ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ο κίνδυνος που την απειλεί αν μείνει εκτός Champions League

Οι «μπλαουγκράνα» ξεκίνησαν τη σεζόν έχοντας υπ’ όψιν τους να φτάσουν μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, για να βάλουν στα ταμεία τους 20,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η Μπαρτσελόνα διεκδικεί απόψε την πρόκρισή της στην επόμενη φάση της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης και τα χρήματα που παίζονται είναι πολλά. Σε τέτοιους καιρούς το διακύβευμα δεν είναι μόνο αγωνιστικό. Αν υπολογίσουμε τις σκέψεις του Τζουάν Λαπόρτα για την ενδεχόμενη παρουσία της ομάδας στα προημιτελικά, τότε οι απώλειες σε περίπτωση αποκλεισμού ανέρχονται στα 20,2 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή η πρόκριση στους 16 θα βάλει στα ταμεία 9,6 εκατομμύρια και αν προχωρήσει και στους 8 θα πάρει άλλα 10,6.

Έχει μεγάλη σημασία σ’ αυτό το στάδιο να μπορέσει η Μπαρτσελόνα να αποταμιεύσει ό,τι μπορεί, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το δυναμικό της κατά τη μεταγραφική περίοδο  του Ιανουαρίου. Ο ισχυρός άνδρας της Μπαρτσελόνα έχει αναφέρει ότι ο σύλλογος θα προχωρήσει σε τρεις προσθήκες. Βέβαια με την υπάρχουσα κατάσταση οι προσθήκες αυτές θα έχουν να κάνουν μόνο με δανεικούς, διότι απλά δεν γίνεται διαφορετικά.

Σε περίπτωση που η Μπαρτσελόνα συνεχίσει στο Europa League έχει τη δυνατότητα (θεωρητικά τουλάχιστον) να αντισταθμίσει μέχρι ένα βαθμό την οικονομική απώλεια. Το θέμα βέβαια είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει. Αν είχε για παράδειγμα κάποια ατυχία τα προηγούμενα χρόνια, όταν ήταν δυνατή αγωνιστικά, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι πηγαίνοντας στο Europa League θα ήταν το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι η Μπαρτσελόνα πάρει το τρόπαιο στον τελικό του «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» στη Σεβίλλη, τότε θα βάλει στα ταμεία της 14,9 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για 5,3 εκατομμύρια λιγότερα συγκριτικά με μία πιθανή παρουσία της στα προημιτελικά του Champions League.

Αν η Μπαρτσελόνα φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Europa League, θα πάρει μόνο 6,3 εκατομμύρια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα έχει χάσει συνολικά 14 εκατομμύρια σε μία τέτοια περίπτωση. Συνεπώς οι οικονομικές συνέπειες του αποκλεισμού θα είναι πολύ μεγάλες. Ασφαλώς και οι συνολικές οφειλές της Μπαρτσελόνα είναι τεράστιες και ίσως αυτά τα νούμερα (αν το δούμε συγκριτικά) να μοιάζουν λίγο πιο μικρά, αλλά τη δεδομένη στιγμή η Μπαρτσελόνα δεν είναι σε θέση να απορρίπτει ούτε ένα ευρώ από αυτά που μπορεί να βάλει στα ταμεία της.

Οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους ότι όσα περισσότερα χρήματα μπαίνουν στα ταμεία λόγω προκρίσεων ή χορηγιών, τόσο περισσότερο θα ανεβαίνει ο προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα να παίρνουν κάποιες ανάσες αναφορικά και με το βεβαρημένο μισθολόγιο. Υπάρχει δρόμος ακόμα, αλλά είναι σημαντικό να γίνεται κάθε φορά και ένα σταθερό βήμα. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News