ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3: Θρυλικό διπλό στο ΟΑΚΑ και… εκτόξευση για το 47ο!

Σε ένα υπέροχο ντέρμπι και μια συγκλονιστική μονομαχία δύο σπουδαίων εκτελεστών, ο Ελ Αραμπί κέρδισε τον Αραούχο και ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια νίκη στο ΟΑΚΑ (3-2)

Είναι από εκείνες τις στιγμές που κανονικά πρέπει να αφιερώσεις μία παράγραφο για τις συνθέσεις, τις τακτικές και τις σκέψεις των προπονητών, μέχρι να έρθει ο Αγκιμπού Καμαρά να αλλάξει το ντέρμπι από το δεύτερο λεπτό. Τόσα χρειάστηκαν, δύο λεπτά, για να ανοίξει το σκορ στο ΟΑΚΑ και να αλλάξει άρδην η εικόνα.

Γρήγορο γκολ, γρήγορη ισοφάριση

Ένα κόρνερ και μία φανταστική εκτέλεση, βολ-πλανέ, του Αγκιμπού, έστειλε την μπάλα εκεί που δεν την διώχνει κανείς τερματοφύλακας, ανοίγοντας το σκορ για τον Ολυμπιακό. Μα το σημαντικότερο, ανάγκασε από νωρίς την ΑΕΚ να παίξει επιθετικά, όπερ σημαίνει να αφήσει ανοιχτούς χώρους για πιθανή κόντρα. Και για τον Ολυμπιακό ο ανοιχτός χώρος είναι ταμάμ στις επικίνδυνες αντεπιθέσεις του.

Η ΑΕΚ όντως επιτέθηκε μα πρωτίστως πίεσε όταν η μπάλα βρισκόταν στην άμυνα του Ολυμπιακού. Παρά τον αιφνιδιασμό από το γρήγορο γκολ των φιλοξενούμενων, η ομάδα του Γιαννίκη δεν άφησε να… χαλάσει το μυαλό της, ακολούθησε τον υψηλό ρυθμό του αγώνα και κατάφερε στο 15λεπτο να ισοφαρίσει και να ξεκινήσει… από την αρχή το ντέρμπι. Συγκεκριμένα, μία σέντρα του Μάνταλου από τα δεξιά και μία λανθασμένη έξοδος του Βατσλίκ, που δεν αποφάσιζε αν πρέπει να βγει ή όχι- έφεραν τον Αραούχο σε θέση βολής και αυτά τα γκολ είναι το ψωμί του. Κεφαλιά και 1-1 στο 15′ σε ένα ματς που απέκτησε όλα τα φόντα για να μπει στη λίστα των καλύτερων των τελευταίων ετών.

Η πίεση της ΑΕΚ, η γκρίνια και οι αντεπιθέσεις του Ολυμπιακού

Στο 22′ ο Λαλά μετά από στρώσιμο σε φάουλ του Μασούρα ανάγκασε τον Στάνκοβιτς να διώξει εντυπωσιακά σε κόρνερ – στην πρώτη ευκαιρία του Ολυμπιακού μετά το 0-1. Η ΑΕΚ απάντηση σε αυτή την ευκαιρία δεν είχε, παρά μόνο πίεση και επιθετική διάθεση να φέρει τούμπα το ματς. Αυτή, όμως, ακριβώς η διάθεση των γηπεδούχων ήταν που άφηνε κενά πίσω και μία αργή επιστροφή ήταν βούτυρο στο ψωμί των φιλοξενούμενων.

Σε μία φάση που η Ένωση έμεινε να διαμαρτύρεται για τη φάση Βράνιες-Μασούρα (ο Βόσνιος αισθάνεται τα χέρια του Μασούρα στη μέση του και πέφτει στο έδαφος επιδιώκοντας το σφύριγμα, η ΑΕΚ “φώναξε” για πέναλτι, ο ρέφερι δεν πήγε στο VAR), ο Λαλά έβγαλε με εξαιρετική μπαλιά από τη δεξιά πλευρά τον Ελ Αραμπί σε θέση βολής και ο 34χρονος επιθετικός δεν λάθεψε αφού πρώτα με ντρίμπλα άδειασε τον Μισελέν. Πλασέ και εκ νέου προβάδισμα για τον Ολυμπιακό στο 34′, επικύρωση και από το VAR για να μην υπάρχουν “σκιές” και νέες συνθήκες στο ντέρμπι, κυρίως για την ΑΕΚ που βρέθηκε για δεύτερη φορά να κυνηγάει το σκορ.

Η ΑΕΚ δεν ήταν κατώτερη του Ολυμπιακού για να δικαιολογείται το 1-2, αλλά δεν ήταν καλύτερη για να δικαιολογείται κάτι περισσότερο από εκείνη στην αναμέτρηση. Κι αυτό ακριβώς ήθελε να αλλάξει ο Γιαννίκης βάζοντας στο δεύτερο ημίχρονο τον Αμραμπάτ αντί του αρνητικού Λιβάι Γκαρσία. Αλλαγή, από την πλευρά του, ο Μαρτίνς δεν έκανε, αλλά η εικόνα του Ολυμπιακού διαφοροποιήθηκε, αφού αποφάσισε να μπει και εκείνος στο παιχνίδι και να πιέσει την ΑΕΚ και όχι να αφήσει τους “κιτρινόμαυρους” να πάρουν μέτρα, να μεταφέρουν στο δικό τους μισό το παιχνίδι και να δημιουργήσουν απειλές.

Ο φορτσάτος Αμραμπάτ

Αυτή η διαφοροποίηση διατήρησε το ρυθμό σε υψηλά επίπεδα, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω. Αμφότερες οι ομάδες έκαναν φάσεις, η ΑΕΚ έκανε και τις δύο πιο επικίνδυνες με τον Αμραμπάτ που μπήκε και έδωσε την “τονωτική ένεση” που χρειαζόταν το συγκρότημα του Γιαννίκη. Αυτό ήταν που είδε ο Μαρτίνς και δεν άργησε να περάσει στο ματς τον Μπουχαλάκη για να συμμορφώσει το κέντρο και να ανακόψει την ορμή των γηπεδούχων.

Το λάθος του Μοχαμάντι και η “εκτέλεση” του Ελ Αραμπί

Το μομέντουμ το είχε η ΑΕΚ για την ισοφάριση, το γκολ όμως το είχε ο Ολυμπιακός και πάλι με τον Ελ Αραμπί. Της έκοψε τη φόρα, τη “σκότωσε” στο πιο κρίσιμο χρονικό σημείο και στο 70ο λεπτό, μετά το τραγικό λάθος του Μοχαμάντι, πέρασε και τον Στάνκοβιτς και “έγραψε” το 1-3 “παγώνοντας” το Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο Αραούχο κράτησε ζωντανές τις ελπίδες της ΑΕΚ

Αυτό ήταν. Η ΑΕΚ “βραχυκύκλωσε” και ο Ολυμπιακός δύο λεπτά αργότερα είχε ευκαιρίες -και δοκάρι με τον Μ.Καμαρά- για να πετύχει τέταρτο γκολ και να βάλει οριστικό τέλος στην ιστορία του ντέρμπι. Επτά λεπτά και τρεις αλλαγές από τον Γιαννίκη αργότερα, η ΑΕΚ επέστρεψε από την κόλαση και μείωσε με τον Αραούχο στο 79ο λεπτό, δίνοντας ξανά διαστάσεις θρίλερ στην χορταστική αναμέτρηση.

Το 2-3 έκανε ροντέο το παιχνίδι στα τελευταία λεπτά, με την ΑΕΚ να πιέζει για την ισοφάριση και τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να διαχειριστεί το υπέρ του αποτέλεσμα. Θα μιλούσαμε για άλλο ματς, βέβαια, αν ο Μασούρας εκτελούσε εύστοχα από κοντά τον Στάνκοβιτς στο 81′, στην αντεπίθεση του Ολυμπιακού που δημιούργησε ξανά ρήγματα στην “κιτρινόμαυρη” άμυνα. Είπαμε, το ντέρμπι είχε γίνει ροντέο και οι φάσεις “έπεφταν βροχή”!

Η ΑΕΚ το πάλεψε, αλλά δεν τη βοήθησε ο ρυθμός που ανακόπηκε από τις αλλαγές, δεν τη βοήθησε ούτε το άγχος απέναντι στην ανάγκη της ισοφάρισης. Φάση δεν έκανε απέναντι στον Ολυμπιακό, ο οποίος κράτησε το υπέρ του αποτέλεσμα, κράτησε και την κορυφή μετά την μεγάλη του νίκη στο ΟΑΚΑ και -το σημαντικότερο- μεγάλωσε τη διαφορά από τους διώκτες “χτίζοντας” συνθήκες… κατάκτησης τίτλου.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Μοχαμάντι (74′ Χατζησαφί), Μισελέν, Βράνιες, Μήτρογλου, Σιμάνσκι (74′ Γέβτιτς), Σιμόες (87′ Λε Ταλέκ), Μάνταλος, Γκαρσία (46′ Αμραμπάτ), Τσούμπερ (74′ Ανσαριφάρντ), Αραούχο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Βαλτσίκ, Μ.Καμαρά (87′ Μπα), Σισέ, Εμβιλά, Ονιεκούρου (68′ Μπουχαλάκης), Παπασταθόπουλος, Λαλά, Ρέαμποτσιουκ, Α. Καμαρά, Μασούρας (85′ Λόπες), Ελ Αραμπί (85′ Τικίνιο).

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News