Ο Δράκος του Σέιχ Σου, ο οπαδός του Άρη, ο τερματοφύλακας του Ηρακλή

Ο Αριστείδης Παγκρατίδης εκτελέστηκε αν και δήλωνε αθώος. Ποιος ήταν ο Δράκος του Σέιχ Σου; Τι σχέση είχε το Άρης – Παναιγιάλειος, ο τερματοφύλακας του Ηρακλή και το κυλικείο του ΠΑΟΚ;

Στις 18 Φεβρουαρίου 1959 μετά τον αγώνα Άρης – Παναιγιάλειος (4-0), ο φίλος της ομάδας της Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παναγιώτου φεύγει από το γήπεδο και μαζί με τη φίλη του Ελεωνόρα Βλαχογιάννη βρίσκονται για πικ νικ δάσος του Σέιχ Σου.

Λίγες ώρες αργότερα, στο σχολείο που βρισκόταν δίπλα, πιτσιρικάδες έπαιζαν ποδόσφαιρο. Η μπάλα έφτασε στο δάσος και τότε, οι μικροί ποδοσφαιριστές βρήκαν τον φίλο του Άρη και τη φίλη του μέσα στα αίματα, χτυπημένους από πέτρα στο κεφάλι, αλλά ζωντανούς. Τελικά σώθηκαν και οι δύο και περιέγραψαν τον ψηλό μελαχρινό που τους χτύπησε και βίασε την κοπέλα. Αυτός για τον Τύπο της εποχής ήταν ο Δράκος του Σέιχ Σου. Ύποπτος θεωρήθηκε ο ο τερματοφύλακας του Ηρακλή, Γ. Χιώτης. Δεν αποδείχθηκε εμπλοκή και αφέθηκε ελεύθερος.

Συλλαμβάνεται ως ύποπτος

Σαν σήμερα, στις 7 Δεκεμβρίου 1963 συλλαμβάνεται ως ύποπτος για τις δολοφονίες που αποδίδονται στο «Δράκο του Σέιχ Σου», ο Αριστείδης Παγκρατίδης.

Αρχικά, κατηγορήθηκε για την επίθεσή του σε 12χρονη τρόφιμο του ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», δικάστηκε τον Οκτώβριο του 1964 και καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση. Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων ομολόγησε ότι αυτός ήταν ο διαβόητος «Δράκος του Σέιχ Σου», δικάστηκε τον Φεβρουάριο του 1966 καταδικάστηκε σε θάνατο ως άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και δυο χρόνια αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου του 1968 εκτελέστηκε στο δάσος του Σέιχ Σου.

Ανακάλεσε την ομολογία του

Ο Παγκρατίδης γρήγορα ανακάλεσε την ομολογία του, ισχυρίστηκε ότι ελήφθη κατόπιν ψυχολογικών πιέσεων και σωματικής βίας και μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσής του παρέμεινε σταθερός υποστηρίζοντας την αθωότητά του. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, το αν ήταν αθώος ή ένοχος, παραμένει αμφισβητούμενο, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν τελικά ότι ήταν αθώος.

Μεγαλωμένος σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια, ο Παγκρατίδης έχασε τον πατέρα του το 1945 -δολοφονήθηκε για πολιτικούς λόγους- η μητέρα του ξεναπαντρεύτηκε και ο ίδιος έκανε  δουλειές του… ποδαριού. Ο Αριστείδης ή Αρίστος όπως τον φώναζαν οι γνωστοί, πήγε μόνο στις δυο πρώτες τάξεις του δημοτικού , από τις οποίες, την πρώτη τάξη έκανε τρία χρόνια να την τελειώσει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γράψει ούτε να διαβάσει με ευκολία.

Σεξουαλικές επιθέσεις

Στην ηλικία των δέκα χρονών θα δεχτεί σεξουαλική επίθεση πρώτα από έναν χημικό, τον Απόστολο Λύτη, που ασέλγησε πάνω του με αντίτιμο 50 δραχμές. Από τότε, όταν η πείνα απειλούσε την ζωή του, κατέφευγε σε αυτόν τον τρόπο προκειμένου να κερδίσει χρήματα.

Ένας από τους πρώτους πελάτες του ήταν και ο σιδηρουργός Βασίλης Μπαρδάζογλου που στην κατάθεσή του στο δικαστήριο δήλωσε ότι με δέλεαρ τα λίγα χρήματα που του έδινε, ο Παγκρατίδης τον άφηνε να ασελγεί επάνω του: «Το παιδί αυτό, τον Παγκρατίδη τον γνώρισα πριν δέκα χρόνια. Πουλούσε το κορμί του για δέκα φράγκα. Ερχόταν και μαζί μου και κάναμε τη δουλειά. Εγώ τον πλησίασα, εγώ είμαι γνωστός ο Βασίλης ο Τενεκετζής. Ήξερα ότι είναι κίναιδος. Πήγαμε στο Ρεντζίκι, του έδωσα 15 δραχμές. Έχω πάει πολλές φορές μαζί του. Το ίδιο έκαναν και άλλοι άντρες του λιμανιού».

Κλέβει από το κυλικείο του γυμναστηρίου του ΠΑΟΚ

Το 1955 κλέβει από το κυλικείο του γυμναστηρίου του ΠΑΟΚ 120 δραχμές, συλλαμβάνεται και το δικαστήριο τον θέτει υπό την επιμέλεια της «Πρόνοιας ανηλίκων». Την ίδια χρονιά μαζί με έναν φίλο του κλέβουν δυο ποδήλατα, τα πουλάνε, και με τα χρήματα ξεκινάνε για την Αθήνα. Όμως συλλαμβάνονται, δικάζονται από το Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης και στέλνονται στο Αναμορφωτήριο Ανηλίκων στο Βίδο της Κέρκυρας. Το 1957 βγαίνει από το ίδρυμα, επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη και ξαναρχίζει την δουλειά στο λιμάνι. Επίσης θα εργαστεί σαν σερβιτόρος σε εξοχικό κέντρο, σερβιτόρος σε καφενείο και σε οποιαδήποτε δουλειά του ποδαριού βρεθεί. Το 1959, και ενώ δούλευε σε ένα τσίρκο της πόλης, θα πάει στο στρατό. Θα καταταχτεί το 1960, στην 20η μεραρχία τεθωρακισμένων του Ιππικού. Μετά την λιποταξία του, τον Μάιο του 1961 θα απολυθεί ως ψυχικά διαταραγμένος εξαιτίας της τοξικομανίας του.

Με τον χαρακτηριστικό τρόπο σκέψης εκείνης της εποχής, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της υπόθεσης γράφει: «Ο Παγκρατίδης, ουδεμίας τυχών επιμελείας και διαπαιδαγωγήσεως, ετράπη εις την οδόν της διαφθοράς, αποκτήσας πολλάς ανωμαλίας χαρακτήρος και διαστροφάς… Ήταν ενεργητικός ομοφυλόφιλος, ηδονοβλεψίας, κλέπτης, υπεξαιρέτης, πότης, λιποτάκτης και καταχραστής χασίς».

Ο γύρος του θανάτου

Για την υπόθεση Παγκρατίδη ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης έχει πει: «Η Θεσσαλονίκη της εποχής χαρακτηρίζεται από ένα παρακράτος – απομεινάρια των ταγματασφαλιτών και Χητών– που εκφοβίζει την πόλη με τον αέρα φυσικά που του δίνει η Ασφάλεια. Η οργάνωση «Καρφίτσα», που λύνει και δένει, αποτελείται από ρουφιάνους και μάγκες που αποθρασύνονται και κάνουν ο,τι θέλουν. Στους κόλπους της κυοφορούνται οι δολοφόνοι του Λαμπράκη. Ο Παγκρατίδης συλλαμβάνεται λίγο μετά την δολοφονία του βουλευτή και αποδεικνύεται για την Ασφάλεια η ιδανική περίπτωση να στρέψουν τα βλέμματα του κόσμου από ένα έντονα πολιτικό θέμα σε ένα κοινωνικό».
Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη, «Ο γύρος του θανάτου» (εκδ. ΑΓΡΑ) αποτελεί μυθιστορηματική βιογραφία του Παγκρατίδη. Το βιβλίο βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.

Χρυσό ο Βαζαίος

2019: Ο κολυμβητής Ανδρέας Βαζαίος με 1:50.85 κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. μικτή ατομική στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας της Γλασκώβης, καταρρίπτοντας το ευρωπαϊκό ρεκόρ του 1:51.36 που κατείχε ο Ούγγρος ολυμπιονίκης Λάζλο Τσεχ από τις 4/12/2015. Φυσικά ο χρόνος του αποτελεί και πανελλήνιο ρεκόρ, συντρίβοντας το 1:52.38 που είχε κάνει στον πρωινό προκριματικό.

2018: Ο 38χρονος Έλληνας δικηγόρος Ανδρέας Ζαγκλής γίνεται ο 4ος Γενικός Γραμματέας της FIBA καθώς διαδέχεται τον Patrick Baumann που πέθανε αιφνιδίως δύο μήνες
2017: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατακτά την Χρυσή Μπάλα, το βραβείο του γαλλικού περιοδικού “France Football”, για το 2017, κατακτώντας για 5η φορά την κορυφαία διάκριση και ισοφαρίζοντας τις επιτυχίες του μεγάλου αντιπάλου του, Λιονέλ Μέσι. Ο 32χρονος επιθετικός της Ρεάλ συγκέντρωσε 946 πόντους, ξεπερνώντας τους Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ που ακολούθησαν στην ψηφοφορία.

1999Ολυμπιακός κερδίζει την Γιουβέντους με 2-1 στο Παλέρμο για το Κύπελλο UEFA αλλά αποκλείεται από την συνέχεια της διοργάνωσης έχοντας χάσει με 3-1 στον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ.

Είναι η πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας επί ιταλικού εδάφους από το 1979 όταν ο Άρης νίκησε την Περούτζια με 3-0. Η πρώτη νίκη όμως του Ολυμπιακού στην Ιταλία είχε σημειωθεί στις 27/9/1972 όταν είχε κερδίσει την Κάλιαρι στη Σαρδηνία με 1-0 για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Το 100ό του Juergen Klinsmann 

1996: Ο Juergen Klinsmann σημειώνει το 100ό του γκολ στην bundesliga στη νίκη της Μπάγερν επί της Ντόρτμουντ με 1-0.

1996: Ο Terry Mills των Detroit ισοφαρίζει το ρεκόρ συνεχόμενων τριπόντων στο ΝΒΑ όταν σημειώνει το 13ο τρίποντο στη νίκη της ομάδας του επί των New Jersey με 95-69.

1986: Ο προπονητής των LA Lakers Pat Riley σημειώνει την 300ή του νίκη σε 416 αγώνες όταν η ομάδα του κερδίζει τους Golden State Warriors με 132-100.

1986:Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών από καρκίνο ο Πέτρος Πούλης. Το 1945 είχε έλθει στην ΑΕΚ μετά από το αποκαλούμενο «παιδομάζωμα» του Γιώργου Νταϊσπάγγου, παίκτη και προπονητή της Ένωσης και είχε αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα τρία χρόνια μετά, ενώ αγωνίστηκε με την Εθνική εννέα φορές.

Ντεμπούτο Χατζηπαναγή

1975:Ντεμπούτο του Βασίλη Χατζηπαναγή στον αγώνα Ηρακλής – Ατρόμητος στη Βέροια. Είναι η αρχή μιας μεγάλης καριέρας που δυστυχώς δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί η Εθνική ομάδα (πλην μιας φοράς το 1976 εναντίον της Πολωνίας στην Αθήνα) μιας και ο “Βάσια” είχε αγωνιστεί με την ολυμπιακή ομάδα της Σ. Ένωσης. Ο Χατζηπαναγής θα αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα 281 φορές και θα πετύχει 61 γκολ.

1963: Ο Cassius Clay (Muhammad Ali) εμφανίζεται στην τηλεόραση στο “The Jerry Lewis Show” μαζί με τον τραγουδιστή Sam Cooke. Δύο μήνες μετά, στις 25/2/1964, ο Sam Cooke θα κληθεί επάνω στο ρινγκ για να πανηγυρίσει τον τίτλο του Clay επί του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών Sonny Liston.

1962: Πεθαίνει στο Ορλάντο ο Bobo Newsome, παίκτης των Brooklyn Dodgers. Στην καριέρα του σημείωσε το ρεκόρ των 211 νικών – 222 ηττών.

1948: Ο Donald Bradman, ο “Babe Ruth” του κρίκετ, αποχωρεί από την ενεργό δράση στην Αυστραλία.

1939: Ο 36χρονος Lou Gehrig εκλέγεται στο Hall of Fame του μπέιζμπολ και γίνεται ο πρώτος στην ιστορία που “παραβαίνει” τον κανόνα που υποχρεώνει τους παίκτες να έχουν αποσυρθεί ένα χρόνο πριν αποκτήσουν το δικαίωμα της εκλογής. Η καριέρα του θα τελειώσει εξαιτίας μιας ασθένειας με απολογισμό 2.130 συνεχόμενων συμμετοχών και 493 home runs.

Η πρώτη διεθνής ποδοσφαιρική νίκη της Ελλάδας

1930: Η πρώτη διεθνής ποδοσφαιρική νίκη της Ελλάδας σημειώνεται επί της Βουλγαρίας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για το πρώτο Βαλκανικό Κύπελλο με σκορ 6-1 (Τσολίνας 4, Μεσσάρης 2).

1923:O Johnny Weissmuller σημειώνει το 50ό του παγκόσμιο ρεκόρ όταν κολυμπάει τα 100μ σε 58.06 χωρίς συναγωνισμό.

1888: Ο 48χρονος Σκωτσέζος εφευρέτης John Boyd Dunlop πατεντάρει το πρώτο φουσκωτό λάστιχο αλλά δύο χρόνια μετά, η πατέντα θα κηρυχθεί άκυρη λόγω της προηγούμενης πατέντας του Robert Thomson στις 10/12/1945. Ο λόγος για τον οποίο ξεχάστηκε η εφεύρεση του Thomson είναι το γεγονός ότι το ελαστικό με αέρα ακολούθησε την δημοτικότητα του ποδηλάτου που αυξήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη των οδικών μεταφορών.

Με πληροφορίες από sportsdates και wikipedia

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News