ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Ένα δεκάλεπτο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωλίγκας!

Ο Ολυμπιακός «αιχμαλώτισε» τη Μακάμπι και ο Γιάννης Λαμπίρης επιχειρεί ακόμα να… αποκωδικοποιήσει το πρώτο δεκάλεπτο.

Η δημοσιογραφική φράση κλισέ, που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε τίτλους εφημερίδας αλλά και σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, για μια ομάδα που παίζει καλά μετά από ένα άσχημο παιχνίδι, είναι: «Έβγαλε αντίδραση»…

Αλλά εδώ αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός με τη Μακάμπι στο πρώτο δεκάλεπτο (όπου μάλιστα σημειώθηκε η μεγαλύτερη διαφορά σε ανάλογο διάστημα στην ιστορία της διοργάνωσης) δεν έχει προηγούμενο. Σαν να έβγαλε αντίδραση για πέντε χρόνια μαζεμένα και ειλικρινά θεωρούμε ότι ακόμα και ο κόουτς Μπαρτζώκας δεν θα περίμενε ένα μπάσκετ που θα άγγιζε την τελειότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το 35-8 του δέκατου λεπτού (ναι η ίδια ομάδα που έβαλε 3 πόντους σε μια περίοδο στην Τουρκία με την Εφές, στο αμέσως επόμενο αγωνιστικό της δεκάλεπτο στην Ευρωλίγκα έβαλε 35!) η πιο ωραία φάση δεν κατέληξε σε καλάθι!

Ήταν μια απαράμιλλης ομορφιάς εκδήλωση επίθεσης όπου η μπάλα άλλαζε με κινηματογραφική ταχύτητα χέρια, περνώντας σχεδόν δύο φορές από κάθε παίκτη των γηπεδούχων απλά το τελικό σουτ δεν βρήκε στόχο.

Και όμως αυτή η φάση ήταν που ξεσήκωσε τον κόσμο στις εξέδρες περισσότερο και από τα τρίποντα του Βεζένκοφ και του Ντόρσεϊ καθώς εφέτος – ανεξάρτητα από το που θα φτάσει τελικά η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα – αν μη τι άλλο προσφέρει (σκορ και) θέαμα, ιδιαίτερα στην έδρα της.

Πριν συμπληρωθούν καλά καλά 8 λεπτά αγώνα, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε φωνάξει τους παίκτες του στον πάγκο δύο φορές. Τον κοίταζαν με απορία στα μάτια, σαν του έλεγαν: «Κόουτς πάμε για το επόμενο παιχνίδι, αυτό έχει…πετάξει». Ήταν ανήμποροι να αντιδράσουν στην «αιχμαλωσία» των γηπεδούχων και αυτό έβγαινε τόσο στα πρόσωπά τους, όσο και στο γεγονός ότι είχαν πλέον ταραχτεί τόσο πολύ που αστοχούσαν μόνοι τους κάτω από το καλάθι.

Οι Πειραιώτες είχαν σε αυτό το πρώτο δεκάλεπτο  8/10 δίποντα, 5/9 τρίποντα (5/6 στο 8’), 4/5 βολές, 12 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 4 κλεψίματα χωρίς να κάνουν ούτε ένα λάθος. Ναι δεν είναι ορθογραφικό, ΟΥΤΕ ΕΝΑ !

Η Μακάμπι την ίδια ώρα είχε μόλις 3/13 δίποντα, 0/6 τρίποντα, 2/2 βολές, 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 4 λάθη και μαζί ένα κουτί… δραμαμίνες για να καταλάβει τι τη χτύπησε.

Πριν τον αγώνα, στα χαρτιά, το συγκεκριμένο παιχνίδι θεωρητικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί (μαζί με αυτό κόντρα στην Ρεάλ) ως το δυσκολότερο ως τώρα του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Κόντρα σε έναν προπονητή που ξέρει απέξω και ανακατωτά όλους τους Έλληνες, ξέρει τη φιλοσοφία της ομάδας, και είναι ιδιαίτερα διαβασμένος.

Αλλά και απέναντι σε μια ομάδα που ερχόταν στο ΣΕΦ με έξι νίκες στα επτά τελευταία της παιχνίδια στην Ευρωλιγκα με τη μοναδική ήττα να είναι στον πόντο στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ και από ένα χαμένο ριμπάουντ… Και όμως στα χέρια των παικτών του κόουτς Μπαρτζώκα, έμοιαζε…παιχνιδάκι και ομάδα της σειράς, αποτέλεσμα της απίστευτης ενέργειας που έβγαλαν οι γηπεδούχοι με τον κόουτς να αφήνει αυτή τη φορά το… χρονόμετρο και να πιέζει παραπάνω λες και ήθελε να τελειώσει το νωρίτερά δυνατό τον αγώνα για να επικεντρωθεί στο ντέρμπι της Δευτέρας με τον Παναθηναϊκό.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ξεκίνησε λίγο αγχωμένος (κόντρα και στην παλιά του ομάδα), αλλά ο κόουτς τον φώναξε κοντά του άμεσα. Τι του είπε;

«Του είπα βάλε δύο τρίποντα! (σ.σ. γέλια). Του είπα να αφήσει το παιχνίδι να έρθει πάνω του. Θα βρει ανοικτά σουτ όσο κυκλοφορούσαμε την μπάλα γρήγορα. Να μην πιέζεται να σκοράρει του είπα. Έκανε μια πολύ καλή ασίστ κι έβαλε κι άλλο ένα τρίποντο μετά» αποκάλυψε ο κόουτς της συνομιλία τους. Ο Ντόρσεϊ ήταν εξαιρετικός μετά από ένα πολύ κακό παιχνίδι στην Πόλη και αυτό δείχνει και τον δικό του (αθλητικό) εγωϊσμό ο οποίος είχε πληγωθεί παράλληλα με των συμπαικτών του.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό σημείο του αγώνα είναι ότι στο 35-8 λίγο πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, οι Ερυθρόλευκοι έδιναν το τελευταίο φάουλ που είχαν δικαίωμα χωρίς να στείλουν τον αντίπαλο στις βολές. Μια εβδομάδα νωρίτερα στην Αγία Πετρούπολη χάζευαν τον Ζαχάροφ να σκοράρει με τρίποντο στη λήξη της πρώτης περιόδου (όπου δέχτηκαν 25 πόντους) την ώρα που τα ομαδικά φάουλ της ελληνικής ομάδας ήταν μόλις τρία. Χωρίς σχόλιο…

Το πιο αισιόδοξο μήνυμα όμως για την νοοτροπία αυτής της ομάδας ήταν τα πρόσωπα που έβλεπες μετά σε κόουτς και παίκτες, σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό. Πολύ απλά άλλη μια μέρα στη δουλειά, λες και κάθε μέρα κάνεις ένα 35-8 σε δέκα λεπτά !

Υ.Γ.  Ο κόουτς Σφαιρόπουλος χειροκροτήθηκε από τον κόσμο στον Πειραιά θερμά (και δικαίως) για όλα αυτά που έχει προσφέρει στον Ολυμπιακό. Θα θυμίσουμε γιατί αξίζει και ένα έξτρα χειροκρότημα για τη συμπεριφορά του όταν αντικατέστησε τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο του Ολυμπιακού εκείνο το φθινόπωρο του 2014.

«Ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει στήσει μια υπέροχη ομάδα και δεν θα αλλάξουμε τίποτε» είπε και το έκανε φτάνοντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με 3-0 νίκες μάλιστα απέναντι στον Παναθηναϊκό και στον τελικό της Ευρωλίγκας (2015) στη Μαδρίτη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News