ΓΙΟΝΑΣ ΧΟΦΜΑΝ: Η επιτομή του «επιμένων νικά»!
Ο μέσος της Γκλάντμπαχ έχει αναδειχθεί σ’ έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές των «πουλαριών» αλλά και της Εθνικής Γερμανίας, αποτελώντας βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος του Φάνσι Φλικ και του Άντι Χίτερ.
Ο Γιόνας Χόφμαν είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ποδοσφαιριστή. Κι αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά, αλλά από το γεγονός πως είναι ένας από τους ευέλικτους σε προσαρμογές μέσους, που έχει βγάλει το γερμανικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Στα 29 του πλέον, θεωρείται ένας απ’ τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές, τόσο της Γκλάντμπαχ όσο και τις Εθνικής Γερμανίας, διανύοντας μάλιστα την καλύτερη σεζόν της καριέρας του.
Οι πρώτες εμπειρίες με Χόφενχαϊμ και Ντόρτμουντ
Γεννημένος στην Χαϊδεμβέργη, την ωραιότερη φοιτητούπολη του Γερμανικού Νότου, έπρεπε να… ανέβει στον Βορρά και στην Χόφενχαϊμ για να ενταχθεί σε μια καλή ακαδημία ποδοσφαίρου. Πολύ γρήγορα στην Ντόρτμουντ διέγνωσαν το ταλέντο του και τον πήραν με μεταγραφή για την β’ ομάδα, πριν το 2012 αρχίσει να παίρνει τις πρώτες του ευκαιρίες στο «Signal Iduna Park». Στην Βεστφαλία έμεινε τέσσερα χρόνια και αν εξαιρέσουμε μια σεζόν (2013-2014), δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εκάστοτε προπονητών του. Η Ντόρτμουντ πίστευε πως δεν θα εξελιχθεί περισσότερο και το 2016 τον παραχώρησε έναντι 8 εκ. ευρώ στην άλλη Μπορούσια, αυτή της Γκλάντμπαχ με την οποία άρχισε να γίνεται ένας υπολογίσιμος ποδοσφαιριστής. Από τότε στα «πουλάρια» θεωρείται ένας παίκτη στο ευρύτερο φάσμα της ενδεκάδας, αγωνιζόμενος κυρίως στη θέση του επιθετικού χαφ. Και το λέμε αυτό, διότι κάποιες φορές τα προβλήματα τραυματισμών, αλλά και η έλευση νέων παικτών τον έβαζαν στο περιθώριο.
Από… κομπάρσος, πρωταγωνιστής
Για τον Χόφχαμ για πάρα πολλά χρόνια λεγόταν το διο: «Καλός παίκτης, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο». Ο ίδιος δεν επέτρεπε αυτά που άκουγε να τον επηρεάζουν. «Έσκυβε» το κεφάλι και δούλευε ακόμη πιο σκληρά για να τους αποδείξει πως κάνουν λάθος. Και τα κατάφερε, καθώς όπως πολλά καλά γνωρίζουμε ο «επιμένων, νικά»! Σταδιακά άρχισε ν’ ακούγεται όλο και πιο πολύ τη σεζόν 2019-2020,με τον Μάρκο Ρόζε να τον χρησιμοποιεί περισσότερο και τον ίδιο να ολοκληρώνει τη σεζόν με 5 γκολ και 3 ασσίστ. Πέρυσι, πάλι με τον Ρόζε ήταν ακόμη καλύτερος στο δημιουργικό κομμάτι, καθώς σε συνολικά 29 ματς σε πρωτάθλημα και Champions League, είχε 7 γκολ και 11 ασσίστ. Άρχισε, παράλληλα να γίνεται ακόμη πιο πολύ ένας παίκτης του προπονητή που θα προσπαθήσει και να επιδιώξει να παίξει καλά, σε όποια θέση κι αν χρειαστεί. Είναι ενδεικτικό πως από τα 24 ματς πρωταθλήματος πέρυσι, στα 7 αγωνίστηκε ως δεξιός εξτρέμ, σε άλλα 6 ως δεξιός ακραίος μέσος, έπαιξε 4 φορές ως κεντρικός χαφ, ενώ τοποθετήθηκε επίσης στην μέχρι τότε φυσική του θέση, αυτή του επιθετικού χαφ 3 φορές , άλλες τόσες ήταν αριστερός εξτρέμ και πήρε χρόνο συμμετοχής σ’ ένα παιχνίδι και ως δεύτερος επιθετικός. Επειδή με τόσα νούμερα και εναλλαγές είναι φυσιολογικό να «χαθήκατε», ο Χόφμαν χρησιμοποιήθηκε από τον Ρόζε σε έξι διαφορετικές θέσεις, κάνοντας καλά ματς στις περισσότερες εξ’ αυτών! Από τη μια έδινε λύσεις στον προπονητή, ήταν η πρώτη επιλογή του Ρόζε σε περίπτωση απουσίας ή τραυματισμού, αλλά παράλληλα τον βοήθησε να «μαζεύει» στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούσε καλύτερα στο γήπεδο.
Ο Λεβ, ο Φλικ και η επιβράβευση
Η εργατικότητα και η βελτίωση του Χόφχαμ δεν πέρασε πέρυσι απαρατήρητή από τον Γιόακιμ Λεβ, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2020 τον συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στις κλήσεις του. Έντεκα χρόνια έπειτα την πρώτη του διεθνή συμμετοχή με την Ελπίδων της Γερμανίας. Τον κάλεσε και τον χρησιμοποίησε κατά κόρον στη θέση του δεξιού μπακ, καθώς ήθελε έναν επιθετικογενή ποδοσφαιριστή με καλή τακτική στη διαδικασία των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Αρχικά ως αλλαγή και στη συνέχεια ως βασικό, έχοντας μάλιστα την πολυτέλεια κατά τη διάρκεια των αγώνων να τον «ανεβάσει» ως εξτρέμ στο γήπεδο. Βλέποντας τον να κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις με το εθνόσημο στην ίδια θέση των διατήρησε από τότε που ανέλαβε και ο Χάνσι Φλικ και ήταν μάλιστα από τα πρώτα ονόματα των κλήσεων για τις πρόσφατες αναμετρήσεις με το Λίχτενστάιν και την Αρμενία. «Όταν πάρεις μια… γεύση από την Εθνική Γερμανίας, θέλεις περισσότερο», αρκέστηκε να πει ο πάντα ντροπαλός Χόφμαν, η επιτομή της σκληρής δουλειάς που συνδυάζεται με το ταλέντο. Ο Χάνσι Φλικ, μάλιστα, εντυπωσιάστηκε πάρα πολύ από την απόδοση του Χόφχμαν στο ιστορικό 5-0 επί της Μπάγερν στο Κύπελλο. Εκεί όπου ο Χόφχμαν στη θέση του δεξιού μεσοεπιθετικού έκανε «μαγική» εμφάνιση, προκαλώντας πολλά προβλήματα στην άμυνα των Βαυαρών.
Άλλη θέση στην Εθνική, άλλη στην Γκλάντμπαχ
Το φοβερό με τον 29άχρονο μέσο είναι πως από τότε που ο Φλικ του έδειξε ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού του, βελτίωσε αισθητά την απόδοση του με την Γκλάντμπαχ. Και όχι φυσικά στη θέση του δεξιού μπακ – χαφ που χρησιμοποιείται στην Εθνική, αλλά σις «φυσικές» του, αυτές του ελεύθερου μεσοεπιθετικού και το δεξιού εξτρέμ. Μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα ο Χόφμαν έχει 4 γκολ και αναδεικνύεται σ’ έναν πραγματικό ηγέτη της Μπορούσια εντός αγωνιστικού χώρου. Ένας μεσοεπιθετικό πάρα πολύ εργατικός, κάτι που φαίνεται και από τα 12,2 χλμ και τα συνολικά 40 σπριντ που έκανε στην αναμέτρηση με την Μπόχουμ. «Να καλύπτω πολλά μέρη του γηπέδου είναι μέρος του παιχνιδιού μου», είπε ο ίδιος στο συνδρομητικό DAZN. «Αν τρέχεις με εκρηκτικότητα σημαίνει πως είσαι σε καλή κατάσταση και είναι κάτι για το οποίο προσπαθώ πολύ. Αυτό με βοηθά να γίνομαι πολύ σημαντικός σε συγκεκριμένες καταστάσεις του παιχνιδιού».
Ο Γιόνας Χόφμαν δεν είναι ο πιο ταλαντούχος Γερμανός μέσος, είναι όμως ένας ποδοσφαιριστής που πλέον οι προπονητές που συνεργάζεται, «πίνουν νερό στο όνομα του» καθώς μπορεί να αποδώσει καλά, όπου κι αν του ζητηθεί…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται