ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ: Τη χρονιά που ξεπέρασε τον μυθικό Γκέρντ Μίλερ και έγινε… παγκόσμιος ρέκορντμαν (vids,pics)
Σαν σήμερα ο μεγάλος Αργεντίνος μάγος της μπάλας το 2012 πέτυχε το 86ο του γκολ στη διάρκεια της χρονιάς και έσπασε το τρομερό ρεκόρ του κορυφαίου Γερμανού γκολτζή
Το ημερολόγιο έγραφε 9 Δεκεμβρίου 2012 όταν ο Λιονέλ Μέσι κατέρριψε ένα σπουδαίο ρεκόρ για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ξεπερνώντας τον σκόρερ- μύθο Γκέρντ Μίλερ. Το 2ο από τα δύο γκολ που σημείωσε εκείνο το βράδυ ο 24χρονος τότε Αργεντινός μεσοεπιθετικός της Μπαρτσελόνα στην εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί της Μπέτις ήταν το 86ο του στη χρονιά η οποία όδευε προς το φινάλε της και του επέτρεψε να ξεπεράσει τον «ντερ μπόμπερ» της Μπάγερν και της Δυτικής Γερμανίας που είχε σταματήσει στα 85 σαράντα χρόνια πριν (το 1972) και κατείχε έκτοτε το ρεκόρ κόσμου στην παραγωγικότητα μέσα στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους.
Πρώτα ξεπέρασε τον κορυφαίο όλων
Μάλιστα ο Μέσι που σχεδόν ένα μήνα πριν είχε ξεπεράσει την επίδοση του «βασιλιά» της μπάλας Πελέ (ο Βραζιλιάνος κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών είχε πετύχει 75 το 1958) δεν σταμάτησε εκεί τη χρονιά εκείνη καθώς την ολοκλήρωσε με την απίστευτη επίδοση των 91 τερμάτων σε σύνολο 69 αγώνων. Τα 79 με τη φανέλα της μεγάλης ομάδας της Βαρκελώνης και 12 με την εθνική Αργεντινής σε ένα ρεκόρ που μοιάζει απίθανο να ξεπεραστεί.
Επιδόσεις σε μια χρονιά που ούτε τον τίτλο στη La Liga σήκωσε, ούτε το Champions League, όπως το 2011 και το 2015, καθώς οι Καταλανοί είδαν την πλάτη της αιώνιας αντιπάλου Ρεάλ στο ισπανικό πρωτάθλημα και αποκλείστηκαν στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης από την Τσέλσι. Και καθώς η Αργεντινή δεν συμμετείχε τη χρονιά εκείνη σε τελική φάση κάποιου τουρνουά το μοναδικό τρόπαιο που πανηγύρισε ήταν το Copa del Rey με την Μπάρτσα. Οι επιδόσεις του απλά τρομερές τις σεζόν 2011/12 και 2012/13 καθώς είχε απολογισμό συνολικά 73 τέρματα την πρώτη και 60 τη δεύτερη , ενώ ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα το 2011/12 με 50 γκολ , ρεκόρ τόσο στη La Liga όσο και αναφορικά με τους νικητές το βραβείο για το ευρωπαϊκό « Χρυσό Παπούτσι». Πέτυχε το έτος 2012 περισσότερα γκολ από ότι ολάκερη τη χρονιά ομάδες όπως Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παρί σεν Ζερμέν, Μπορούσια Ντόρτμουντ και Τσέλσι αλλά και έδωσε 29 ασίστ (ατομικό ρεκόρ) σε διάφορους συμπαίκτες του. Ανάμεσα στα 91 του γκολ ήταν η 5αρα κόντρα στην Μπάγερ Λεβερκούζεν σε παιχνίδι του Champions League ο πρώτος παίκτης που πέτυχε κάτι ανάλογο στο θεσμό έχοντας συνολικό απολογισμός 13 γκολ σε 12 ματς.
Φυσικά εκείνη τη χρονιά δεν υπήρχε αμφιβολία που θα κατέληγε το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας». Σάρωσε στην ψηφοφορία συγκεντρώνοντας το 40% των ψήφων στη λίστα των 23 υποψηφίων , νικώντας κατά κράτος και το αντίπαλο δέος για τα ατομικά έπαθλα Κριστιάνο Ρονάλντο που την ίδια χρονιά στην κορυφαία του επίδοση είχε 63 τέρματα, 13 ασίστ σε 71 παιχνίδια. Ήταν το 4ο «Ballon d’Or» στην καριέρα του Μέσι που ξεπέρασε τότε τις τρεις κατακτήσεις των μυθικών Γιόχαν Κρόιφ ( τη δεκαετία του 70), Μισέλ Πλατινί (εκείνη του 80) και Μάρκο Φαν Μπάστεν (του 90) για να ακολουθήσουν φυσικά άλλες τρεις ανάλογες επιτυχίες με πιο πρόσφατη την κατά ουκ ολίγους … υπερβολική εφετινή.
Τότε όμως μόνον κάποιοι αμετανόητοι… αρνητές με αναμφίβολα τάσεις λατρείας προν τον Πορτογάλο σούπερ-σταρ μπορούσαν να αντιδράσουν για την υπεροχή του. Σχεδόν τα μισά από τα γκολ του , τα 45 σημειώθηκαν μπροστά στους θαυμαστές του στο «Καμπ Νου», τρία παραπάνω από εκείνα στις έδρες αντιπάλων ενώ τα υπόλοιπα ήρθαν σε ουδέτερα γήπεδα. Τα 59 εξ αυτών ήταν στο πρωτάθλημα, και πέρα από τα 13 στο Champions League, πέντε στο Copa del Rey και δύο στο Σούπερ Καπ Ισπανίας κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης όταν και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την καταλανική ομάδα κόντρα στην αιώνια αντίπαλο.
Αναφορικά με εκείνα με τη φανέλα της Αργεντινής τα πέντε σημειώθηκαν στα ματς των προκριματικών του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2014 και τα υπόλοιπα επτά σε διεθνή φιλικά ματς ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση εκείνης της χρονιάς ήταν διπλάσια από την προηγούμενη καλύτερη του πέντε χρόνια πριν.
Συνολικά 31 ομάδες τον είδαν να σκοράρει εναντίον τους με τη Λεβερκούζεν να είναι αυτή που μάζεψε την μπάλα από τα δίκτυα τους περισσότερες φορές από όλες (μισή ντουζίνα). Ανάμεσα τους και η μεγάλη αντίπαλος της Αργεντινής Βραζιλία σε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά του χατ –τρικ (μιας…γκολάρας συμπεριλαμβανομένης).
Τα γκολ σταθμοί στην Ιστορία
Σταθμοί στη διαδρομή το καρέ σε βάρος της Βαλένθια στην 200η του παρουσία με τη «μπλαουγκράνα» εμφάνιση τον Φεβρουάριο και το κουϊντέτο κόντρα στην ομάδα του Λεβερκούζεν το αμέσως επόμενο μήνα όταν έγραψε Ιστορία ως ο πρώτος με ανάλογη επίδοση στο Champions League ενώ τον Μάιο σημείωσε καρέ στο ντέρμπι της Βαρκελώνης με αντίπαλο την γειτόνισσα Εσπανιόλ. Την 1η του τελευταίου μήνα της χρονιάς με τα δύο του τέρματα σε βάρος της Ατλέτικ Μπιλμπάο (το 83, και 84ο στην πορεία προς το ρεκόρ) είχε φθάσει τα 190 με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα και ισοφάρισε τον πρώτο της σκόρερ όλων των εποχών στη διοργάνωση Σέζαρ Ροντρίγκεζ που σταμάτησε στα 190. Ο Λατινοαμερικανός μάγος θα ανέβαζε τα επόμενα εννιά χρόνια και μέχρι την καλοκαιρινή του έξοδο προς την Παρί Σεν Ζερμέν μετά από πολυετή υπέρλαμπρη καριέρα στην ομάδα της Βαρκελώνης σε επίπεδα (474 γκολ σε μόνον 520 ματς) που πολύ δύσκολα να μπορέσει κανείς να συναγωνιστεί στο μέλλον.
Η πλειοψηφία (64) των γκολ του 2012 σημειώθηκε με τον Μέσι εντός αντίπαλης περιοχής, έξι εκτός, επτά ήταν με εκτέλεση φάουλ και τα υπόλοιπα 14 με πέναλτι. Ευστόχησε και στα 10 που εκτέλεσε στο ισπανικό πρωτάθλημα και στα δύο από τα τρία στο Champions League. Η μοναδική απώλεια ήταν όμως τεράστιας σημασίας καθώς θα έδινε το προβάδισμα στην ομάδα του στον ημιτελικό με την Τσέλσι που τελικά πήρε το εισιτήριο και τελικά κατέκτησε στη συνέχεια το σημαντικότερο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία των τερμάτων ήρθαν από το μαγικό του αριστερό πόδι αλλά σημείωσε αρκετά και με το δεξί και ορισμένα με κεφαλιά.
Αγαπημένα θύματα του πέραν των «αδυναμιών» Λεβερκούζεν και Μάλαγα (6 γκολ) ήταν Ρεάλ Μαδρίτης, Σπαρτάκ Μόσχας, Ατλέτικ Μπιλμπάο, Λεβάντε, Οσαούνα, Ράγιο Βαγιεκάνο , Σαραγόσα, Μπέτις, Βαλένθια, και Εσπανιόλ που τον είδαν να σκοράρει σε βάρος τους από τέσσερις φορές έκαστη. Πιο παραγωγικός μήνας ο Μάρτιος με 13 τέρματα ενώ είχε τρία λιγότερο Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο.
Δεκαοκτώ συμπαίκτες του τον βοήθησαν με ασίστ σε εκείνο το ιστορικό του επίτευγμα με τον Ινέστα να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή με οκτώ , μία παραπάνω από τον Σάντσες, ενώ ακολούθησε με έξι ο Φάμπρεγκας, πέντε οι Τσάβι και Πέδρο, τέσσερις ο Ντάνι Άλβες, τρεις ο Χιγκουαΐν, δύο οι Αντριάνο, Μπουσκέτς, Αγουέρο, Τέγιο, Άλμπα και Μοντόγια, και από μία οι Τιάγκο, Κεϊτά, Ντι Μαρία, Γκάγκο και Βίγια.
Η συχνότητα με την οποία σκόραρε ήταν κάθε 66 αγωνιστικά λεπτά και μέσος όρος 1,319 ανά παιχνίδι, λίγο κατώτερος από τον Μίλερ που είχε 1,417 καθώς η επίδοση ρεκόρ του ήταν σε μόλις 60 ματς. Τα 59 του Μέσι αποτελούν ετήσιο ρεκόρ στην Ιστορία της La Liga ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε μόλις 22 ματς απέτυχε να βρει δίκτυα ενώ σε ισάριθμα πέτυχε από δύο γκολ και είχε και εννιά χατ-τρικ, πέραν της 4αρας στην Εσπανιόλ και του «κουϊντέτου» σε βάρος της Μπάγερ. Άνοιξε το σκορ για την ομάδα του στα 21 από τα 47 ματς στα οποία σκόραρε, περισσότερα από τα μισά (59) σημειώθηκαν στο β’ μέρος και τα πιο πολλά εξ αυτών ήρθαν στο τελευταίο τέταρτο των αγώνων. Επίσης τα 40 από τα 91 σημειώθηκαν στο τελευταίο ημίωρο των ματς. Για κάποιον που αγωνιζόταν κατά μέσο όρο σε περισσότερο από ένα ματς ανά εξαήμερο δεν έδειξε σημάδια κόπωσης καθώς το ύστατο του τέρμα τη χρονιά εκείνη, στις 22 Δεκέμβρη 2012 κόντρα στη Βαγιαδολίδ, ήταν το 28ο του στα 20 τελευταία του ματς.
Στις 12 του ίδιου μήνα με τα δύο κόντρα στην Κόρδοβα για το Κύπελλο Ισπανίας έφθασε τα 88, κι έστειλε μία φανέλα με το αυτόγραφο του στο θρύλο που ξεπέρασε Γκέρντ Μίλερ ως φόρος τιμής προς τον μεγάλο Γερμανό αρχισκόρερ που είχε δηλώσει τότε υποκλινόμενος στον διάδοχο του : «Το ρεκόρ μου άντεξε 40 χρόνια και τώρα ο κορυφαίος πάικτης στον κόσμο το έσπασε και είμαι πανευτυχής για αυτόν. Είναι ένας απίστευτος παίκτης. Γιγάντιος». Με τις ευλογίες του προκατόχου στη συνέχεια φιλοδώρησε με άλλα τόσα την Ατλέτικο Μαδρίτης πριν ολοκληρωθεί η μαγική χρονιά με το 91ο κόντρα στη Βαγιαδολίδ που αποτέλεσε το τελευταίο του θύμα σε ένα δρόμο σπαρμένο με κοντά σε τριψήφιο αριθμό γκολ.
Η μηνιαιά παραγωγή:
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ (7): Οσασούνα (2), Μπέτις (2), Μάλαγα (3)
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ( 10): Βαλένθια (4), Σοσιεδάδ (1), Ατλέτικο Μαδρίτης (1), Λεβερκούζεν (1), Ελβετία (3)
ΜΑΡΤΙΟΣ (13): Λεβερκούζεν (5), Σανταντέρ (2), Σεβίλλη (1), Γρανάδα (3), Ατλέτικ Μπιλμπάο (1)
ΑΠΡΙΛΙΟΣ(9): Μίλαν (2), Σαραγόσα(2), Χετάφε (1), Λεβάντε (2), Ράγιο Βαγεκάνο (2)
ΜΑΪΟΣ (8): Μάλαγα(3), Εσπανιόλ (4), Ατλέτικ Μπιλμπάο (1)
ΙΟΥΝΙΟΣ(4): Ισημερινός(1), Βραζιλία (3)
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ (7): Γερμανία (1), Σοδιεδάδ (2), Ρεάλ Μαδρίτης (2), Οσασούνα (2)
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ (5): Παραγουάη (1)Χετάφε (2), Σπαρτάκ Μόσχας (2)
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ (10): Ρεάλ Μαδρίτης (2), Ουρουγουάη (2), Χιλή (1), Λα Κορούνια (3), Ράγιο Βαγεκάνο (2)
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ(9): Σέλτικ(1), Μαγιόρκα (2), Σαραγόσα (2), Σπαρτάκ Μόσχας (2), Λεβάντε (2)
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ (9): Ατλέτικ Μπιλμπάο (2), Μπέτις (2), Κόρδοβα (2), Ατλέτικο Μαδρίτης (2), Βαγιαδολίδ (1)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα