ΑΕΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΡΕΤΡΟ: Το ντέρμπι που έπεσαν πυροβολισμοί στη Νέα Φιλαδέλφεια (vids, pics)

Το κεκλεισμένων των θυρών ντέρμπι της 15ης Νοεμβρίου 1999 είχε βίαιο, οδυνηρό και αιματοβαμμένο ρεπερτόριο με το ποδόσφαιρο σε ρόλο κομπάρσου

Το ματς είχε ούτως ή άλλως ιδιαιτερότητα γιατί όχι απλά ήταν εξ αναβολής αναμέτρηση (λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και των δύο) για την 6η αγωνιστική, αλλά και έγινε κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ασφαλείας εξ αιτίας των καταστροφών που είχε υποστεί το γήπεδο από το σεισμό της 11ης Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς  ο οποίος προσωρινά είχε βγάλει ακατάλληλο «Νίκος Γκούμας». Ήταν γενικά μία δύσκολη εποχή για την ΑΕΚ. Ο απροσδόκητος καλοκαιρινός αποκλεισμός από το Champions League άσχημα αποτελέσματα και  η τιμωρία για επεισόδια στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Ηρακλή συνέθεταν το «κιτρινόμαυρο» πλαίσιο ενόψει του ντέρμπι. Στον Ολυμπιακό λίγες μέρες νωρίτερα, ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε απολύσει τον τεχνικό των τριών τίτλων Ντούσαν Μπάγεβιτς και η ομάδα πήγε στο ντέρμπι με τον Ιταλό Αλμπέρτο Μπιγκόν, πρώην προπονητή της Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Τα παρατράγουδα έξω από το γήπεδο

Το σκηνικό πάντως κάθε άλλο παρά ευοίωνο ήταν στη γύρω από το γήπεδο περιοχή. Η λεωφόρος Δεκελείας από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ των δυνάμεων των ΜΑΤ και των οπαδών της ΑΕΚ, με συγκρούσεις, οδοφράγματα  και καμένους κάδους απορριμάτων.  Οι μάχες ξεκίνησαν όταν αφηνιασμένοι οπαδοί κινήθηκαν εναντίον του διερχόμενου από τη λεωφόρο μοτοσικλετιστή της Τροχαίας Δημήτρη Αντωνόπουλου που μπήκε σε μια πολυκατοικία για να προφυλαχτεί ενώ οι χούλιγκαν τον καταδίωξαν τον βρήκαν και τον έδειραν, προκαλώντας κάταγμα στο χέρι του. Διμοιρίες των ΜΑΤ επενέβησαν και διέλυσαν τους οπαδούς χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, αλλά η συμπλοκή γενικεύτηκε με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές σε μια ταβέρνα στη συμβολή των οδών Δεκελείας και Φωκών και διερχόμενα αυτοκίνητα.

Η οργή των γηπεδούχων προς τον διαιτητή

Σ’ ότι αφορά τον αγώνα οι φιλοξενούμενοι πήραν τη νίκη με 2-0 στο ντεμπούτο του Μπιγκόν στον πάγκο τους έχοντας σκόρερς τους Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο 74ο λεπτό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι και  Ζιοβάνι στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων, ενώ η  γηπεδούχος είχε μείνει με 10 από το 64ο λεπτό, λόγω δεύτερης κίτρινης κάρτας στον Γιάννη Καλιτζάκη. Το παιχνίδι έχει τιναχτεί στον αέρα, οι οπαδοί  βράζουν από οργή κινούνται απειλητικά  προς το μέρος του τότε προέδρου της ΕΠΑΕ, Βίκτωρα Μητρόπουλου πετούν μπουκάλια και βρίζουν εν χορώ. Σπεύδει ο Γενικός Διευθυντής Νίκος Στράτος που καλεί τον…στόχο να αποχωρήσει για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά και μετά τη λήξη του, οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν φρικτά παράπονα από τον Πατρινό ρέφερι Βαγγέλη Δημητρόπουλο (με τον οποίο είχαν προηγούμενα για την σκανδαλώδη κατά την γνώμη τους υπόδειξη του  στον διαιτητή Παπαδάκο τρία χρόνια νωρίτερα που οδήγησε στην αποβολή του Ντανιέλ Μπατίστα σε αγώνα Κυπέλλου Ολυμπιακού-ΑΕΚ).

Κυρίως για ένα πέναλτι που δεν τους δόθηκε στο 0-0 (σε τράβηγμα του Μαλαδένη από τον Ελευθερόπουλο που σύμφωνα με τους κανονισμούς θα έπρεπε σε εκείνη την περίπτωση να αποβληθεί παράλληλα), αλλά και για τον καταλογισμό εκείνου του Ολυμπιακού ), καθώς επίσης και την κόκκινη κάρτα στον Καλιτζάκη (αμφότερες οι τελευταίες δεν σηκώνουν ιδιαίτερη αμφισβήτηση).

 

Ο θάνατος του 50χρονου φιλάθλου

Στο γενικό χαμό πέφτει αναίσθητος ένας από τους φίλους της ΑΕΚ που βρίσκονταν στη Θύρα 18. Μεταφέρεται άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο κατόπιν υπόδειξης του ιατρού και μετέπειτα Προέδρου της ΠΑΕ, Βαγγέλη Ασλανίδη. Ο άτυχος 50χρονος Ευάγγελος Θωμαΐδης διακομίστηκε στο «Αγία Όλγα» όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Εντός ή πλάι στον αγωνιστικό χώρο αποκορύφωμα της,  κάτι παραπάνω από γκρίνιας από πλευράς «κιτρινόμαυρων»  οργής αμέσως μετά το τέλος του ματς η αντίδραση του Μιχάλη Κασάπη  ο οποίος κλότσησε τον… Πατρινό διαιτητή, με συνέπεια να τιμωρηθεί αργότερα με 24 αγωνιστικές και να χάσει ουσιαστικά όλη τη σεζόν. Λίγο μετά οι Ντέμης Νικολαΐδης, Κασάπης, Ηλίας Ατματζίδης ανακοίνωσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ότι αποσύρονται από την Εθνική ομάδα, με τον τελευταίο να μη φοράει ξανά το εθνόσημο, ενώ οι δύο πρώτοι επέστρεψαν δύο χρόνια μετά επί Ότο Ρεχάγκελ στο επικό 2-2 με την Αγγλία στο «Ολντ Τράφορντ».

Τέξας με πυρολοβισμούς και αίμα στο Members Club

Και αν με εξαίρεση,  φυσικά την υπέρ το δέον αντιαθλητική «αντίδραση» του διεθνή πλάγιου μπάκ της γηπεδούχου, τα υπόλοιπα δεν αποτελούν και ιδιαίτερη… είδηση στο συχνά (για να μην πούμε μόνιμα και παρεξηγηθούμε) ταλανιζόμενο ελληνικό ποδόσφαιρο υπήρξαν και τα πολύ χειρότερα. Όχι εντός αγωνιστικού χώρου όπου πάντως υπήρξε επίθεση και από οπαδούς στον άμοιρο διαιτητή, αλλά στο Members Club του γηπέδου. Σε διένεξη του και τότε προέδρου της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη, με τον  ομόλογο του στην ΕΠΑΕ, ο σωματοφύλακας του δεύτερου Νίκος Γιαννουδάκος έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, ενώ βγήκαν και μαχαίρια.Συγκεκριμένα, έριξε δύο πυροβολισμούς στον αέρα και κατά ορισμένους αυτόπτες μάρτυρες, ισάριθμες προς το πάτωμα., σκορπίζοντας τον πανικό στους παρευρισκόμενους και προσθέτοντας μία ακόμη πινελιά σε μια μαύρη σελίδα στην ελληνική ποδοσφαιρική Ιστορία.

Καρέκλες και τασάκια ίπτανται στον αέρα. Παρευρισκόμενοι οπαδοί σπάνε ότι βρίσκουν μπροστά τους. Ο Μητρόπουλος φυγαδεύεται από τον Βασίλη Δημητριάδη μαζί με τον Μελισσανίδη στα αποδυτήρια της ΑΕΚ. Ο Γιαννουδάκος καταλήγει αιμόφυρτος στο πάτωμα και αστυνομικές δυνάμεις καταφθάνουν στο χώρο του νέου αιματηρού μετώπου της αποστολής τους αφού  είχαν αφενός να συνοδεύσουν την αποστολή του Ολυμπιακού στο πούλμαν για  την αποχώρηση και να προστατεύσουν το διαιτητικό τρίο που έμενε κλειδαμπαρωμένο και πολιορκούμενο στα αποδυτήρια. Η κατάσταση  φάνηκε να εκτονώνεται, ο  πιστολέρο μεταφέρθηκε στο «Αγία Όλγα» προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και προς έκπληξη των δημοσιογράφων και λίγων οπαδών, στην αίθουσα του Members Club εισβάλλουν τα ΜΑΤ που ξυλοκοπούν τους αθώους παρευρισκόμενους που  είχαν την ατυχία παραμείνουν στο χώρο.

Η πέτρα του σκανδάλου, θηριώδης περουκοφόρος γυμναστής που εκτελούσε χρέη σωματοφύλακα του Βίκτωρα Μητρόπουλου και είχε συμμετάσχει μάλιστα και σε ορισμένες βιντεοταινίες της δεκαετίας του ’80 ως κομπαρσος (!), όπως διαπιιστώθηκε στο νοσοκομείο είχε τραύμα στον αριστερό μηρό από γυαλί που χρησιμοποιήθηκε ως αυτοσχέδιο μαχαίρι και κατόπιν τέθηκε υπό κράτηση για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του στον ανακριτή, και αφού ορίστηκε χρηματική εγγύηση 2 εκατ. δραχμών, εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Πολύ αργότερα και ενώ αντιμετώπιζε ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών μετέτρεψε την αρχική κατηγορία της «απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή» σε «απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης».

 

Η ΑΕΚ έβγαζε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για: «προσχεδιασμένο αποτέλεσμα» ενώ ο  εκτελεστικός της διευθυντής  Πέτρος Στάθης και αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ ανακοίνωσε δημοσίως την άρση της εμπιστοσύνης της προς τη διοίκηση της λίγκας.

Στα αξιοσημείωτα η πρώτη και  τελευταία  παρουσία του Σωκράτη Κόκκαλη στη Νέα Φιλαδέλφεια για αγώνα ποδοσφαίρου ως αφεντικό του Ολυμπιακού (το 1992 ήταν παρών σε αγώνα μπάσκετ).  Πήγε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, είδε το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και έφυγε αμέσως μετά το πρώτο γκολ της ομάδας του στο 71’ ενώ έτυχε… θερμότατης υποδοχής από τους οπαδούς της γηπεδούχου.

Οι ενδεκάδες:

ΑΕΚ: Ατματζίδης, Πέτριτς, Μάρκος, Μαλαδένης, Σαβέφσκι (67’ Δέλλας), Σίριτς, Νικολαΐδης, Κοπιτσής (67’ Κατσαβός), Ζήκος, Κασάπης, Καλιτζάκης

Ολυμπιακός : Ελευθερόπουλος, Καραταϊδης, Νινιάδης, Αμανατίδης, Πουρσανίδης, Γιαννακόπουλος (46’ Πασαλής), Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Μαυρογενίδης, Αλεξανδρής (67’ Γκόγκιτς), Πουρσαϊτίδης (69’ Κωστούλας)

Το ποδόσφαιρο κομπάρσος. Η βία και το αντιαθλητικό πνεύμα είχαν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ένα ντέρμπι θεατρο του παραλόγου  το οποίο θα θέλαμε να ξεχάσουμε,  αλλά ασφαλώς δεν μπορούμε για όλα αυτά τα οποία το σημάδεψαν. Πολλά και πολύ σοβαρά όπως αναγνώσατε.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News