Ο… ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΕΞΟΧΙΚΟΥ: Πως γιγαντώθηκε ο μύθος των μεγάλων διπλών του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ

Η «πράσινη» συνήθεια που έγινε λατρεία από τον… μάστερ ΣΕΦ των «διπλών» στον Πειραιά. Το sportday.gr καταγράφει τις μεγάλες και αξέχαστες αποδράσεις του Παναθηναϊκού στο σπίτι του «αιώνιου» αντιπάλου του.

Αν το ΟΑΚΑ είναι το… σπίτι του, το ΣΕΦ είναι ένα από τα αγαπημένα του γήπεδα. Ένα γήπεδο που του θυμίζει ωραίες αναμνήσεις. Στα χρόνια της «αυτοκρατορίας» του, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι «πράσινοι» έπαιρναν αυτό που ήθελαν από την έδρα του Ολυμπιακού. Ενιωθαν σαν στο… σπίτι τους. Με αφορμή την επίσκεψη του Παναθηναϊκού την Δευτέρα (22/11), το sportday.gr πατάει rewind και εξιστορεί το πως «γεννήθηκε» και «χτίστηκε» ο… θρύλος του εξοχικού!

Η αρχή που έγινε και σύνθημα! 

Πάντα θα υπάρχει ένα σημείο αναφοράς. Ε… για τον Παναθηναϊκό το έτος 1999 ήταν η αρχή για να μπορέσει να «χτίσει» για τα καλά τη δική του «αυτοκρατορία» εντός συνόρων. Η οποία έγινε στο ΣΕΦ. Κόντρα στο αντίπαλο δέος που κατακτούσε το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο. Στο do or die ματς. Το «όπως το ‘99» έγινε και σύνθημα στα χείλη των οπαδών. Ηταν 20 Μάη του 1999 και ο Παναθηναϊκός μετρούσε ήδη 13 σερί ήττες στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό. Κατά συνέπεια το έργο του δεν ήταν εύκολο. Ηταν το 5ο ματς των τελικών του πρωταθλήματος. Οι «πράσινοι» του Λευτέρη Σούμποτιτς – παρουσία των οπαδών τους – επικράτησαν με 62-53 στο ΣΕΦ και κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Το τρίποντο του Νίκου Οικονόμου στα 58’’ πριν το φινάλε (58-51) ήταν η χαριστική βολή εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών.

Πήρε τη μπουκιά από το στόμα! 

Ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει είτε εύκολα είτε δύσκολα στο ΣΕΦ. Τη σεζόν 2006-2007 (29/10) τα κατάφερε με έναν απίστευτο τρόπο που ούτε η ίδια η ομάδα δεν φανταζόταν. Στο πλαίσιο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός του Γκέρσον ήταν μπροστά με 72-66 στα 31’’ πριν το φινάλε του ματς. Ο Μπατίστ σημείωσε τρίποντο (72-69), στη συνέχεια ο Πεν είχε ½ βολές (73-69), ο Τζεντίλε έβαλε ένα γρήγορο λέι απ (73-71), ο Διαμαντίδης έκλεψε τη μπάλα από τον αφηρημένο Μουλαομέροβιτς, πάσαρε στον Μπατίστ ο οποίος με καλάθι-φάουλ σημείωσε το τελικό 74-73. Όλα αυτά στο άψε-σβήσε. Ο Ολυμπιακός τα είχε χαμένα και ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε ένα ανέλπιστο «διπλό».

Αβαντάζ με το… καλημέρα!

Ο Παναθηναϊκός είχε την… αύρα του πρωταθλητή Ευρώπης από το Βερολίνο (το 5ο αστέρι) και είχε στόχο να «σπάσει» αμέσως την έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου του. Και τα κατάφερε. Ηταν το πρώτο ματς των τελικών τη σεζόν 2008-2009 (21/5). Το ματς ήταν ντέρμπι με τα όλα του. Για γερά νεύρα παρά το 29-20 του Ολυμπιακού στις αρχές της 2ης περιόδου. Με σκληρή άμυνα που τσάκιζε κόκκαλα, αλλά και νευρικότητα. Νίκολας και Σπανούλης έκαναν την ανατροπή (53-45 στο 29’). Τσίλντρες και Βούισιτς έβαλαν… φωτιά στο ΣΕΦ με το προσπέρασμα (58-56). Διαμαντίδης, Σάρας και Πέκοβιτς «απάντησαν» (62-58), ο Τσίλντρες «ανταπάντησε» (64-63), αλλά ο Μπατίστ με ½ βολές υπέγραψε το μπρέικ (69-67) καθότι ο Παπαλουκάς δέχθηκε το κόψιμο του Διαμαντίδη στο φινάλε. Στο τέλος οι «πράσινοι» πανηγύρισαν το πρωτάθλημα με 3-1 νίκες.

Πρόκριση με 30άρα!

Δεν ήταν στο πλαίσιο του πρωταθλήματος, αλλά ενός νοκ άουτ αγώνα για το κύπελλο Ελλάδας. Ηταν 13 Οκτωβρίου του 2005 όταν ο Παναθηναϊκός του Ζοτς πραγματοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα – σε έκταση – «διπλά» στο ΣΕΦ. Σαν… σίφουνας εμφανίστηκε και διέλυσε έναν Ολυμπιακό που δεν μπήκε καν στο πνεύμα του αγώνα. Οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν με το εντυπωσιακό 81-51 (30 πόντους διαφορά) και πέρασαν στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας με πρωταγωνιστές τους Μπατίστ-Λάκοβιτς στην πρώτη χρονιά του Σπανούλη στα πράσινα. Το έπος διεξήχθη παρουσία 5000 οπαδών των «πρασίνων» στο ΣΕΦ (μακρινό σενάριο πλέον).

Το show του Κένεντι Γουίνστον!

Ηταν 17 Φλεβάρη του 2008 σε μια χιονισμένη Αθήνα που δύσκολα μπορούσες να βγεις έξω να περπατήσεις ή να οδηγήσεις με το αμάξι σου. Και όμως εκείνη τη μέρα χιόνισε… και τρίποντα. Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε 82-64 του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ και στην ουσία «κλείδωσε» τη πρώτη θέση στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Κένεντι Γουίνστον. Ο Αμερικανός ο οποίος είχε αποκτηθεί από τον Πανιώνιο είχε σημειώσει όχι ένα, όχι δύο, αλλά εφτά τρίποντα (συνολικά 26 πόντους). Ηταν το πρόσωπό της βραδιάς. Μάλιστα μερικά εξ’ αυτών ήταν και υπό πίεση.

Πρωταθλητής στις… 2 τα ξημερώματα!  

Ηταν το τελευταίο ματς του Σπανούλη με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Και έμελλε να μην ολοκληρωθεί ποτέ. Σε ένα από τα πιο επεισοδιακά ντέρμπι των τελευταίων ετών. Ο Παναθηναϊκός προηγούνταν με 2-1 στις νίκες και ήθελε να «καθαρίσει» στο ΣΕΦ τον τίτλο. Μετά από 70(!) λεπτά διακοπής στις αρχές της 3ης περιόδου και μερικής εκκένωσης του γηπέδου, το ματς άρχισε ξανά. Οι «πράσινοι» ήταν μπροστά με 76-69, 1 λεπτό και 3 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του 4ου τελικού, υπήρξαν νέες ρίψεις αντικειμένων και ο τελικός τελείωσε άδοξα πριν την ώρα του. Ηταν 2 τα ξημερώματα όταν γνωστοποιήθηκε στους παίκτες, στα αποδυτήρια του ΣΕΦ πως το ματς διεκόπη οριστικά και έτσι κατέκτησαν τον τίτλο. Παρά την κούραση και το προχωρημένο της ώρας, οι «πράσινοι» το πανηγύρισαν με μπουγελώματα. Για την ιστορία Μπατίστ (20π.), Σπανούλης 17π.) και Νίκολας (13π.) ήταν οι κορυφαίοι.

Τα back2 back «διπλά» της… σκούπας! 

Μπορεί ο Ομπράντοβιτς να είχε αποχωρήσει, αλλά η συνήθεια παρέμεινε στους «πράσινους». Με τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο, η ομάδα του Παναθηναϊκού κατέκτησε το πρωτάθλημα με 3-0 νίκες κόντρα στον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό. Είναι η χρονιά της… σκούπας για τον κόσμο της ομάδας καθότι μετά στο ξενοδοχείο, οι οπαδοί είχαν πάει με σκούπες για να πανηγυρίσουν έξαλλα με τους παίκτες και κυρίως με τους Γκιστ-Λάσμε που αποτέλεσαν ένα από τα πιο σημαντικά δίδυμα της μετά-Ομπράντοβιτς εποχής. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 61-54 και έκανε το μπρέικ στον πρώτο τελικό, και στον 3ο τελικό πήρε τον τίτλο με 76-72. Σε ένα ακόμα ματς που δεν ολοκληρώθηκε λόγω ρίψης αντικειμένων. Συγκεκριμένα 1’ πριν το φινάλε. Οι Διόσκουροι Διαμαντίδης και Τσαρτσαρής είχαν από 18 και από 14 πόντους αντίστοιχα.

Το ξαναέκανε όπως το ’99! 

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν έτσι εύκολα. Ο Παναθηναϊκός το έκανε ξανά! Όπως το μακρινό 1999. Στον 5ο και τελευταίο τελικό του πρωταθλήματος, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έδειξε πιο ικανή να διαχειριστεί την πίεση. Με εξαιρετική άμυνα και πιο καθαρό μυαλό, οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν με 66-51 του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ (το γήπεδο εκκενώθηκε στο 1.56 πριν το φινάλε) και κατέκτησαν την μεγάλη κούπα. Καλάθης (12π.) και Τζέιμς (11π.) έβαλαν τις υπογραφές τους. Ηταν 11 Ιουνίου του 2017.

Αρχισε όπως τελείωσε! 

Το ματς ήταν κεκλεισμένων των θυρών μετά την τιμωρία που είχε δεχθεί ο Ολυμπιακός για τα επεισόδια στους τελικούς της σεζόν 2016-2017. Ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ συνέχισε από εκεί που είχε τελειώσει πριν από μερικούς μήνες. Στο πλαίσιο του πρωταθλήματος, στις 8 Οκτωβρίου του 2017, οι «πράσινοι» βρέθηκαν στο -9 (65-56) στο 36’. Όμως στο φινάλε έκαναν την ανατροπή και έτσι και αυτό το ντέρμπι μπήκε στη μακρά λίστα των μεγάλων «διπλών» στο ΣΕΦ με το τελικό 71-68. Καλάθης (14π.), Ρίβερς (13π.) και Γκιστ (13π.) αποτέλεσαν την τριάδα… φωτιά.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News