ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Πρόστιμα, ποινές και πιθανό αποκλεισμό αντιμετωπίζουν οι «μπιανκονέρι»
Όλα θα εξαρτηθούν από τα ευρήματα των ερευνών για τις συνολικά 42 υποθέσεις που εξετάζουν οι αρχές – Το «boom» των υπεραξιών
Για χρόνια, στην οικονομική διαχείριση της Γιουβέντους υπήρχε μια λέξη – κλειδί. «Plusvalenza». Υπεραξία. Τώρα, αυτή η λέξη κι αυτή η πρακτική που για χρόνια ακολουθούσε ίσως να της προκαλέσει προβλήματα. Η γκάμα των τιμωριών που αντιμετωπίζουν οι «μπιανκονέρι» είναι μεγάλη και αν τελικά οι αρχές κληθούν να τους επιβάλλουν κάποια θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα των ερευνών αναφορικά με τις συνολικά 42 υποθέσεις που εξετάζονται.
Οι δύο πιθανές παραβάσεις του νόμου που οδήγησαν στις έρευνες προβλέπουν ποινές για τους παράγοντες που κυμαίνονται από τρία έως οκτώ χρόνια φυλάκισης η πρώτη και από 18 μήνες έως έξι χρόνια φυλάκισης η δεύτερη. Εξετάζονται έξι παράγοντες μεταξύ αυτών ο πρόεδρος Αντρέα Ανιέλι, ο αντιπρόεδρος Πάβελ Νέντβεντ κι ο πρώην αθλητικός διευθυντής, Φάμπιο Παράτιτσι. Το κλαμπ ανακοίνωσε πως συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές.
Καθώς αυτές οι παραβάσεις δεν είναι «αθλητικές», η Αθλητική Δικαιοσύνη δεν αναμένεται να μπει στο… χορό από μόνη της και θα περιμένει κι αυτή τα ευρήματα των οικονομικών αρχών. Έπειτα, θα αποφασίσει πως θα κινηθεί. Τί προβλέπεται; Κυρίως βαριά πρόστιμα και το ακραίο σενάριο του αποκλεισμού. Ωστόσο, προτού φτάσει η υπόθεση σ’ αυτό το σημείο πρέπει να διατρέξει πολλά στάδια ακόμη.
Τί είναι η υπεραξία;
Ας πάμε στην ουσία του πράγματος μ’ ένα παράδειγμα. Υπεραξία είναι το κέρδος που έχει μια ποδοσφαιρική επιχείρηση από την πώληση ενός παίκτη. Ας υποθέσουμε πως μια ομάδα έδωσε 50 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του Χ ποδοσφαιριστή και συμφώνησε μαζί του 5ετές συμβόλαιο. Στα βιβλία της, η απόσβεσή του υπολογίζεται ως δέκα εκατομμύρια ευρώ ετησίως για πέντε χρόνια. Οπότε κάθε χρόνο η αξία του μειώνεται – στα 40 εκατομμύρια μετά από την πρώτη σεζόν, στα 30 μετά από τη δεύτερη κ.ο.κ.
Αν τώρα αυτός ο σύλλογος αποφασίσει να πουλήσει τον Χ ποδοσφαιριστή, ας πούμε για 70 εκατομμύρια ευρώ και ο παίκτης βρίσκεται στον 3ο χρόνο απόσβεσης, τότε η υπεραξία είναι 70-30 = 40 εκατομμύρια ευρώ.
Η Γιουβέντους τις τρεις προηγούμενες σεζόν 2018-19, 2019-20 και 2020-21 ερευνάται πως «μαγείρεψε» τις υπεραξίες με πολλές ανταλλαγές παικτών προκειμένου α) να χωρέσει στα οικονομικά της τον Κριστιάνο Ρονάλντο, β) να παραμείνει εντός πλαισίου του Financial Fair Play της UEFA και γ) να μην ξεφύγει το οικονομικό πρόβλημα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο σύλλογος αποφάσισε να σταματήσει αυτή την τακτική καθώς οι παράγοντες του ήξεραν πως θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα. Γι’ αυτό άλλωστε και προχώρησαν σε αύξηση μετοχικου κεφαλαίου ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν από την πανδημία.
Η κότα με τα χρυσά αυγά
Για τη Γιουβέντους οι υπεραξίες ήταν η κότα με τα χρυσά αυγά. Ο σύλλογος ανακάλυψε τα θετικά της όταν ο Μπέπε Μαρότα αποκτούσε ελεύθερους παίκτες όπως ο Αντρέα Πίρλο, ο Σάμι Κεντίρα, ο Εμρέ Τζαν κι ο Κίνγκσλεϊ Κομάν. Βέβαια, καμία άλλη μπίζνα δεν ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της πώλησης του Πολ Πογκμπά. Μηδενικό αρχικό κόστος στα βιβλία, 105 εκατομμύρια ευρώ η υπεραξία.
Έπειτα το κλαμπ βρήκε και πολλούς… συμπαίκτες σ’ αυτό το παιχνίδι. Η μεταγραφή που έγινε ξεκάθαρα για να καμουφλαριστούν τα βιβλία ήταν εκείνη με την Μπαρτσελόνα του Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου – ο Μίραλεμ Πιάνιτς πήγε για 60 εκατομμύρια ευρώ συν πέντε σε μπόνους, ενώ δεν άξιζε ούτε τα μισά και η Γιούβε πήρε τον Άρτουρ για 72 εκατομμύρια ευρώ συν δέκα σε μπόνους, ενώ κι αυτού η αξία δεν έφτανε στο 50% του συγκεκριμένου ποσού.
Οι υπεραξίες που δημιουργήθηκαν και για τις δύο ήταν τεράστιες, ενώ ουσιαστικά η πραγματική αξία της μεταγραφής ήταν τα 12 εκατομμύρια που έδωσε η Γιουβέντους στην Μπαρτσελόνα για έναν παίκτη σε καλύτερη ηλικία και υποσχόταν περισσότερα από τον Μίραλεμ Πιάνιτς και θα είχε και χαμηλότερο συμβόλαιο.
Οι 42 υποθέσεις από τις συνολικά 62
Οι οικονομικές αρχές της Ιταλίας μαζί με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσαν πως θα κοιτούσαν τις μεταγραφές υπεραξίας πριν από ένα μήνα και πιο συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου. Συνολικά, στο στόχαστρό τους βρίσκονται 62 μεταγραφές και τις 42 από αυτές τις έκανε η Γιουβέντους!
Πέραν της ανταλλαγής Πιάνιτς – Άρτουρ, υπάρχει το πάρε – δώσε με την Τζένοα: η Γιουβέντους πήρε τον Νικολό Ροβέλα για 18 εκατομμύρια ευρώ κι έδωσε τον Μανόλο Πορτανόβα και τον Έλια Πετρέλι για το ίδιο ποσό τη στιγμή που αξία τους ήταν πάρα πολύ χαμηλότερη. Παρόμοιες μπίζνες έκανε με τη Μαρσέιγ (Φράνκο Τόνγκια – Ακέ Μάρλεϊ), τη Βασιλεία (Κάλι Σενέ – Χαϊντάρι Αλμπιάν), την Αμιάν (Ραφαέλ Ντε Φονσέκα – Φέλιξ Ενζουανγκό) και με πολλούς άλλους συλλόγους τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης άλλης μιας μεταγραφής με την Μπαρτσελόνα και δύο με τη Μάντσεστερ Σίτι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'