ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΟΚΟΛΟΣ: "Σε αυτό το EURO δεν υπάρχει φαβορί"

Ο άλλοτε συνεργάτης του Φερνάντο Σάντος στην Εθνική ομάδα, αναλύει αποκλειστικά στο sportday.gr τη φάση των ομίλων του EURO 2020

Αποτέλεσε τον άμεσο συνεργάτη του Φερνάντο Σάντος στο ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, στο EURO 2012. Ο Λεωνίδας Βόκολος, μετά την θητεία δίπλα στον Πορτογάλο τεχνικό, συνεχίζει ο ίδιος ως πρώτος προπονητής. Σαφέστατα και δεν θα μπορούσε αυτή την περίοδο να μην ασχολείται με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, βγάζοντας τα δικά του συμπεράσματα. Αυτά είναι που κλήθηκε να αναλύσει αποκλειστικά στο sportday.gr.

Ποιά είναι λοιπόν η άποψή του για την ποιότητα των ομάδων; Υπάρχει φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου; Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσωπική σχέση με τον Φερνάντο Σάντος, ενώ μας αποκάλυψε και μια άγνωστη ιστορία με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, στην οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Κόουτς σε ευχαριστούμε κατ’ αρχήν για την αποδοχή του αιτήματός μας γι αυτή την συνέντευξη. Μέχρι στιγμής πώς κρίνεις τα όσα έχουμε δει σε αυτό το EURO;

Μέχρι στιγμής βλέπουμε πράγματα που περιμέναμε. Δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή και σημαντική έκπληξη και ουσιαστικά πρωταγωνιστούν οι ομάδες που περιμέναμε να το κάνουν. Παράλληλα όμως, θεωρώ ότι δεν έχει ξεχωρίσει κάποια ομάδα ιδιαίτερα, σε τέτοιο βαθμό που να την θεωρούμε και φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ναι μεν υπάρχουν για παράδειγμα η Γαλλία και το Βέλγιο, που είναι ιδιαίτερα δυνατά συγκροτήματα, είδαμε όμως πως και αυτοί θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια στα παιχνίδια τους. Θεωρώ ότι παρακολουθούμε μια ισορροπημένη διοργάνωση και μάλιστα με την προσθήκη και της Ιταλίας, η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν αποδυναμωμένη, υπάρχουν 6-7 ομάδες που μπορούν να φτάσουν μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου.

Ποια είναι η γνώμη σου για την διοργάνωση; Θεωρείς ότι αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπως λένε πολλοί, δεν διεξάγεται επί ίσιοις όροις; Και το λέω αυτό γιατί βλέπουμε κάποιες ομάδες όπως η Δανία και η Ολλανδία να παίζουν σε γεμάτα γήπεδα και μπροστά στο κοινό τους, ενώ κάποιες άλλες δεν έχουν την ίδια δυνατότητα.

Εγώ έζησα την τελική φάση του EURO 2012 ως βοηθός του Φερνάντο Σάντος. Τότε η τελική φάση είχε γίνει στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Εμείς παίξαμε τα τρια παιχνίδια του ομίλου στην Πολωνία και πραγματικά το γεγονός ότι μείναμε στην ίδια χώρα, μας είχε δώσει την αίσθηση ότι συμμετείχαμε σε μια γιορτή. Η φετινή διοργάνωση “χάνει” σε αυτόν τον τομέα. Μοιάζει απρόσωπη και σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται δεν είναι και ο καλύτερος. Πράγματι κάποιες ομάδες έχουν το αβαντάζ της έδρας και άρα έχουν και πλεονέκτημα στον ψυχολογικό τομέα, ενώ κάποιες άλλες όχι. Για μένα είναι καλύτερο να γίνεται η τελική φάση σε μια χώρα και με τους ίδιους όρους για όλες τις ομάδες.

«Αρχίζουν να επικρατούν τα συστήματα με τρεις αμυντικούς»

Από τα μέχρι τώρα παιχνίδια, τι έχεις ξεχωρίσει αναφορικά με τα νέα δεδομένα -εάν υπάρχουν- σε προπονητικό επίπεδο;

Αυτό που φαίνεται πως επικρατεί και θα επικρατήσει και τα επόμενα χρόνια, είναι η διάθεση των προπονητών να καθιερώσουν σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Βλέπουμε πως οι περισσότεροι αυτό επιλέγουν. Επίσης, αν εξαιρέσουμε την Ισπανία που έχει το δικό της κλασικό στυλ παιχνιδιού, όλες οι υπόλοιπες ομάδες, ή για να είμαστε πιο σωστοί, οι περισσότερες, προσπαθούν να κάνουν γρήγορες επιθέσεις, χωρίς να είναι αυτοσκοπός τους η διαρκής κατοχή της μπάλας. Βλέπουμε ενδιαφέροντα στοιχεία σε αυτόν τον τομέα και αυτό είναι κάτι που το έχουν φέρει οι νέοι προπονητές. Άλλωστε και οι ομάδες που ξεχωρίζουν, είναι και αυτές που έχουν στηριχθεί σε νέους ανθρώπους, με φρέσκιες ιδέες για το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν φυσικά και ο Σάντος με τον Μαντσίνι που είναι καταξιωμένοι, αλλά ξέρουν να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

 

 Υπερπαίκτης ο Κριστιάνο, λατρεύω τον Καντέ, θέλω να το πάρει ο κόουτς

Ήθελα να σε ρωτήσω για την δική σου προτίμηση ως προς την ομάδα που θα ήθελες να κατακτήσει τον τίτλο, αλλά φαντάζομαι την απάντησή σου.

Εγώ φυσικά και θέλω να το πάρει ο κόουτς (σημ. Σάντος). Συνεργαστήκαμε άψογα στην Εθνική μας ομάδα και διατηρούμε την φιλία μας. Οπότε δεν μπορώ να έχω κάποια άλλη επιλογή.

Αφού αναφέρθηκες λοιπόν στον Φερνάντο Σάντος, θα ήθελα και το σχόλιό σου για τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Τι μπορώ να πω για τον Κριστιάνο; Είναι μια τεράστια προσωπικότητα. Είναι υπερπαίκτης και του αξίζουν όλα τα ρεκόρ που έχει πετύχει. Τον έχω γνωρίσει προσωπικά, μέσω του κόουτς, σε ένα φιλικό που είχαμε παίξει. Μάλιστα τότε είχε ένα πρόβλημα στο πόδι του και ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος και στεναχωρημένος, γιατί δεν μπορούσε να προπονηθεί όπως ήθελε για 3 ημέρες. Η ζωή του είναι η προπόνηση και πραγματικά είναι αυτή που του δίνει τη δυνατότητα να διατηρείται σε αυτό το επίπεδο. Αποτελεί και πρέπει να αποτελεί το παράδειγμα για όλους τους νέους παίκτες.

Εκτός από τον Κριστιάνο ποιος άλλος παίκτης σου έχει κάνει εντύπωση;

Λατρεύω τον Καντέ. Τον θεωρώ αυτή τη στιγμή τον κορυφαίο στον κόσμο. Υπάρχουν πολλοί παικταράδες σε αυτή τη διοργάνωση. Και στο Βέλγιο και στην Πορτογαλία και στην Αγγλία και την Ιταλία. Αλλά αν αυτή τη στιγμή είχα την δυνατότητα να διαλέξω έναν για να τον πάρω στην ομάδα μου, τον Καντέ θα έπαιρνα χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

Το ζευγάρι Αγγλία – Γερμανία μπορεί να στείλει ομάδα στον τελικό!

Μιας και αναφέρθηκες στην Αγγλία, πως κρίνεις το γεγονός ότι σε όλες τις ομάδες οι παίκτες που προέρχονται από την Πρέμιερ Λιγκ κάνουν τη διαφορά, ενώ στην Αγγλία που υπάρχουν οι περισσότεροι από αυτούς κανείς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ηγέτης;

Είναι απλό. Η Αγγλία μου δείχνει ότι είναι ομάδα συνόλου. Και θεωρώ ότι αυτή είναι και η στρατηγική που έχει διαλέξει ο Σάουθγκέιτ. Μπορεί να υπάρχει ο Κέιν, ο οποίος δεν κάνει και το καλύτερο τουρνουά, αλλά βλέπουμε ότι οι Άγγλοι προχωράνε. Και μάλιστα όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση με τα δύο “μονοπάτια” για τον τελικό, εάν περάσουν τη Γερμανία και στην έδρα τους θα παίζουν και δεν θα έχουν μπροστά τους κάποια από τα φαβορί, όπως το Βέλγιο, την Γαλλία, την Πορτογαλία, ακόμα και την Ιταλία. Μόνο στον τελικό θα βρουν κάποια από αυτές. Θεωρώ λοιπόν, ότι η μία ομάδα του τελικού, κάλλιστα μπορεί να είναι από το ζευγάρι της Αγγλίας με τη Γερμανία. Αλλά ας περιμένουμε την μεταξύ τους αναμέτρηση πρώτα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News