ΑΕΚ: Οι αλλαγές στην εποχή Μιλόγεβιτς

Ο νόμος του Μιλόγεβιτς, ο σταρ Στάνκοβιτς και οι «ψαρωμένοι» του πρώτου σταδίου της προετοιμασίας στο Πήλιο στο μικροσκόπιο του sportday.gr

Είναι μια προετοιμασία διαφορετική από τις άλλες. Δεν είναι μόνο πως η ΑΕΚ επιχειρεί νέα αρχή, γυρίζοντας σελίδα με ολοκαίνουργιο προπονητή και πολλά νέα πρόσωπα στην ομάδα. Είναι και πως για την ΑΕΚ, επαναλαμβάνεται έπειτα από πολλά χρόνια – ο Δώνης το είχε πράξει τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2008 – να χωρίσει την προετοιμασία της σε δύο στάδια. Το πρώτο μέρος αυτής της νέας αρχής πραγματοποιείται στην Πορταριά του Πηλίου και το sportday.gr «τρύπωσε» μέσα στο δωμάτιο για να σας μεταφέρει όσα θέλετε να ξέρετε.

Είναι αλήθεια, πως η σύνθεση με την οποία η ΑΕΚ ανηφόρισε γι’ αυτό το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της, παραπέμπει περισσότερο στην υπό σύσταση ΑΕΚ Β’. Ελάχιστα νέα πρόσωπα, πολλοί «παλιοί» που τελούν υπό κρίση και αρκετοί «μικροί» που ψάχνουν την ευκαιρία τους να πείσουν τον Μιλόγεβιτς, ότι αξίζουν μια θέση στον ήλιο. Ειδικά ωσότου ενταχθούν και οι διεθνείς, τα πρόσωπα έμοιαζαν άγνωστα στο ευρύ κοινό και σίγουρα απέχουν παρασάγγες από την ΑΕΚ που θα εμφανιστεί στη νέα σεζόν.

Ο νόμος του Μιλόγεβιτς

Αυτό που γίνεται φανερό από κάθε πληροφορία για όσα συμβαίνουν στο Πήλιο είναι πως υπάρχει ένας απόλυτος πρωταγωνιστής και λέγεται Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Απόλυτα συνειδητοποιημένος και αποφασισμένος, ο τεχνικός της ΑΕΚ αντιμετωπίζει με σύνεση τη νέα πρόκληση της καριέρας του και θέτει τους δικούς του κανόνες. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, ακούγεται μόνο η φωνή του και οι χαλαρές στιγμές έρχονται μόνο στο φινάλε του προγράμματος.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο τεχνικός της ΑΕΚ δουλεύει συνεχώς με την μπάλα. Δεν υπάρχει καμία άσκηση που να μην περιλαμβάνει μπάλα, ώστε οι παίκτες του να έχουν απόλυτη εξοικείωση μαζί της. Αλλωστε, είναι γεγονός πως ελάχιστοι προπονητές και υπεύθυνοι φυσικής κατάστασης περιλαμβάνουν ατέλειωτα χιλιόμετρα τρεξίματος στο ρεπορτόριο τους, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές να απολαμβάνουν ακόμα και την πιο επίπονη άσκηση.

Εκτός γηπέδου, ο Μιλόγεβιτς έχει ξεκάθαρο στόχο. Η ΑΕΚ θα πρέπει να γίνει ξανά ομάδα και να αποκτήσει συνεκτικούς δεσμούς μέσα στα αποδυτήρια της. Ο τεχνικός της Ενωσης κατέστησε σαφές προς τους παίκτες του, πως θέλει να λειτουργούν ομαδικά. Αυτό σημαίνει πως μαζί πηγαίνουν και φεύγουν στο γήπεδο, μαζί πηγαίνουν και φεύγουν από την τραπεζαρία για φαγητό, ενώ τα κινητά τηλέφωνα επιτρέπονται μόνο όταν βρίσκονται στα δωμάτια!

Οι κερδισμένες εντυπώσεις και τα δύο συστήματα

Ο Μιλόγεβιτς δουλεύει πολύ με τους παίκτες του, αλλά τα συμπεράσματα των «κιτρινόμαυρων» μέχρι τώρα είναι άκρως θετικά. Φαίνεται μάλιστα πως δεν είναι οι τυπικές θετικές κουβέντες για κάθε νέο προπονητή, αλλά βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία. Ο Μιλόγεβιτς είναι αυστηρός μεν, αλλά απόλυτα ήρεμος και μεθοδικές δε. Δεν κουράζεται να εξηγεί τα πράγματα από την αρχή, ψάχνοντας τον τρόπο που θα γίνει απόλυτα κατανοητό από τους παίκτες του.

Κατά τις τελευταίες ημέρες, ο τεχνικός της ΑΕΚ άρχισε να δουλεύει και στην τακτική. Οπως φαίνεται, ο Μιλόγεβιτς θέλει να έχει ως βασικές επιλογές στη φαρέτρα του, το 4-2-3-1 και το 4-4-2. Βασική λογική του Σέρβου προπονητή είναι πως όταν η ΑΕΚ επιτίθεται, η τετράδα στην άμυνα μετατρέπεται σε τριάδα, καλύπτοντας τον μπακ που ανεβαίνει με τις σωστές αποστάσεις. Οσον αφορά τους χαφ, πάντα ένας πρέπει να κάνει κίνηση στην περιοχή και να δίνει επιπλέον επιλογή.

Ο σταρ και οι νέοι

Αυτός που ξεχωρίζει από τα νέα πρόσωπα της ΑΕΚ και μαγνητίζει τους φίλους της ομάδας που προσπαθούν να παρακολουθήσουν κάποιες από τις προπονήσεις, είναι βέβαια ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς. Η ΑΕΚ έπειτα από χρόνια στράφηκε σε ξένο τερματοφύλακα, ο διεθνής Αυστριακός κουβαλά σπουδαίο βιογραφικό και με δεδομένο πως αποτελεί τη μοναδική πρωτοκλασάτη μεταγραφή – υπάρχουν και οι Μήτογλου, Παρράς – είναι εκείνος που κερδίζει τις περισσότερες φωτογραφίες

Ο Στάνκοβιτς δείχνει πολύ ήρεμος και μακριά από βεντετισμούς στο ξεκίνημα του. Εχει γίνει μέλος της ομάδας, συμμετέχει στις πλάκες. Στην ΑΕΚ περιμένουν πολλά, ειδικά μόλις ξεπεράσει το πρόβλημα που έχει στον αγκώνα και τον αναγκάζει κάποιες ημέρες σε συντηρητικό πρόγραμμα. Πάντως, ο Αυστριακός έχει περισσή αυτοπεποίθηση και δείχνει απόλυτα βέβαιος για τον εαυτό του και τη νέα σελίδα στην καριέρα του.

Οι νέοι της ομάδας, μοιάζουν περισσότερο με «στρατιωτάκια». Πειθαρχημένοι στο πρόγραμμα, κατάκοποι από το εξαντλητικό στάδιο της προετοιμασίας που αφορά κυρίως τη φυσική κατάσταση, δεν έχουν χρόνο και κουράγια για πολλές πλάκες. Και ειδικά οι νεομεταγραφέντες όπως ο Μήτογλου, δείχνουν ακόμα ιδιαίτερα συνεσταλμένοι και μαζεμένοι και φαίνεται πως χρειάζονται χρόνο για να δείξουν όλες τις πτυχές του χαρακτήρα τους.

Εικόνες από την προετοιμασία

Δείτε εικόνες από την προετοιμασία της ΑΕΚ στην Πορταριά του Πηλίου:

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News