ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τα «γιατί» του Γιοβάνοβιτς για το 4-3-3

Ο Σέρβος προπονητής επιφύλαξε έναν τακτικό αιφνιδιασμό στο παιχνίδι με τη Λαμία και το Sportday.gr εξηγεί πως συνέβη αυτό…

 

Ένα από τα νέα στοιχεία που επιφύλαξε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Λαμία, ήταν το σύστημα που επέλεξε. Ο Σέρβος προπονητής άφησε το 4-4-2 και παρέταξε την ενδεκάδα του με 4-3-3 και του αποτελέσματος, δικαιώθηκε. Παρότι ο σχηματισμός παρουσίασε δυσλειτουργίες, ο 59χρονος τεχνικός έμεινε ικανοποιημένος.

Ωστόσο, προτού καταλήξει στην απόφαση του, ο Γιοβάνοβιτς επεξεργάστηκε αρκετές λεπτομέρειες. Το Sportday.gr εξηγεί γιατί ο προπονητής του Παναθηναϊκού προέβη σε αυτή την αλλαγή, που έφερε το διπλό στο Πανθεσσαλικό Στάδιο…

* Το σύστημα 5-3-2 με το οποίο παρατάσσει τη Λαμία ο Μιχάλης Γρηγορίου, εξουδετερώνει το 4-4-2 που προτιμούσε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στα προηγούμενα παιχνίδια. Ο Σέρβος προπονητής έλαψε υπόψη του αυτή την παράμετρο και έκρινε ότι στο Πανθεσσαλικό, θα ήταν πιο ωφέλιμο να στραφεί στο 4-3-3.

* Ο Γιοβάνοβιτς είχε χρησιμοποιήσει το σύστημα 4-4-2 σε αρκετά παιχνίδια και διαπίστωσε ότι απέναντι στον ΟΦΗ και στον ΠΑΟΚ, οι Νίκος Νιόπλιας και Ραζβάν Λουτσέσκου είχαν βρει τα «αντικλείδια» για την αναχαίτιση του, οπότε εκείνος ήταν αναγκασμένος να ψάξει για κάτι διαφορετικό για τον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού.

* Οι Μαουρίσιο, Βιγιαφάνιες και Λούντκβιστ είχαν βελτιωθεί πάρα πολύ τις τελευταίες εβδομάδες και διεκδικούσαν θέση στην ενδεκάδα. Αντίστοιχα, ο Ιωαννίδης ήταν τραυματίας και ο Μακέντα ήταν ανέτοιμος, για να πλαισιώσουν τον Καρλίτος. Άρα, ο Γιοβάνοβιτς έκρινε προτιμότερο να αφαιρέσει επιθετικό και να προσθέσει μέσο στον σχηματισμό του.

* Οι περιστάσεις απαιτούσαν ένα σύστημα που θα έδινε στον Παναθηναϊκό τον έλεγχο του ρυθμού και την κατοχή της μπάλας. Ο Βιγιαφάνιες και ο Λούντκβιστ είναι καλοί χειριστές και διακρίνονται για τις δημιουργικές αρετές τους. Για αυτό ο Γιοβάνοβιτς τους επέλεξε, για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του.

* Η Λαμία είναι ένας αντίπαλος με χαμηλή ποιότητα και δεν έχει ένταση στο παιχνίδι της. Οπότε, ο Γιοβάνοβιτς είχε τη δυνατότητα να επιλέξει μέσους που δεν είναι ταχείς και δεν έχουν έφεση στο αμυντικό κομμάτι, αφού δεν θα κόστιζε. Σε ματς πιο ανταγωνιστικό αντίπαλο, θα είναι δύσκολο να επαναλάβει αυτή την τριάδα των μέσων.

* To 4-3-3 είναι μία νέα επιλογή για τον Γιοβάνοβιτς, αφού στην προετοιμασία δούλεψε με το 4-2-3-1 και μετά κατέληξε στο 4-4-2. Ο Σέρβος προπονητής το έχει προετοιμάσει, αλλά δεν έχει δώσει τόση έμφαση σε αυτό. Άρα, ήταν ένας τακτικός αιφνιδιασμός για τον αντίπαλο προπονητή, ο οποίος δεν περίμενε αυτή τη διάταξη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News