ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ BC: Οι γκαρντ των αντιπάλων «υποφέρουν» στο ΣΕΦ

Με όπλο την άμυνά του ο Ολυμπιακός πέτυχε την 7η εντός έδρας νίκη του στην Euroleague, απέναντι στην Μακάμπι, συνεχίζοντας να κρατάει σε ρηχά νερά τους αντιπάλους γκαρντ, όπως στην προκειμένη περίπτωση τον Σκότι Γουίλμπεκιν!

Κάθε φίλος του Ολυμπιακού που βρέθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το βράδυ της Παρασκευής, για το παιχνίδι της 11ης αγωνιστικής της Euroleague απέναντι στη Μακάμπι, γύρισε σπίτι του και έβαλε να ξαναδεί το πρώτο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός σκόραρε 35 πόντους στο δεκάλεπτο και 51 συνολικά στο 20′, σε μία νύχτα που -δικαίως- όλοι θα θυμούνται τα επιθετικά πεπραγμένα του.

Όμως για άλλη μία βραδιά η άμυνα ήταν αυτή που του έδωσε εφαλτήριο… εκτόξευσης. Ο Ολυμπιακός, πριν καλά καλά οι Ισραηλινοί καταλάβουν τι γίνεται, είχε 10 πόντους στο transition (σε 10′), προϊόν της επιθετικής του άμυνας και της πίεσης πάνω στην μπάλα. Ο Γουόκαπ πάντοτε μπροστάρης στον τομέα αυτόν, ανέλαβε να περάσει… χειροπέδες στον Γουίλμπεκιν και ήρθε ο Μουσταφά Φαλ να του κρύψει τον ορίζοντα.

Για τον Γάλλο σέντερ που… κρύβει τον ήλιο στους αντιπάλους του είχαμε αναφερθεί εκτενώς παλαιότερα. Στις πρώτες τρεις επιθέσεις που παίρνει ο Γουίλμπεκιν, ο Φαλ είναι εκεί. Βγαίνει μπροστά στην αλλαγή για να τον εμποδίσει στα δύο πρώτα τρίποντα, ενώ προλαβαίνει να του αλλοιώσει ένα drive που επιχειρεί. Ο απολογισμός της βραδιάς μόνο θετικός δεν ήταν, με τον Σκότι να σκοράρει μόλις 6 πόντους με τραγικά ποσοστά.

 

Κάτι που στο ΣΕΦ είναι σύνηθες, αφού οι ballers δε δείχνουν να τα καταφέρνουν και πολύ καλά απέναντι στην άμυνα με αλλαγές του Ολυμπιακού. Φαλ -και σε μικρότερο βαθμό Λιβιό– υπηρετούν άψογα τον ρόλο τους, οδηγώντας σε μαρκαρισμένες προσπάθειες τους αντιπάλους γκαρντ.

Τζέισον Γκρέιντζερ (Μπασκόνια): 18:29 λεπτά, 2 πόντοι, 1/2 2π, 0/4 3π

Τομά Ερτέλ (Ρεάλ Μαδρίτης): 20:43, 7 πόντοι, 2/3 2π, 1/5 3π

Πιέρια Χένρι (Φενέρμπαχτσε): 31:31, 8 πόντοι, 3/5 2π, 0/1 3π

Νάντο Ντε Κολό (Φενέρμπαχτσε): 20:10, 10 πόντοι, 5/8 2π, 0/1 3π

Μάικ Τζέιμς (Μονακό): 26:49, 7 πόντοι, 1/7 2π, 1/4 3π

Σκότι Γουίλμπεκιν (Μακάμπι): 20:21, 6 πόντοι, 0/1 2π, 2/8 3π

Φυσικά δεν είναι όλοι όσοι αναφέρθηκαν γκαρντ με τα ίδια χαρακτηριστικά. Όπως ο Γκρέιντζερ ας πούμε, που ήρθε την 1η αγωνιστική με την Μπασκόνια χωρίς τον Μπόλντουιν, αλλά επωμίστηκε αρκετό βάρος και εν τέλει «πνίγηκε» από την άμυνα του Ολυμπιακού.

Χένρι (το μαρκάρισμά του αρχικά είχε αναλάβει ο Ντόρσεϊ) και Ντε Κολό (ήρθε από τον πάγκο) δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι τρομερό και μοιραία έφυγαν ηττημένοι, όπως και οι Ερτέλ, Τζέιμς με Ρεάλ και Μονακό αντίστοιχα, αφού πήραν τραβηγμένες από τα μαλλιά προσπάθειες, κάτι που ήθελε η άμυνα των Πειραιωτών «παίζοντας» με το μυαλό τους!

Σαφώς και η άμυνα του Ολυμπιακού έχει ηττηθεί σε ορισμένες των περιπτώσεων, όπως στα δύο τελευταία παιχνίδια εκτός έδρας με Ζενίτ και Εφές. Ο Φράνκαμπ κατάφερε να κάνει αρκετή ζημιά (16 πόντοι με 4/5 τρίποντα) και ο Μπομπουά να πλησιάσει το ρεκόρ καριέρας του (29 πόντοι με 7/10 τρίποντα), όμως είναι δύο παίκτες που βρήκαν ρυθμό με διαφορετικό τρόπο. Ο πρώτος κυρίως με σουτ που βγήκαν μετά από καλή κυκλοφορία της Ζενίτ και αφού ζεστάθηκε πήγε και σε προσωπικές φάσεις, ενώ ο δεύτερος ξεκίνησε να… βρίσκει το χέρι του στο transition ή το αγαπημένο του παιχνίδι με τα σκριν μακριά από την μπάλα.

Φαίνεται χαρακτηριστικά πως για να νικήσεις την άμυνα των «ερυθρόλευκων» πρέπει να τη θέσεις σε κίνηση και να τη φέρεις σε ανισορροπία, χτυπώντας τα αδύνατα σημεία της, όπως την αδυναμία του Χασάν Μαρτίν στις αλλαγές ή το αέναο σημάδι στον Κώστα Σλούκα, στοιχεία που ο Ολυμπιακός πρέπει να προφυλάξει (η είσοδος του Έισι θα βοηθήσει αρκετά) ώστε να βρει την πρώτη εκτός έδρας νίκη στα τρία επερχόμενα παιχνίδια, με Μιλάνο, Ούνικς και Ερυθρό!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News