ΧΙΜΝΑΣΙΑ ΛΑ ΠΛΑΤΑ: «Ο Μαραντόνα ήξερε ότι του έμενε λίγος χρόνος και ότι δεν θα έπαιρνε τίποτα στον τάφο του»

Τι αποκάλυψε ο Νίκολας Καντίν για τις συνομιλίες του με τον «D10S», όταν ήταν στον πάγκο της ομάδας της Αργεντινής.

Αύριο (25/11) συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα. Ωστόσο, οι ποδοσφαιριστές της Χιμνάσια ντε Λα Πλάτα δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα λόγια και τις χειρονομίες του «Ντιεγκίτο», ο οποίος για έξι μήνες (2019-2020) ήταν προπονητής αυτού του… μικρού αργεντίνικου συλλόγου, που εδρεύει στην επαρχία του Μπουένος Άιρες.

«Μας έδωσε επιπλέον κίνητρο. Κοιτούσαμε τον πάγκο και ο Ντιέγκο ήταν εκεί. Κι εάν του έφερνες μια νίκη, τον έκανες πολύ χαρούμενο», διηγείται ο 25χρονος επιθετικός, Ερικ Ραμίρεζ και το πρόσωπο του «φωτίζεται» με ένα πλατύ χαμόγελο, καθώς θυμάται αυτήν την «μοναδική εμπειρία», όπως την χαρακτηρίζει.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Χιμνάσια, που εδρεύει περίπου 60 χλμ. από το Μπουένος Άιρες, ένας ιστορικός αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων σύλλογος, προσπαθεί να παραμείνει στην Α` κατηγορία του πρωταθλήματος Αργεντινής. Και η είδηση «έσκασε σαν βόμβα»… Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος το 2017-2018 προπονούσε στα Εμιράτα και στο Μεξικό, έγινε προπονητής του «Λύκου», που είναι το προσωνύμιο της Χιμνάσια. Η παρουσίαση του Μαραντόνα, έγινε μπροστά σε 20.000 παραληρούντες φιλάθλους.

«Ηταν 8 Σεπτεμβρίου 2019. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα γεμίζει τον τελευταίο ναό του για πρώτη φορά», αναφέρει μία αναμνηστική πλάκα, σε έναν τοίχο κοντά στο γήπεδο του συλλόγου, δίπλα σε μια τοιχογραφία που απεικονίζει τον «D10S» εκείνη την ημέρα.

«Έπρεπε να είμαι στην χώρα μου για μία από τις τελευταίες χρονιές μου. Μετά από αυτό, θα δω τι θα κάνω», δήλωνε συγκινημένος ο Μαραντόνα, σαν να ήξερε τι θα ακολουθήσει τόσο σύντομα…

Σε έξι μήνες υπό την καθοδήγηση του Μαραντόνα, η Χιμνάσια έδωσε 21 αγώνες, με απολογισμό οκτώ νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και εννέα ήττες. Μία ουσιαστικά μέτρια πορεία, που όμως άλλαξε για πάντα την ζωή αυτών των νεαρών ποδοσφαιριστών.

«Ημουν προνομιούχος», επισημαίνει ο Ραμίρεζ, ο οποίος εξακολουθεί να παίζει στην Χιμνάσια, όντας πεπεισμένος ότι οι συμβουλές του πρώην ιδιοφυούς άσου, έχουν βελτιώσει την απόδοσή του: «Με βοήθησε, ώστε να μην ολοκληρώνω τις ενέργειές μου πολύ γρήγορα και για να αφιερώσω χρόνο, προκειμένου να προσαρμόσω σωστά τα σουτ μου». 

Οπως είναι φυσικό, ο Ραμίρεζ, θεωρεί θησαυρό τις φωτογραφίες που απεικονίζουν την αγκαλιά του Μαραντόνα, μετά το πρώτο γκολ που σημείωσε με την φανέλα της Χιμνάσια.

«Μου έδωσε την ευκαιρία μου, σκόραρα και ήταν ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα μου. Ο Ντιέγκο μας μετέδωσε ιδανικά, ότι δεν πρέπει να σκύβουμε ποτέ το κεφάλι», εξηγεί ο έτερος επιθετικός της ομάδας, Νίκολας Καντίν, ο οποίος αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, παρακολουθώντας τους συμπαίκτες του, στο προπονητικό κέντρο Estancia Chica, μπροστά από μια μεγάλη τοιχογραφία, που απεικονίζει τον Μαραντόνα σε διάφορες ηλικίες.

Μάλιστα, ο Καντίν φέρει ένα τατουάζ του Μαραντόνα στο αριστερό του χέρι, για να θυμάται με αγάπη τον ιδιαίτερο δεσμό που είχε με το ίνδαλμα του, δεδομένου ότι είχαν κοινό τόπο καταγωγής, την επαρχία Κοριέντες, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Μιλούσαμε για την οικογένεια, το χωριό, το ψάρεμα, το Κοριέντες και ήξερα ότι ήταν σημαντικό για εκείνον», θυμάται ο νεαρός άσος με τα μάτια δακρυσμένα και προσθέτει: «Μια φορά, μου είπε ότι εάν χρειαζόμουν κάτι, θα μου το έδινε, γιατί ήξερε ότι του έμενε λίγος χρόνος και ότι δεν θα έπαιρνε τίποτα στον τάφο του».

«Ο Ντιέγκο, έλεγε ότι η μυρωδιά του χλοοτάπητα τον έκανε να νιώθει καλά και η Χιμνάσια του έδωσε αυτή την ευκαιρία να νιώσει χαρούμενος», τονίζει ο 50χρονος φίλαθλος της ομάδας, Νάνο Ολιβερ, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα «παράρτημα Μαραντόνα» συνδρομητών του συλλόγου και δείχνει με υπερηφάνεια, τα πανό με το ομοίωμα του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές σ΄ αυτήν την σύντομη παρουσία του Μαραντόνα στην Χιμνάσια, συνέβη στις 7 Μαρτίου 2020, όταν η ομάδα αγωνίσθηκε εκτός έδρας με την Μπόκα Τζούνιορς, την ομάδα που ανέδειξε ποδοσφαιρικά τον Μαραντόνα.

Περπατώντας μόνος του, αλλά με δυσκολία, ο «Ντιεγκίτο» δέχεται τον παραληρηματικό φόρο τιμής του «Bombonera», του θρυλικού γηπέδου της Μπόκα και στην συνέχεια γονατίζει και φιλά το χορτάρι…

Την επόμενη εβδομάδα, η πανδημία του κορονοϊού, θα διακόψει το πρωτάθλημα, που θα συνεχισθεί έξι μήνες αργότερα, χωρίς τον Ντιέγκο, του οποίου η υγεία έχει επιδεινωθεί περαιτέρω.

Στις 25 Νοεμβρίου 2021 και σε ηλικία 60 ετών, το είδωλο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, πέθανε από ανακοπή καρδιάς, την ώρα που ανάρρωνε σε μια ιδιωτική κατοικία βόρεια του Μπουένος Άιρες και μακρυά από το αγαπημένο του χορτάρι.

 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News