ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: Και τυπικά πρωτάθλημα… τριών ταχυτήτων!

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου πραγματοποιεί την αποτίμηση της 12ης αγωνιστικής της Super League, η οποία ξεδιάλυνε το τοπίο των στόχων κάθε ομάδας για τη συνέχεια της σεζόν

Δεν είναι εύκολο να γράψεις για ποδόσφαιρο, σε μια βραδιά όπως η αποψινή. Όσο και να προσπαθείς, όσο αναμενόμενη κι αν ήταν η είδηση της απώλειας του Στέφαν Γέλοβατς, φαντάζει αδιανόητο να συνειδητοποιήσεις πως ένα παλικάρι που φτάνει μέχρι το ταβάνι, φεύγει τόσο ξαφνικά από κοντά μας. Πόσο λεπτή είναι τελικά αυτή η κλωστή που συνδέει τη ζωή και το θάνατο και μας μετακινεί, λες και είμαστε μαριονέτες σε ένα παιχνίδι που είναι δύσκολο να διαχωρίσεις τι είναι τελικά δίκαιο και τι άδικο!

Πάμε, όμως, να το παλέψουμε. Ας επιχειρήσουμε να επικεντρωθούμε στο αντικείμενο που μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας κάθε βράδυ Κυριακής. Αίσθησή μου είναι ότι η 12η αγωνιστική της Super League, ήταν η πιο διδακτική από το ξεκίνημα της σεζόν. Το τοπίο μάλλον ξεκαθαρίζει ολοκληρωτικά σε σχέση με τους στόχους και των 14 μονομάχων ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος και νομίζω ότι κάθε ομάδα γνωρίζει σε ποια ταχύτητα ανήκει.

ΠΡΩΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: Ολυμπιακός και ΑΕΚ

Δεν χρειαζόταν να επικρατήσει η ΑΕΚ στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού για να εμπεδώσουμε ότι αν υπάρχει ένας επίδοξος μνηστήρας του τίτλου που μπορεί να ασκήσει πίεση στον πρωταθλητή Ολυμπιακό, αυτή δεν είναι άλλη από την «Ένωση». Μην σας κουράσω με την προσωπική μου άποψη: Προσωπικά δεν θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά ότι θα παρακολουθήσουμε μια μονομαχία στήθος με στήθος μέχρι το τέλος. Όσο βλέπω τον Πέδρο Μαρτίνς να προσθέτει και άλλα όπλα στη φαρέτρα του όσο κυλάει ο χρόνος (π.χ. τον κανονικό Εμβιλά και τον κανονικό Ρόνι Λόπες που ξέραμε στη La Liga), δυσκολεύομαι να βρω τρόπο που δεν θα ανοίξει κι άλλο, μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, η βαθμολογική ψαλίδα των 6 βαθμών που χωρίζει τους «ερυθρόλευκους» από τους «κιτρινόμαυρους». Δεδομένα πάντως η κούρσα για τη μάχη του τίτλου χωράει και τυπικά πλέον μόνο δύο επιβάτες.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, Παναθηναϊκός, Άρης, ΠΑΣ Γιάννινα

Πέντε ομάδες που θα διεκδικήσουν τις άλλες τέσσερις θέσεις των πλέι οφ και κατ’ επέκταση τα εναπομείναντα δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια για τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ τη νέα σεζόν.
Θα περιοριστώ κυρίως στη μάχη για την ευρωπαϊκή έξοδο, η οποία θα αποτελέσει πιθανότατα την απόλυτη ατραξιόν του φετινού πρωταθλήματος. Όχι τον ΠΑΣ Γιάννινα, δεν τον συμπεριλαμβάνω στη συγκεκριμένη εξίσωση (σ.σ. θεωρώ δηλαδή ότι ακόμη κι αν ο «Άγιαξ» τερματίσει έκτος και… χωθεί στα πλέι οφ δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις ευρωπαϊκό εισιτήριο), σε αντίθεση με τον ΟΦΗ που λόγω φανέλας, ευρωπαϊκής προϊστορίας και έδρας μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά… ενοχλητικό σπυρί στα οπίσθια των τριών φαβορί, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και του Άρη.
Ποιοι δυο είναι… περισσότερο φαβορί από τον τρίτο; Αδυνατώ να απαντήσω, κυρίως γιατί δυσκολεύομαι να προβλέψω κατά πόσο θα έχει ημερομηνία λήξης ο κατήφορος του ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος» πάντως έχει πλέον βυθιστεί σε έναν κυκεώνα εσωστρέφειας, ο οποίος μπορεί να συνοδευτεί με ανεξέλεγκτες καταστάσεις για την ομάδα

ΤΡΙΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: Βόλος, Ιωνικός, Παναιτωλικός, Λαμία, Ατρόμητος, Απόλλων Σμύρνης

Όχι δεν… ξέχασα τον Αστέρα Τρίπολης. Απλά οι Αρκάδες νομίζω ότι θα εξελιχθούν στη μόνη αδιάφορη ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν. Ούτε θέση στα πλέι οφ θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν, ούτε θα κινδυνεύσουν με εμπλοκή σε σενάρια υποβιβασμού.
Φαβορί για την τελευταία θέση που οδηγεί απ’ ευθείας στη Super League 2 υπάρχει – τουλάχιστον στα δικά μου μάτια – κι αυτός είναι ο Απόλλων Σμύρνης. Όχι επειδή διασύρθηκε στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο, αλλά διότι διαθέτει τα λιγότερα όπλα σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Οι Περιστεριώτες θα τη βρουν την άκρη τους και δεν νομίζω ότι θα κινδυνεύσουν σοβαρά στο φινάλε και προβλέπεται… σφαγή για την αποφυγή της 13ης θέσης που οδηγεί στα μπαράζ. Και ναι, εννοείται ότι και ο Βόλος μπαίνει πλέον στη συγκεκριμένη κατηγορία… άγχους!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News