UEFA: Κληρώνει για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ - Η διαδικασία, οι αντίπαλοι, οι ημερομηνίες

Τρεις κληρώσεις σήμερα στη Νιόν της Ελβετίας. Europa League με Ολυμπιακό, Europa Conference League με ΠΑΟΚ ενώ η αρχή θα γίνει με το Champions League. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Τρεις κληρώσεις διεξάγονται σήμερα στην έδρα της UEFA. Αυτή του Europa League με τον Ολυμπιακό, του Europa Conference League με τον ΠΑΟΚ ενώ η αρχή θα γίνει με το Champions League. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Ο Ολυμπιακός 

Για πρώτη φορά στα χρονικά του Europa League θα έχουμε εφέτος αγώνες play off. Στην κλήρωση που θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Δευτέρας (13/12, 14:00) στην έδρα της UEFA στην ελβετική πόλη, Νιόν, θα συμμετέχουν 16 ομάδες. Συγκεκριμένα οι 8 δευτεραθλήτριες από τη φάση των ομίλων, ανάμεσά τους και ο Ολυμπιακός, καθώς και άλλες τόσες που τερμάτισαν στην 3η θέση των γκρουπ του Champions League.

Οι «ερυθρόλευκοι», που πήραν την 2η θέση του 4ου ομίλου του Europa League, θα έχουν αρκετά δύσκολη αποστολή, καθώς θα κληρωθούν με μία εκ των Λειψίας, Πόρτο, Ντόρτμουντ, Σερίφ Τιρασπόλ, Μπαρτσελόνα, Αταλάντα, Σεβίλλης και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Οι νικητές των αγώνων αυτών θα προκριθούν στην φάση των «16» του Europa League, όπου βρίσκονται ήδη οι 8 πρώτοι των ομίλων. Το ευρωπαϊκό ταξίδι της περιόδου 2021/2022 θα σταματήσει για τους ηττημένους των play off.

Οι 8 ομάδες που πήραν την πρωτιά στους ομίλους κι έχουν προκριθεί απευθείας στην επόμενη φάση είναι οι:

Λιόν (Γαλλία)
Μονακό (Γαλλία)
Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)
Άιντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία)
Γαλατασαράι (Τουρκία)
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)
Μπάγερ Λεβερκούζεν (Γερμανία)
Γουέστ Χαμ (Αγγλία)

Στη σημερινή κλήρωση των play off θα συμμετάσχουν οι δευτεραθλήτριες της φάσης των ομίλων του Europa League και οι τρίτες των γκρουπ του Champions League.

Αναλυτικά:

ΟΙ 8 ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΣΤΗ 2Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΑ PLAY OFF

Ρέιντζερς (Σκωτία)
Σοσιεδάδ (Ισπανία)
Νάπολι (Ιταλία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)
Λάτσιο (Ιταλία)
Μπράγκα (Πορτογαλία)
Μπέτις (Ισπανία)
Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)

ΟΙ 8 ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΣΤΗΝ 3Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΤΑ PLAY OFF

Λειψία (Γερμανία)
Πόρτο (Πορτογαλία)
Ντόρτμουντ (Γερμανία)
Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Αταλάντα (Ιταλία)
Σεβίλλη (Ισπανία)
Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης (Ρωσία)

  • Όπως και στο Champions League, έτσι και στο Europa δεν μπορούν να συναντηθούν στην φάση αυτή ομάδες από την ίδια χώρα.
  • Οι αγώνες είναι διπλοί, με τις ομάδες που βρίσκονται στο γκρουπ των «ισχυρών» να παίζουν τις ρεβάνς στις έδρες τους.
  • Οι πρώτες αναμετρήσεις είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 17 Φεβρουαρίου, ενώ οι ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα.

Ο ΠΑΟΚ

Μια ώρα μετά τον Ολυμπιακό και την κλήρωση του Eurpa League τη σκυτάλη θα πάει ο ΠΑΟΚ. Στις 15:00 αρχίζει η κλήρωση του Europa Conference League με τον ΠΑΟΚ να μαθαίνει τον αντίπαλό του στην επόμενη φάση. Ήδη οι σύλλογοι που πήραν την πρώτη θέση στην φάση των ομίλων έχουν περάσει απευθείας στον επόμενο γύρο, με τους οκτώ δεύτερους (ανάμεσά τους και ο ΠΑΟΚ) να «μοναμαχούν» σε διπλά ματς με εκείνους που πήραν την 3η θέση των ομίλων του Europa League.

Και στα play off του Europa Conference League οι αγώνες είναι διπλοί και ομάδες από την ίδια χώρα δεν μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους. Τα πρώτα παιχνίδια θα διεξαχθούν στις 17 Φεβρουαρίου, ενώ οι ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα. Η κλήρωση των «16» θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου στη Νιόν. Τα πρώτα ματς θα γίνουν στις 10 Μαρτίου και στις 17 οι ρεβάνς.

Η κλήρωση των προημιτελικών και των ημιτελικών θα πραγματοποιηθεί στις 18/03, ενώ οι αγώνες των «8» θα γίνουν στις 7 και 14 Απριλίου και της τετράδας στις 28/04 και 5/05.

Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 25 Μαΐου στη «National Arena» των Τιράνων.

ΟΙ 8 ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΣΤΗΝ 1Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΣΤΟΥΣ «16» είναι οι:

ΛΑΣΚ Λίντσερ (Αυστρία)
Γάνδη (Βέλγιο)
Ρόμα (Ιταλία)
Αλκμάαρ (Ολλανδία)
Φέγενορντ (Ολλανδία)
Κοπεγχάγη (Δανία)
Ρεν (Γαλλία)
Βασιλεία (Ελβετία)

Στη σημερινή κλήρωση των Play Off του ECL θα μπουν:

ΟΙ 8 ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΣΤΗ 2Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ:

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)
Μπόντο Γκλιμτ (Νορβηγία)
Ράντερς (Δανία)
Σλάβια Πράγας (Τσεχία)
ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ)
Φίτεσε (Ολλανδία) ή Τότεναμ (Αγγλία)
Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν)

ΟΙ 8 ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΣΤΗΝ 3Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΟΥ EUROPA LEAGUE:

Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)
Αϊντχόφεν (Ολλανδία)
Λέστερ (Αγγλία)
Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)
Μαρσέιγ (Γαλλία)
Μίντιλαντ (Δανία)
Σέλτικ (Σκωτία)
Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία)

Το Champions League

Πριν από όλα αυτά, στα κεντρικά γραφεία της UEFA, στην ελβετική πόλη Νιόν, θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Δευτέρας (13/12, 13:00) η κλήρωση των νοκ άουτ αγώνων του Champions League.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τις 16 ομάδες που προκρίθηκαν από την φάση των ομίλων της διοργάνωσης, με 8 εξ αυτών να βρίσκονται στο γκρουπ των «ισχυρών» (νικητές των γκρουπ) και τις υπόλοιπες σε εκείνο των «ανίσχυρων» (εκείνες που τερμάτισαν στην 2η θέση των ομίλων που συμμετείχαν).

Οι Άγγλοι έχουν… την τιμητική τους με 4 ομάδες στην φάση των «16» (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, ενώ ακολουθούν οι Ισπανοί με τρεις (Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Μαδρίτης και Βιγιαρεάλ).

Πιο αναλυτικά:

Γκρουπ Ισχυρών

Άγιαξ (Ολλανδία)

Μπάγερν (Γερμανία)

Γιουβέντους (Ιταλία)

Λίβερπουλ (Αγγλία)

Λιλ (Γαλλία)

Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)

Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

Γκρουπ Ανίσχυρων

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)

Μπενφίκα (Πορτογαλία)

Τσέλσι (Αγγλία)

Ίντερ (Ιταλία)

Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)

Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)

Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)

Βιγιαρεάλ (Ισπανία)

  • Να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να συναντηθούν στα νοκ άουτ ομάδες από την ίδια χώρα, όπως επίσης δεν θα υπάρχουν ματς μεταξύ ομάδων που συναντήθηκαν και στην φάση των ομίλων.
  • Οι αναμετρήσεις των «16» είναι διπλές, με τις ομάδες που βρίσκονται στο γκρουπ των «ισχυρών» να παίζουν εντός στους αγώνες ρεβάνς.
  • Οι πρώτες αναμετρήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 15-16/02 και 22-23/02, ενώ οι ρεβάνς στις 8-9/03 και 15-16/03, με ώρα έναρξης όλων στις 22:00
  • Η κλήρωση των προημιτελικών, των ημιτελικών και του τελικού (ποιος θα είναι θεωρητικά γηπεδούχος) θα διεξαχθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022.
  • Ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ έχει καταργηθεί, οπότε η ισοπαλία μετά από 180 λεπτά οδηγεί στην παράταση ανεξάρτητα από τον αριθμό των γκολ που έχει σημειώσει κάθε ομάδα εντός και εκτός έδρας. Εάν και στο 30λεπτο που θ΄ ακολουθήσει δεν υπάρξει νικητής, τότε η διαδικασία θα οδηγείται στα πέναλτι.
  • Ο τελικός του Champions League 2021/2022 είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 28 Μαΐου στην «Gazprom Arena» της Αγίας Πετρούπολης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News