ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ταξίδι στο Μπέργκαμο για εσπρέσο, μακαρόνια και... πρόκριση (vids)

Ο «μαύρος» Φεβρουάριος του 2019, η πόλη με τα δύο «πρόσωπα» και το γήπεδο που ανήκει στην… elite της Serie A, «περιγράφουν» την Αταλάντα, την αντίπαλο των «ερυθρολεύκων» στα play-offs του Europa League

Η κληρωτίδα δεν στάθηκε ιδιαίτερα… ευνοική και έδειξε πως η Αταλάντα θα είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού για τα μπαράζ του UEFA Eruopa League. Το πρώτο ματς θα διεξαχθεί στο Μπέργκαμο στις 17/2 ενώ η ρεβάνς θα είναι στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 24/2.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν αναμετρηθεί ξανά με την Αταλάντα και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψουν στο μαγευτικό Μπέργκαμο και στο Gewiss Stadium για να «διεκδικήσουν» την θέση τους στην Ευρώπη.

Το Μπέργκαμο είναι μία σχετικά ήσυχη και μικρή, για τα δεδομένα της Ιταλίας, πόλη. Η μία πόλη, η Citta’ Bassa (Κάτω Πόλη) είναι μοντέρνα και επίπεδη με εντυπωσιακές πλατείες, ιστορικά κτήρια, εμπορικούς δρόμους και πεζοδρόμους να χαίρεσαι να περπατάς. Η δεύτερη πόλη, η Citta’ Alta (Ανω Πόλη) είναι μεσαιωνική και προβάλλει αριστοκρατική πάνω στο λόφο. Περικλείεται από καλοδιατηρημένα ενετικά τείχη που κρύβουν λιθόστρωτα σοκάκια και κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα

Η χαρά έγινε πένθος το 2019

To Mπέργκαμο, ωστόσο, έζησε τον μεγαλύτερο εφιάλτη πριν από δύο χρόνια καθώς «αποδεκατίστηκε» εξαιτίας του COVID-19. Ήταν 19 Φεβρουαρίου όταν η πόλη βρέθηκε στο επίκεντρο μετά την νίκη της Αταλάντα με 4-1 επί της Βαλένθια για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Περίπου 50.000 οπαδοί, σε μια μαζική μετακίνηση από το Μπέργκαμο, είχαν ταξιδέψει στο Μιλάνο για να ενθαρρύνουν την ομάδα τους. Πέντε μέρες αργότερα, η χαρά έγινε θρήνος, μετά τον πρώτο θάνατο από covid-19 στην επαρχία του Μπέργκαμο. 

Κάπως έτσι ξεκίνησε ο εφιάλτης, με lockdown και ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους. Κανείς δεν ξεχνά το κονβόι «θανάτου» από στρατιωτικά φορτηγά που μετέφεραν φέρετρα σε άλλες πόλεις. «Μια γενιά έχει πεθάνει σε περίπου δύο εβδομάδες. Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο και απλά κλαίμε» είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου γραφείου τελετών.

Τι θα φάμε πριν το ματς;

Αφήνοντας την «μαύρη»… ιστορία, προχωράμε στο ποδόσφαιρο.Η αποστολή του Ολυμπιακού στην Ιταλία είναι μία… Ωραίο ποδόσφαιρο, νίκη πρόκρισης και συνέχεια στο ευρωπαικό όνειρο. 

Από την άλλη όμως, ο κόσμος που θα βρεθεί στο Μπέργκαμο για να στηρίξει την ομάδα, θα έχει αμέτρητες επιλογές μέχρι την ώρα του ματς. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο φημίζεται η συγκεκριμένη πόλη, είναι ο καφές εσπρεσο, τον οποίο αξίζει να δοκίμασουν όλοι. Τώρα αν θα είναι χαλαρός καφές ή καφές της παρηγοριάς θα φανεί σε 2 μήνες…

Παράλληλα, δεν γίνεται να μην δοκιμάσει κάποιος τις τοπικές νοστιμιές της πόλης αυτής. Και μπορεί ο Ρόνι Λόπες να είναι σε αυστηρή δίαιτα -όπως δήλωσε εχτές- ωστόσο οι υπόλοιποι που θα ταξιδέψουν στην Ιταλία, επιβάλλεται να δοκιμάσουν την τοπική σπεσιαλιτέ που είναι τα Casoncelli della Bergamasca (χειροποίητα ραβιόλι γεμιστά με κρέας και ραντισμένα με βούτυρο και μπέικον). Σερβίρεται για πρώτο πιάτο αλλά είναι πολύ χορταστικό. Και επειδή γήπεδο δίχως μπύρα δεν γίνεται, ζητήστε, οπωσδήποτε, την τοπική καπνιστή μπύρα Μπεργκαμάσκα.

Αφού φάγαμε και ήπιαμε, ήρθε η ώρα να «ξεκινήσουμε» για το γήπεδο. Και πιο συγκεκριμένα στο Stadio Atleti Azzurri d’Italia ή Gewiss Stadium ή Stadio di Bergamo, όπως προτιμάτε…

Η Αταλάντα είναι φυσικά… προνομιούχος

Το Stadio Atleti Azzurri d’Italia, γνωστό για χορηγικούς λόγους ως Gewiss Stadium από τον Ιούλιο του 2019 και ως εκ τούτου ως Stadio di Bergamo στις διοργανώσεις της UEFA, είναι ένα στάδιο στο Μπέργκαμο της Ιταλίας. Είναι το σπίτι της Αταλάντα και έχει χωρητικότητα 21.000 θέσεων.

Το στάδιο, το οποίο έχει χτιστεί από το 1923, έχει υποβληθεί σε μια σειρά ανακαινίσεων από το 2010 λόγω της παλαιότητας του και των χαρακτηριστικών του που θεωρήθηκαν ξεπερασμένα σε σύγκριση με άλλες εγκαταστάσεις της Serie A.  Μάλιστα, οι περισσότερες από τις θέσεις του γηπέδου στερούνται προστασίας από τις καιρικές συνθήκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το σκηνικό στον πρόσφατο αγώνα με την Βιγιαρεάλ, όπου το ματς δεν μπορούσε να διεξαχθεί λόγω της τρομερής χιονόπτωσης.

 

Οι βελτιώσεις του πρώτου σταδίου περιελάμβαναν την αφαίρεση του πλευρικού φραγμού του γηπέδου, ενός από τους πρώτους συλλόγους της Serie A που έκαναν αυτή την αλλαγή, μαζί με βελτιωμένες εγκαταστάσεις πάγκων για παίκτες.  Προστέθηκαν επίσης νέοι χώροι καθισμάτων για θεατές με ειδικές ανάγκες. 

Μετά τις Γιουβέντους, Ουντινέζε και Σασουόλο, και η Αταλάντα έχει στην ιδιοκτησία της το γήπεδο στο οποίο αγωνίζεται. Τα γήπεδα των περισσότερων ομάδων στο ιταλικό πρωτάθλημα υπόκεινται στην ιδιοκτησία των κατά τόπους Δήμων, με την ομάδα από το Μπέργκαμο να βρίσκεται σε αυτό το κλειστό προνομιούχο club.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News