ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Στέλιος Κυριακiδης - Δεν τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί, νίκησε στη Βοστώνη, ανάσανε η Ελλάδα
Πώς γλίτωσε από τους Γερμανούς ο Στέλιος Κυριακίδης. Έκρυβε στο υπόγειό συμμάχους, πούλησε κουζίνα και ραδιόφωνο, πήγε στη Βοστώνη, η γυναίκα του έλεγε: «Κοκαλιάρης όπως είσαι θα πεθάνεις».
Όταν -σαν σήμερα- στις 10 Δεκεμβρίου του 1987 πέθανε σε ηλικία 77 ετών στη Φιλοθέη ο Στέλιος Κυριακίδης, οι νεότεροι δεν ήξεραν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε ζήσει στη ζωή του, όσα ελάχιστοι. Αρκετοί μιλούσαν απλά για έναν μεγάλο μαραθωνοδρόμο. Μόνο που ο Κύπριος ήταν κάτι περισσότερο από ένα αθλητής. Όχι διότι έγινε ο πρώτος αθλητής εκτός Αμερικής-Καναδά που νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης και ο πρώτος που χρησιμοποίησε χρονομετρητή χειρός. Για εντελώς διαφορετικούς λόγους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Δράκος του Σέιχ Σου, ο οπαδός του Άρη, ο τερματοφύλακας του Ηρακλή
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο Στυλιανός Κυριακίδης γεννήθηκε στο χωριό Στατός Πάφου στις 4 Μαΐου 1910. Ήταν γιος των αγροτών Γιάννη και Ελένης Κυριακίδη. Με την παραμικρή αφορμή πήγαινε με τα πόδια στο απέναντι χωριό που απείχε 15 με 20 χιλιόμετρα. Έβγαλε το Γυμνάσιο στην Πάφο κι από την εφηβική του ηλικία άρχισε να παίρνει μέρος σε αγροτικούς αγώνες εκπροσωπώντας το χωριό του. Το 1930 γράφτηκε στον Γυμναστικό Σύλλογο Ολύμπια Λεμεσού. Το 1934 μετακόμισε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου από το 1936 εργάστηκε ως εισπράκτορας της Δ.Ε.Η., χωρίς να εγκαταλείψει τον αθλητισμό. Υπήρξε αθλητής και του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, ώστε να έχει ένα σωματείο στην Αθήνα με το οποίο θα προπονείται, αλλά και για να λαμβάνει μέρος σε αγώνες που δεν συμμετείχαν κυπριακές ομάδες.
Ο Λούης τον υποδέχθηκε στο σπίτι του
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο ήταν το μικρό όνομα του Λουκανίδη και πώς πήγε στον Παναθηναϊκό
Κατέρριψε την πανελλήνια επίδοση του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο. Ο Λούης φέρεται να τον υποδέχθηκε στο σπίτι του στο Μαρούσι λέγοντάς του: «Παιδί μου Στέλιο, να τρέχεις πάντα, γιατί εμείς οι Έλληνες γεννηθήκαμε για να τρέχουμε. Μόνο έτσι καταφέραμε να ζήσουμε τόσους αιώνες».
Έκρυβε τους συμμάχους και έφευγαν στην Αίγυπτο
Το 1941, μετά την είσοδο ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων στην Αθήνα παντρεύτηκε την Ιφιγένεια με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά: την Ελένη, την Μαίρη και τον Δημήτρη. Για τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, ο ίδιος δήλωσε πως το γαμήλιο δώρο του ήταν ένα ψωμί κι αυτό μισό). Το 1943 στο Χαλάνδρι, συνελήφθη από Γερμανούς με άλλα 49 άτομα, τα οποία εκτελέστηκαν, καθώς είχε σκοτωθεί ένας Γερμανός στρατιώτης. Ο Γερμανός αξιωματικός υπηρεσίας ήταν μαραθωνοδρόμος και τον άφησε ελεύθερο, όταν βρήκε στο πορτοφόλι του την ταυτότητά του και την κάρτα διαπίστευσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο. Ο γιος του Δημήτρης Κυριακίδης ανέφερε: «Μια άλλη φορά, όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στο σπίτι μας, βρήκαν ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Στην πρώτη σελίδα ήταν ο Χίτλερ.“Χάιλ Χίτλερ!” είπαν και εξαφανίστηκαν. Έτσι εδόθη εντολή να μην πηγαίνει κανείς στο σπίτι του Κυριακίδη. Από τότε ο πατέρας μου έκρυβε στο υπόγειό μας τους συμμάχους που έπεφταν με τα αλεξίπτωτα και έφευγαν αργότερα στην Αίγυπτο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Άνοιξη της Πράγας, ο Εμίλ Ζάτοπεκ και η δήλωση μετάνοιας
«Είσαι τρελός; Έτσι κοκαλιάρης όπως είσαι θα πεθάνεις»
Το 1946, μετά τη λήξη της γερμανικής Κατοχής το 1944 και του Εμφυλίου Πολέμου, ο Κυριακίδης αποφάσισε να συμμετάσχει στον 50ό Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ. «Είσαι τρελός; Έτσι κοκαλιάρης όπως είσαι θα πεθάνεις», είπε η σύζυγός του στον αδύναμο και υποσιτισμένο Στέλιο. Υπήρχε και άλλο πρόβλημα. Ο ΣΕΓΑΣ αδυνατούσε να στείλει βεβαίωση-πιστοποίηση ερασιτέχνη αθλητή και να εκδώσει βίζα -ήταν προνόμιο μόνο Αμερικανών υπηκόων-, αλλά με την βοήθεια του πρόξενου, ξεπεράστηκε το συγκεκριμένο εμπόδιο. Ο Κυριακίδης ξεκίνησε προπονήσεις ενώ έπρεπε να ταξιδέψει αεροπορικώς για να μην χάσει προπονήσεις. Για να τα καταφέρει πούλησε την ηλεκτρική κουζίνα και το ραδιόφωνό τους, ενώ πήρε από την Δ.Ε.Η. επιταγή 1.000 δολαρίων. Στις 4 Απριλίου 1946 επιβιβάστηκε για πρώτη φορά σε αεροπλάνο, πετώντας για Αμερική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η… γυμνή Καταρίνα Βιτ -Το πιο όμορφο πρόσωπο του σοσιαλισμού και η Stasi
Ο μάγειρας τον βοήθησε να πάρει πέντε κιλά
Οι γιατροί στην Αμερική, εξέφρασαν φόβους ότι στη διαδρομή θα πέθαινε από εξάντληση. Ο μάγειρας του ξενοδοχείου όπου διέμενε ήταν Έλληνας ομογενής και τον βοήθησε να πάρει πέντε κιλά μέσα σε λίγες ημέρες. Την ημέρα του αγώνα, όμως, οι γιατροί είχαν και πάλι τις ενστάσεις τους, σχετικά με την υγεία του Κυριακίδη. Έτσι υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με την οποία ήταν ενήμερος για τους κινδύνους. Οι εφημερίδες τον αποκαλούσαν «ο κοκαλιάρης Έλληνας», Το μεσημέρι της 20ής Απριλίου 1946, δόθηκε η εκκίνηση του Μαραθωνίου της Βοστώνης. Ο Στέλιος Κυριακίδης τερμάτισε πρώτος φωνάζοντας: «For Greece!» (Για την Ελλάδα). Ο χρόνος του 2:29:27 αποτέλεσε τον καλύτερο στην Ευρώπη και για 22 χρόνια τον καλύτερο στην Ελλάδα.
Το «Πακέτο Κυριακίδη»
Οι Αμερικανοί αποκάλεσαν στον Κυριακίδη «απόγονο του Φειδιππίδη». Σε ερώτηση που του τέθηκε: «Τι θα ήθελες να κάνουμε για σένα;», -ενώ του προσφέρθηκαν χρήματα για να γίνει επαγγελματίας αθλητής και είχε προτάσεις από το Χόλιγουντ για να γίνει ηθοποιός- απάντησε: «Για μένα τίποτα. Μόνο για την Ελλάδα…», επιμένοντας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχάσετε τη χώρα μου».
«Αγών σκληρός. Ευτυχής διότι ενίκησα»
Αργότερα, ο Κυριακίδης τηλεγράφησε στην Δ.Ε.Η.: «Ενίκησα με δεύτερον τον Κέλυ και τρίτον τον Κοτέ. Αγών σκληρός. Ευτυχής διότι ενίκησα». Έμεινε για περίπου ένα μήνα στην Αμερική, αποσκοπώντας στην συγκέντρωση βοήθειας για την Ελλάδα, καθώς η νίκη του είχε προκαλέσει την συμπάθεια σε Αμερικανούς και κυρίως σε Έλληνες ομογενείς. Τελικά το ποσό που κατάφερε να συγκεντρώσει έφθασε τα 250.000 δολάρια, ενώ η οικογένεια Λιβανού έστειλε δύο πλοία με είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα). Η βοήθεια αυτή ονομάστηκε «Πακέτο Κυριακίδη». Τον Μάιο του 1947, ως απόρροια της δημοσιότητας που είχε δοθεί στην κατάσταση της Ελλάδας, λόγω του Μαραθωνίου της Βοστώνης, τέθηκε σε εφαρμογή εσπευσμένη οικονομική βοήθεια από την Αμερική (400.000 δολάρια), πριν το Σχέδιο Μάρσαλ. Στις 23 Μαΐου 1946, ο Κυριακίδης επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες τον υποδέχθηκαν με τιμές ήρωα. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Η επιστροφή στο σπίτι του στην Φιλοθέη κράτησε 8 ώρες. Για πρώτη φορά μετά την Κατοχή, φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη προς τιμήν του.
Ο Σπανούλης ξεπερνά τον Ναβάρο
2020: Ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης στην εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί του ΅Ερυθρού Αστέρα με 79-81, σημειώνοντας 14 πόντους ξεπερνά τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο (4321 πόντοι) και γίνεται ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, είτε με την μορφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που είχε μέχρι τις αρχές του 2000, είτε ως Ευρωλίγκα όπως είναι η σύγχρονη μορφή της με 4.323 πόντους.
2003: Στον αγώνα Γιουβέντους – Ολυμπιακός (7-0), ο γάλλος David Trezeguet της Γιουβέντους σημειώνει το 3-0 που είναι και το 3,000o γκολ στην ιστορία του Champions League.
2000: Η Ισπανία κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το Κύπελλο Davis νικώντας με 3-1 την ομάδα της Αυστραλίας στην Βαρκελώνη.
1999: Ο αρχηγός της Αυστραλίας Steve Waugh γράφει ιστορία όταν γίνεται ο πρώτος αθλητής στο κρίκετ που συμπληρώνει μία εκατοστάρα (century) (100 ρόνια – runs) εναντίον όλων των κρατών μετά από ένα εξαιρετικό σερί στην πρώτη ημέρα του πρώτου τεστ εναντίον της Ινδίας.
1999: Ο 34χρονος Αυστραλός Michael Doohan, πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στις μοτοσυκλέτες 500cc, ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τους αγώνες λόγω τραυματισμού σε σύγκρουση στις 7/5/99 στην Ισπανία.
Η πρώτη σαλιγκαροδρομία
1999: Διεξάγεται στην Αγγλία η πρώτη σαλιγκαροδρομία σε παμπ του Λονδίνου. Η ώρα που χρειάστηκαν τα ”αργά” σαλιγκάρια να τερματίσουν ανάγκασε πολλούς από τους θαμώνες να μεθύσουν, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να δουν τον νικητή.
1998: Ο Παναθηναϊκός κερδίζει τη Μανρέσα με 63-58 στο ΟΑΚΑ και συμπληρώνει 9 στις 9 νίκες στην Eυρωλίγκα, σπάζοντας το ρεκόρ της Μπαρτσελόνα (8 στις 8). Ο ΠΑΟ θα ανεβάσει τον πήχυ στα 14/14.
1997: Τελευταία εμφάνιση του Τάσου Μητρόπουλου με τον Ολυμπιακό εναντίον της Ρόζενμποργκ στο ΟΑΚΑ. Ο απολογισμός του είναι 459 αγώνες και 51 γκολ στην Α’ Εθνική με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ (είναι ο μόνος που έπαιξε και στους 3 μεγάλους του κέντρου), Ηρακλή, Απόλλωνα Αθηνών και Βέροια, 15 αγώνες και 1 γκολ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και 77 συμμετοχές με 8 γκολ με την Εθνική ομάδα.
Ο Paulo Futre αποχωρεί
1996: Ο Πορτογάλος Paulo Futre, γνωστός για τις εναέριες τούμπες του μετά από κάθε γκολ, ανακοινώνει ότι αποχωρεί από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 30 ετών λόγω τραυματισμού στο γόνατο.
1996: Ιταλοί στρίπερς ανακοινώνουν ότι θα δημιουργήσουν ομάδα ποδοσφαίρου με προπονητή παλαιό ποδοσφαιριστή με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για φιλανθρωπίες.
1979: Ο Αργεντινός Juan Ramon Rocha μεταγράφεται στην περίοδο του Δεκεμβρίου στον Παναθηναϊκό ως Γιάννης Μπουμπλής κατά παράβαση της νομοθεσίας που απαγορεύει τις μεταγραφές αλλοδαπών. Το 1982 στις 29/9 θα αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από τους “παράνομα” ελληνοποιημένους ποδοσφαιριστές Αλφρέντο Γκλασμάνη, Νόνι Λίμα, Χουάν Λίσα, Νέτο Γκουερίνο, Χουάν Μοντέζ, Εντουάρντο Κοντογεωργάκη και Ρομπέρτο Χιλ.
1977: Στην δεύτερη χρονιά του στις πίστες, ο Steve Cauthen γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ που κερδίζει 6 εκατομμύρια δολάρια σε μια σεζόν όταν ιππεύοντας την ”Little Hapiness” κερδίζει την 6η κούρσα του Adequate. Θα ανακηρυχθεί “Αθλητής της Χρονιάς” για το 1977 από το Sports Illustrated, το Associated Press και το Sporting News και θα πάρει 3 Eclipse Awards.
1973: Για πρώτη φορά μετά το 1885 δυο άνδρες τενίστες, οι Smith και Connors, ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
1967: Ο 19χρονος Χρήστος Ιακώβου του Παναθηναϊκού σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στο ντεβελοπέ στην κατηγορία των 75 κιλών κατά τη διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος.
1963: Ο Γιώργος Σεφέρης βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Το σχέδιο του Jules Rimet
1926: Πρόταση του Jules Rimet για τη μελέτη της οργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το σχέδιο υποβάλλεται στη Ζυρίχη, ολοκληρωμένο από την επιτροπή, στις 25/2/1927.
1893: Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
1845: Ο 23χρονος Σκωτσέζος εφευρέτης Robert Thomson πατεντάρει το ελαστικό με αέρα, 43 χρόνια πριν από την επανεφεύρεσή του από τον John Boyd Dunlop. Για πολλά χρόνια, ο κόσμος θα πιστεύει ότι ο Dunlop είναι ο εφευρέτης στον οποίο θα κατοχυρωθεί η πατέντα στις 7/2/1888, η οποία όμως θα κηρυχθεί άκυρη λόγω της προηγούμενης του Thomson.
1810: Ο Βρετανός Tom Cribb κερδίζει στον 40ο γύρο τον Αφροαμερικανό Tom Molineaux στο πρώτο διαφυλετικό πρωτάθλημα πυγμαχίας.
Με πληροφορίες από sportsdates και wikipedia.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα