εξίσου εντυπωσιακός με το αποτέλεσμα και την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων (και ενός κυπέλλου) πέρα από κάθε αμφισβήτηση με πολλούς βαθμούς διαφορά, ήταν και ο τρόπος. Η πορεία ως εκεί. Για τον κόσμο που «καίγεται» και για τα ντέρμπι, ο Πέδρο Μαρτίνς φρόντισε να προσφέρει και ουκ ολίγες νίκες κόντρα στους άλλους μεγάλους. Μόνο με τον ΠΑΟΚ, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι σε ισορροπία με 6 νίκες, 6 ήττες και 2 ισοπαλίες σε 14 ματς. Με τον ΠΑΟ το ρεκόρ του είναι 6 νίκες, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα σε 11 ματς.
Με την ΑΕΚ είναι αήττητος με 8 νίκες και 3 ισοπαλίες σε 11 ματς ενώ με τον Άρη έχει 9 νίκες και 3 ισοπαλίες σε 12 ματς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Κουλούρης: Η αναγέννηση ενός σεσημασμένου σκόρερ - «Καυτός» στην Πολωνία
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- National League 2: Απίστευτο! Οπαδός πέταξε κάδο στο κεφάλι του προπονητή της Αγίας Παρασκευής!
- Βασίλης Πλιάτσικας: Εφυγε από τη ζωή η αδερφή του, Ουρανία, στα 32 της χρόνια