ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ – ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ 97-93: Χωρίς Γιάννη, προκοπή δεν κάνει
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έμεινε στα… πιτς λόγω ενοχλήσεων στην κνήμη, οι Μπακς ανέδειξαν όλες τις υπαρκτές αδυναμίες τους στο παρκέ της Scotiabank Arena και οι υποδεέστεροι Ράπτορς πήραν μία μάλλον… αναπάντεχη νίκη, βάζοντας τέλος στο σερί των οκτώ νικών των πρωταθλητών του NBA.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ένιωσε ενοχλήσεις στη δεξιά κνήμη λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα και όπως ήταν λογικό δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Μάικ Μπουντενχόλζερ αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Αυτή ήταν η δεύτερη φετινή απουσία του Γιάννη στα 23 ματς που έχουν δώσει τα «ελάφια», έπειτα από το εκτός έδρας ματς με τους Σέλτικς. Το αποτέλεσμα για τους Μπακς ήταν ίδιο με εκείνο στο TD Garden. Ήττα, στις λεπτομέρειες, μετά από δραματικό φινάλε (τότε στην παράταση, τώρα στην κανονική διάρκεια).
Οι πρωταθλητές παρατάχθηκαν ακόμα χωρίς τους Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο, Σέμι Οτζελέγε, ΝτεΜάρκους Κάζινς και Μπρουκ Λόπεζ, αλλά αντιμετώπισαν μία επίσης προβληματική -από άποψη τραυματισμών- ομάδα, η οποία δεν είχε στη διάθεσή της τους Γκόραν Ντράγκιτς, Όου Τζι Ανουνόμπι και Κεμ Μπιρτς.
Πρόκειται για την πρώτη ήττα των Μπακς από τις 15 Νοεμβρίου και ένα σερί οκτώ διαδοχικών νικών, η οποία έφερε το ρεκόρ των πρωταθλητών στο 14-9. Οι Ράπτορς επέστρεψαν μετά από τρεις απανωτές ήττες στα θετικά αποτελέσματα και βελτίωσαν το ρεκόρ τους στο 10-13.
Ο Τζρου Χόλιντεϊ ήταν ο πιο συνεπής παίκτης των Μπακς στο σκοράρισμα με 26 πόντους και 4/5 τρίποντα, ενώ κατέγραψε επίσης 8 ασίστ και 6 ριμπάουντ στη στατιστική του. Από κοντά και ο Κρις Μίντλετον, ο οποίος ολοκλήρωσε το ματς με 22 πόντους και 8 ριμπάουντ. Από την πλευρά του, ο Μπόμπι Πόρτις σημείωσε double-double με 15 πόντους και 11 ριμπάουντ.
Στην αντίπερα όχθη, πολιορκητικός κριός ήταν ο Φρεντ ΒανΦλίτ με 29 πόντους, ενώ θετική συμβολή είχαν επίσης ο Πασκάλ Σιακάμ με 20 πόντους και 8 ριμπάουντ και ο ρούκι Σκότι Μπαρνς με 13 πόντους και 7 ριμπάουντ.
Η ανασκόπηση του αγώνα
Το Μιλγουόκι διέβλεψε από νωρίς την αδυναμία των γηπεδούχων στην άμυνα κοντά στο καλάθι, έπαιξε μυαλωμένα στην επίθεση και προηγήθηκε με βραχεία κεφαλή (11-12 στο 6’). Μετά το πρώτο τάιμ-άουτ της βραδιάς, οι Ράπτορς πήραν προσωρινά τα ηνία με 15-12, αλλά δεν είχαν συνέχεια, με τους πρωταθλητές να «τρέχουν» γρήγορο 0-6 για το 15-18. Οι «πτερόσαυροι» βρήκαν σχετικά γρήγορα την επαφή τους με το αντίπαλο καλάθι, διά χειρός Μπαρνς, και έκλεισαν με προβάδισμα τριών πόντων το πρώτο δωδεκάλεπτο (26-23).
Ο ξέφρενος ρυθμός που απέκτησε το ματς είχε ως απόρροια ουκ ολίγες βεβιασμένες επιλογές για τις δύο ομάδες, οι οποίες «μπλόκαραν» για πέντε λεπτά στο δεύτερο δωδεκάλεπτο ενόσω το σκορ ήταν στο 30-30. Το τάιμ-άουτ του Νερς έφερε άμεσα αποτελέσματα για τους Ράπτορς, οι οποίοι έχτισαν ένα γρήγορο 7-0 σερί για το 37-30 και ανάγκασαν τον Μπουντενχόλζερ να καλέσει εσπευσμένα σε τάιμ-άουτ για να ηρεμήσει τους παίκτες του. Ο μεστός Χόλιντεϊ προσπάθησε να διατηρήσει κοντά στο σκορ τους Μπακς (39-36), αλλά ο Μπαρνς είχε «ζεσταθεί» αρκετά και ανέβασε τη διαφορά υπέρ της ομάδας του στο +8 (44-36), προτού το πρώτο ημίχρονο κλείσει στο 48-42.
Ο ΒανΦλίτ προκάλεσε ρήγματα στην άμυνα των πρωταθλητών στην αρχή του τρίτου δωδεκάλεπτου και με 8 απανωτούς προσωπικούς πόντους διατήρησε τους Ράπτορς σε μία απόσταση επτά πόντων (56-49), προτού οι «πτερόσαυροι» νιώσουν την… καυτή ανάσα των «ελαφιών». Η αστοχία των Μπακς συνεχίστηκε, οι Καναδοί διάβαζαν όλα τα μις ματς στην επίθεση και η διαφορά πήγε για πρώτη φορά σε διψήφιο νούμερο (63-52). Ο Χόλιντεϊ επιβεβαίωσε πως ήταν ο πιο «καυτός» παίκτης των Μπακς -ερήμην του Γιάννη- και με δύο απανωτά σουτ τριών πόντων μείωσε στους τέσσερις πόντους τη διαφορά (64-60). Οι γηπεδούχοι δεν πτοήθηκαν και επανέφεραν εν ριπή οφθαλμού τη διαφορά σε διψήφια τιμή (71-61) με τον ΒανΦλίτ να πληγώνει εκ νέου την άμυνα των Μπακς. Ωστόσο, ο Μίντλετον σημείωσε πέντε προσωπικούς στο τελευταίο λεπτό της τρίτης περιόδου και κράτησε στο «κόλπο» τους πρωταθλητές (73-68).
Χόλιντεϊ και Κόνατον κατέβασαν τη διαφορά σε απόσταση βολής (75-73), αλλά ο ασταμάτητος ΒανΦλίτ «έκοψε» ακαριαία τα «φτερά» των φιλοξενούμενων ενορχηστρώνοντας 7-0 σερί για το 82-73 των γηπεδούχων. Ο Μίντλετον δεν επέτρεψε στους Ράπτορς να ξεφύγουν με μη ανατρέψιμη διαφορά και μείωσε στους έξι (84-78), για να έρθει στη συνέχεια ο Άλεν, στην πιο καίρια στιγμή, να την κατεβάσει και στους 3 (84-81). Οι Μπακς κόλλησαν σαν… βδέλλα στους γηπεδούχους, μείωσαν και στους 2 (87-85), αλλά την πιο κρίσιμη ώρα ο ΒανΦλίτ έδωσε ξανά το… φιλί της ζωής στους Ράπτορς, ανεβάζοντας τη διαφορά στο +6 (91-85). Ο κλοιός είχε σφίξει για τους Μπακς, που έψαχναν μεγάλα σουτ στο τελευταίο τρίλεπτο. Αντ’ αυτού, είδαν, κατά σειρά, τον Χόλιντεϊ να αστοχεί σε δύο ελεύθερες βολές, τον Μπαρνς να σκοράρει με πλάτη από μέση απόσταση για το 93-85 και τον Πόρτις να υποπίπτει σε βήματα. Οι πρωταθλητές, όμως, ήταν… επτάψυχοι. Ο Πόρτις έβαλε ένα τρίποντο στα 33” για το 93-90, ο ΒανΦλίτ έδειξε την απαιτούμενη ψυχραιμία από τη γραμμή των βολών (95-90) και ο Μίντλετον με 2/3 βολές μείωσε στο τρίποντο (95-92). Ο Πόρτις κέρδισε δύο βολές μετά την άστοχη 3η βολή του Μίντλετον, ευστόχησε στην πρώτη προσπάθεια, αστόχησε στη δεύτερη, αλλά πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και οι Μπακς βρήκαν αμαρκάριστο corner three νίκης με τον Κόνατον, το οποίο όμως δεν βρήκε στόχο. Ο Ατσουά πήγε στη γραμμή των βολών για τους Ράπτορς στα 3,6″, αστόχησε και στις δύο, αλλά οι γηπεδούχοι εξασφάλισαν το επιθετικό ριμπάουντ και ο ΒανΦλίτ με νέο -εύστοχο αυτή τη φορά- ζευγάρι ελεύθερων βολών έγραψε τον επίλογο στην αναμέτρηση (97-93).
Τα δωδεκάλεπτα: 26-23, 48-42, 73-68, 97-93
Δείτε ΕΔΩ το boxscore του αγώνα.