ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ: Τα πέντε ερωτήματα των «πράσινων» για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Οι «πράσινοι» ζουν στον ρυθμό του ντέρμπι στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό (22/11, 19.30), ο Μαρίνος Πρίντεζης θέτει 5 «καυτά» ζητήματα (αγωνιστικά και μη) και δίνει τις απαντήσεις που αναμένεται να… απαντηθούν από τους παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

Το… τσιπάκι έχει αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει στο μυαλό του – αποκλειστικά – το ντέρμπι κόντρα στους «ερυθρόλευκους» το βράδυ της Δευτέρας και θέλει να αποχωρήσει χαμογελαστός. Υπάρχει μια πεντάδα ερωτημάτων που αναζητούν απάντηση. Το sportday.gr σας έχει τις λύσεις.

1) Είναι κομβικό το ντέρμπι για τους «πράσινους»;

Πολλές φορές στο παρελθόν, ο Ολυμπιακός αποτελούσε το καλύτερο… φάρμακο στις «πληγές» των «πρασίνων». Ειδικά μετά από ήττες στην Ευρωλίγκα, το μενού περιλάμβανε μια νίκη είτε στο ΣΕΦ είτε στο ΟΑΚΑ και στο πράσινο… στρατόπεδο έπαιρναν τα πάνω τους. Χρονικά (μόλις στα τέλη Νοέμβρη) δεν είναι κομβικό. Ουσιαστικά είναι. Ναι! Υπάρχει η σαφέστατη αίσθηση του αουτσάιντερ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πίεση. Υπάρχει γιατί ο Παναθηναϊκός καλείται να αντιδράσει, να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό. Στην ομάδα δεν υπάρχει η λογική του «πάμε και ό,τι γίνει». Υπάρχει η λογική του «πάμε να τηρήσουμε πιστά το πλάνο με στόχο να νικήσουμε». Ενδεχόμενη απόδραση θα φέρει ηρεμία και αυτοπεποίθηση μετά και την εμφάνιση κόντρα στην Μπάγερν (έστω αν στο τέλος επήλθε η «αυτοκτονία»). Αν όμως οι «πράσινοι» ηττηθούν (εξαρτάται η εικόνα και το τελικό αποτέλεσμα) τότε πιθανότατα να υπάρξουν κλυδωνισμοί. Να ξεκαθαρίσω πως υπάρχει απόλυτη στήριξη στον Δημήτρη Πρίφτη και θα υπάρχει. Αυτό δεν αλλάζει. Όμως υπάρχουν παίκτες που δεν νιώθουν… καλά. Γιόγκι Φέρελ και Τζεχάιβ Φλόιντ είναι εκτός Basket League και δεν αποκλείεται στη συνέχεια να είναι γενικά… εκτός.

2) Πόσο σημαντική θα είναι η ενδεχόμενη απουσία του Χάουαρντ Σαντ-Ρος από το ντέρμπι;

Τεράστια! Χωρίς δεύτερη σκέψη. Μην ξεχνάμε πως πέρυσι στο νικηφόρο 88-77 επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, ο Κουβανός γκαρντ-φόργουορντ ήταν ο κορυφαίος – σε απόδοση – «πράσινος» με 20 πόντους, «καυτά» και καθοριστικά καλάθια και τρομερή άμυνα. Η εμπειρία του σε τέτοιου είδους καταστάσεις είναι χρήσιμη ενώ η ανεξάντλητη ενέργεια στην άμυνα, αλλά και η βοήθεια σε Πέρι-Μέικον τη στιγμή της επίθεσης είναι καθοριστική. Αν αγωνιστεί, φυσικά και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα έχει ένα ισχυρό «όπλο» στη φαρέτρα του. Ενδεχομένως να επιδιώξει να ματσάρει την αθλητικότητα του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ενός παίκτη που έχει «κυκλωθεί» αρκετά στο μπλοκάκι του Δημήτρη Πρίφτη. Διότι έχει και το… απρόβλεπτο στο ρεπερτόριό του. Κατά συνέπεια η παρουσία του Κουβανού θα λύσει πολύ τα χέρια του Ελληνα κόουτς. Αν δεν αγωνιστεί τότε ο Λευτέρης Μποχωρίδης αναμένεται να έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής με σκοπό να έχει αμυντικές αποστολές.

3) Τι πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στο αμυντικό του κομμάτι και τι άμυνες μπορεί να χρησιμοποιήσει;

Σαν να ακούω τον Δημήτρη Πρίφτη. Οι «πράσινοι» οφείλουν να προσέξουν πάρα πολύ το τρανζίσιον παιχνίδι του Ολυμπιακού που ειδικά στο σπίτι του και με τον κόσμο του, θα επιχειρήσει να «χτυπήσει». Οι παίκτες οφείλουν να έχουν την ταχύτητα της σκέψης, να προσέχουν στο θέμα της οργάνωσης γιατί ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει σε παίκτες όπως ο Πέρι να πιέσουν, να κλέψουν και να αναζητήσουν και πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Ντόρσεϊ και ΜακΚίσικ είναι δύο παίκτες που ψάχνουν το τρανζίσιον. Ειδικά ο δεύτερος και κατά συνέπεια αναζητείται… φρένο. Το άλλο που θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι «πράσινοι» είναι η επιδίωξη του Ολυμπιακού να «χτυπήσει» με γρήγορες επιθέσεις σε καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε. Κάτι που έκανε και ο Ερυθρός Αστέρας. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επέλεξε ζώνη (πχ ματς-απ) κόντρα στην Μπάγερν και του βγήκε μέχρι ενός σημείου κλείνοντας την ρακέτα του. Ενδεχομένως να επιλεχθεί, όπως και η άμυνα με αλλαγές που έχει στο ρεπερτόριό του ο Δημήτρης Πρίφτης. Όμως σε αυτό υπάρχει το ρίσκο των χαμένων ριμπάουντ.

4) Ποιος θεωρείς ότι μπορεί να αποτελέσει τον Χ-Factor του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο ντέρμπι;

Ο Τζέρεμι Εβανς είναι ένας ψηλός προτιμήθηκε από τον Τζεχάιβ Φλόιντ στην Basket League και δη για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Διότι ο Φλόιντ έχει απειρία και επειδή ο Εβανς μπορεί να παίξει και στο «5». Στα τελευταία παιχνίδια ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ-σέντερ προσαρμόζεται περισσότερο στα… θέλω του Δημήτρη Πρίφτη. Βγάζει μεγαλύτερη ενέργεια στο παρκέ και βοηθάει στα box out. Ναι επιθετικά δεν έχει το μακρινό σουτ που θα μπορέσει να ανοίξει το γήπεδο. Όμως αυτό δεν αλλάζει. Η μαχητικότητα στα αμυντικά ριμπάουντ, αλλά και το τελείωμα των φάσεων μετά από επιθετικό μπορεί να τονώσει τη φροντ λάιν των «πρασίνων». Σίγουρα ο Παπαγιάννης θα ματσάρει τον Φαλ, αλλά και ο Εβανς ως 5άρι μπορεί να τα βάλει με τον θηριώδη ψηλό του Ολυμπιακού. Εχει την αθλητικότητα για να προσφέρει λύσεις και στον «Big Papa». Επίσης, θεωρώ ότι υπερέχει σε θέμα εμπειρίας κόντρα στον Ζαν-Σαρλ στο «4», αν ο Γάλλος αγωνιστεί.

5) Επιθετικά ποιο μπορεί να είναι το βασικό πλάνο στο μυαλό του Δημήτρη Πρίφτη;

Από τη στιγμή που η ομάδα στερείται ποιοτικών δημιουργικών γκαρντ (μόλις 18,2 ασίστ τη στιγμή που οι γηπεδούχοι μοιράζουν 23,7 ανά αγώνα), θα επιχειρήσει να κυκλοφορήσει τη μπάλα με ηρεμία. Να περνάει από πολλά χέρια ούτως ώστε να δημιουργήσει αμυντικές ανισορροπίες στους γηπεδούχους και να «χτυπήσουν» με ελεύθερο σουτ. Πιθανότατα να ψάξουν και close out επιθέσεις στη κίνηση. Ο Παναθηναϊκός θα ψάξει τα μις-ματς που θα του δημιουργηθούν με στόχο να μπορέσει είτε να σκοράρει είτε να φθείρει αντίπαλο. Κάτι που έκανε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με την Μπάγερν. Φυσικά, όπως ανέφερα, χρειάζεται υπομονή, άρα και καθαρό μυαλό και κατάλληλη πνευματική προετοιμασία. Να «βλέπουν» όλοι οι παίκτες γήπεδο. Ο Δημήτρης Πρίφτης είχε τονίσει πως θέλει από τους παίκτες του να ψάχνουν την έξτρα πάσα. Δεν είναι πάντα εύκολο γιατί και ο αντίπαλος θα ψάξει με τα deflections να χαλάσει τη… μαγιά. Θεωρείται βέβαιο πως είτε με τον Μέικον (κυρίως) είτε με τον Νέντοβιτς (εξαρτάται το πως θα είναι), θα υπάρξουν βοήθειες ώστε να «χτυπήσουν» στο ένας εναντίον ενός.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News