ΑΕΚ: Η «μαύρη» τρύπα της άμυνας που γίνεται εφιάλτης για την Eνωση

Η ΑΕΚ συνεχίζει να προβληματίζει αμυντικά, ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένος απέναντι στους επιθετικούς των αντιπάλων και το sportday.gr αναλύει τις αιτίες του προβλήματος που είναι συγκεκριμένες

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή, πως η ΑΕΚ είναι μια ομάδα με αφθονία ταλέντου δημιουργικά, αλλά με πολλά ζητήματα δημιουργικά. Παρά την αλλαγή προπονητή, τις αλλαγές προσώπων στη μεσοαμυντική λειτουργία, ακόμα και την αλλαγή διατάξεων σε κάποια παιχνίδια, το πρόβλημα παραμένει. Η ΑΕΚ δίνει εύκολα ευκαιρίες στον αντίπαλο, δίνει φάσεις σε κάθε ματς και παίζει με τη φωτιά.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και απόλυτα ενδεικτικοί της κατάστασης. Μόνο σε τρία από τα δέκα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα για το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ έχει καταφέρει να διατηρήσει απαραβίαστη την εστία της. Με παθητικό 13 τερμάτων, έχει το χειρότερο – μαζί με τον ΠΑΟΚ – συντελεστή των ομάδων που βρίσκονται στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας. Εάν μάλιστα προσμετρήσουμε και τις φάσεις που δίνει η ΑΕΚ, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Ίδια ιστορία

Κάθε ματς είναι μια διαφορετική ιστορία, αλλά πολλές σκηνές του μοιάζουν να παίζονται σε επανάληψη. Από το ξεκίνημα της σεζόν και την πρεμιέρα με τον Ιωνικό, η ΑΕΚ δέχτηκε στο πρώτο ημίωρο τέσσερις φάσεις και ο Τουράμ μετατράπηκε σε μοιραίο για την ομάδα του. Στην Κρήτη η ΑΕΚ «πληγώθηκε» από διαιτητικές αποφάσεις και την αδυναμία της άμυνας της να ανταποκριθεί στην πίεση του ΟΦΗ μέσα από στατικές φάσεις. Κόντρα στη Λαμία, ο Ρόμανιτς έχασε τετ α τετ από αυτά που δεν…χάνονται.

Εύκολα γκολ δοσμένα στον ΠΑΟΚ, μικρή βελτίωση στο Αγρίνιο, επικίνδυνες καταστάσεις που σώθηκαν στο παρά ένα με τον Ατρόμητο, κενά στο ματς με το Βόλο. Με τον Αρη, η ΑΕΚ κατάφερε να ελέγξει το παιχνίδι μέχρι να μείνει με παίκτη λιγότερο, στη Ριζούπολη αρκούσαν τρεις πάσες για να κοπεί στα δύο η «κιτρινόμαυρη» άμυνα. Και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, υπήρξαν τρία γκολ, που όλα αποτέλεσαν «προσφορές» της άμυνας της ΑΕΚ.

Τα αίτια

Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του. Το θετικό στην ΑΕΚ είναι πως σε πρώτη φάση αναγνωρίζουν το πρόβλημα που αφορά δύο συγκεκριμένα στοιχεία στο παιχνίδι. Το πρώτο, αφορά τη συνοχή και την ομοιογένεια της ομάδας. Εύλογο, με δεδομένο πως άλλαξε η μισή και πλέον ΑΕΚ στην προηγούμενη μεταγραφική περίοδο και θα ήταν αφύσικο μέσα σε τρεις μήνες να γίνει ομάδα. Ειδικά από τη στιγμή που υπήρξε αλλαγή προπονητή και άλλες λογικές.

Το δεύτερο, προκύπτει από την αδυναμία στη μεσαία γραμμή. Πέραν από κάθε άλλη κουβέντα, οι χαφ της ΑΕΚ δεν μπορούν να οχυρώσουν την άμυνα. Ο Λε Ταλέκ που αποτέλεσε το μεγάλο στοίχημα για το κέντρο δεν πείθει, Σιμόες και Σιμάνσκι έχουν «ταβάνι», ο Γαλανόπουλος είναι νοκ άουτ, ο Σάκχοφ ωσεί παρών. Εάν προσθέσετε και τα ζητήματα από την αμυντική συμπεριφορά ορισμένων στην επίθεση, έχετε το πλήρες πακέτο, το οποίο η ΑΕΚ θα επιχειρήσει να σουλουπώσει με μεταγραφές τον Γενάρη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News