ΑΕΚ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ 81-77: Μέγας Ανγκόλα, έβαλε την υπογραφή του στην «κιτρινόμαυρη» νίκη! (highlights)

Ο Μπράιαν Ανγκόλα έκανε θραύση με 26 πόντους και 4 ασίστ, ο κόσμος της ΑΕΚ έδωσε την απαραίτητη ώθηση στην ομάδα του και η «Ένωση» επικράτησε επί του Προμηθέα (81-77) σε άκρως ανταγωνιστικό ματς, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Stoiximan Basket League.

Η ΑΕΚ έψαχνε την… εξαργύρωση του σπουδαίου «διπλού» της προηγούμενης αγωνιστικής στο Λαύριο και να «ρεφάρει» άλλη μία ήττα του κακού ξεκινήματος της σεζόν. Ο Προμηθέας επιδίωκε την εδραίωσή του στο υψηλότερο πάτωμα της κατάταξης και τη διεύρυνση του νικηφόρου σερί του.

Μετά από «μάχη» μεταξύ δύο ισοδύναμων αντιπάλων, η «Ένωση» έκανε άλλο ένα αποφασιστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, παίρνοντας μία πολύ σπουδαία νίκη που την ανέβασε στο 5-4 ρεκόρ στην Stoiximan Basket League. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η τρίτη συναπτή νίκη της ΑΕΚ σε όλες τις διοργανώσεις, καθότι πριν από το «διπλό» στο Λαύριο είχε υποτάξει και τη Ρίγα, για το Basketball Champions League, στο κλειστό των Άνω Λιοσιών.

Από την πλευρά της, η ομάδα της Πάτρας υποχώρησε στο 6-3 ρεκόρ και μάλιστα γνώρισε την πρώτη της ήττα έπειτα από τέσσερις συναπτές νίκες ανεξαρτήτως διοργάνωσης, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Ηλία Ζούρου.

Απόλυτος πρωταγωνιστής για τους νικητές ήταν ο Μπράιαν Ανγκόλα, ο οποίος μέτρησε 26 πόντους (με 6/8 τρίποντα) και 4 ασίστ, η τελευταία εκ των οποίων -στον Ίαν Χάμερ, στα 10,1″ για τη λήξη του ματς- ήταν και αυτή που «κλείδωσε» τη νίκη για την ΑΕΚ. Θετικός και σ’ αυτό το ματς ο Κίνο Κολόμ με 19 πόντους και 4 ασίστ, ενώ μεστή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Δημήτρης Φλιώνης με 12 πόντους και 6 ασίστ.

Για το αντίπαλο «στρατόπεδο», τον πρώτο ρόλο είχε ο Τζεράι Γκραντ με 14 πόντους και 9 ριμπάουντ, με τους Κέντρικ Ρέι και Αϊζάια Μάιλς να συνεισφέρουν από 13 πόντους έκαστος.

 

ΕΛΑΦΡΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

Ο Γκραντ έγινε κύριος εκφραστής των επιθέσεων των φιλοξενούμενων από το low post και έγραψε το γρήγορο 0-4 στο ξεκίνημα. Η ΑΕΚ απάντησε με δικό της 5-0 για το 5-4 και το ματς απέκτησε γρήγορο ρυθμό, με την Ένωση να βρίσκει στη συνέχεια κάποιες περιφερειακές λύσεις για το 12-8. Ο Κολόμ ηγήθηκε για την ΑΕΚ και είχε άξιους συμπαραστάτες τους Ανγκόλα και Γκρίφιν, ο Προμηθέας έβρισκε σκορ κυρίως μέσα στο «ζωγραφιστό» και οι δύο αντίπαλοι «σφιχταγκαλιάστηκαν» στο σκορ (17-17), με τους γηπεδούχους να κάνουν καλύτερο κλείσιμο στην πρώτη περίοδο που τους έδωσε προβάδισμα τριών πόντων (25-22).

ΣΤΗ «ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΦΩΤΟΣ» ΑΝΓΚΟΛΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΜ

Ο Προμηθέας αδυνατούσε να περιορίσει τη δράση του Κολόμ, ιδίως σε καταστάσεις πικ εν ρολ και, παράλληλα, εγκλωβίστηκε στην πιεστική άμυνα των γηπεδούχων, μη έχοντας σταθερές στην επίθεσή του. Ο διεθνής Ισπανός πόιντ γκαρντ διατήρησε τους «κιτρινόμαυρους» στην πρωτοπορία (34-32) και οι Ανγκόλα και Φλιώνης… αβγάτισαν τη διαφορά υπέρ της ομάδας του Δέδα (39-32) αναγκάζοντας τον Ζούρο να καλέσει άρον άρον τάιμ-άουτ. Ένα τρίποντο-ανάσα του Γκάντι κράτησε τους φιλοξενούμενους σε… επαφή με το σκορ (41-35), αλλά σε καμία περίπτωση δεν πτόησε τους γηπεδούχους, οι οποίοι με τους… σεσημασμένους Κολόμ και Ανγκόλα υπερασπίστηκαν στη συνέχεια το προβάδισμά τους και διεύρυναν στο τέλος τη διαφορά στις τρεις κατοχές με buzzer beater του Κολομβιανού περιφερειακού (51-43).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΣΚΛΗΡΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

Η άμυνα του συγκροτήματος του Ζούρου έγινε πιο πιεστική στα γκαρντ της Ένωσης στην τρίτη περίοδο, κάτι που είχε ως απόρροια το κόψιμο της δημιουργίας των «κιτρινόμαυρων». Συνδυαστικά, δε, με την απόλυτη κυριαρχία του Γκραντ στους «αιθέρες» (μάζεψε τέσσερα επιθετικά ριμπάουντ σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά στην 3η περίοδο!) οδήγησαν στην εξάλειψη μεγάλου μέρους της διαφοράς (54-51). Ο Ανγκόλα, όμως, ήταν ασταμάτητος πίσω από τη γραμμή των 6.75, καθώς με το πέμπτο του εύστοχο τρίποντο έβαλε την «Ένωση» στο +6 (59-53). Εντούτοις, ο Προμηθέας βρήκε τον τρόπο να μειώσει και στον πόντο (64-63) χάρις σε δύο διαδοχικά τρίποντα από Γιαννόπουλο και Ρέι, αλλά η ΑΕΚ «χτύπησε» με τη σειρά της από την περίμετρο, στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, με τον Πετρόπουλο να ευστοχεί με τη βοήθεια του ταμπλό για το 67-63 της περιόδου.

ΜΕ… ΝΥΧΙΑ, ΜΕ… ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΗΓΕΤΗ ΑΝΓΚΟΛΑ

Ο Προμηθέας βρέθηκε και στο -6 (69-63) στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, αλλά με νέο καλό διάστημα στην άμυνα και δύο συναπτά τρίποντα κατόρθωσε να φέρει το ματς στο όριο (70-69). Ο Ανγκόλα έκανε πάλι το… θαύμα του με τρίποντο υπό πίεση χρόνου, από τα οκτώ μέτρα, «κόβοντας» και πάλι το ρυθμό των φιλοξενούμενων (73-69). Ο «δικέφαλος του Νότου» βρέθηκε πάλι ενώπιον κρίσιμης κατάστασης όταν ο Μάιλς ευστόχησε σε νέο τρίποντο για το 75-74, αλλά βρήκε ξανά το… φιλί της ζωής, από τον Φλιώνη, με τρίποντο από τις 45 μοίρες, στα 2:27 για την ολοκλήρωση του αγώνα (79-74). Και πάλι, όμως, οι Πατρινοί βρήκαν τρόπο να μείνουν στη διεκδίκηση, με τον Μάιλς να ευστοχεί σε μεγάλο τρίποντο, μετά από επιθετικό ριμπάουντ, το οποίο έκοψε τη διαφορά στο -2 (79-77) και έφερε το ματς στην κόψη του ξυραφιού. Στο ακροτελεύτιο λεπτό, ο Ρέι έχασε την ευκαιρία να βάλει μπροστά στο σκορ τους φιλοξενούμενους και ο Ανγκόλα με υποδειγματική ασίστ… πάρε-βάλε στον Χάμερ, στα 10,1”, έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην «κιτρινόμαυρη» επικράτηση για το τελικό 81-77.

Δείτε τα highlights της αναμέτρησης:

Τα δεκάλεπτα: 25-22, 51-43, 67-63, 81-77

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά των δύο ομάδων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News