ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Τα τρόφιμα που αγαπούν την καρδιά και μακραίνουν τη ζωή
Κανόνες διατροφής καθώς η μεγαλύτερη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, υποστηρίζει επιστημονική μελέτη
Μια διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, φυτικά έλαια, αλλά και λιναρόσπορο, αντράκλα και μπρόκολο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: Η εξέλιξη που θα ρίξει τις τιμές τους
Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία που διέτρεχε ένας άνθρωπος μειωνόταν κατά περίπου 10% αν ακολουθούσε μια διατροφή με υψηλή πρόσληψη α λινολενικού οξέος (ALA), συγκριτικά με συμμετέχοντες που δεν ακολουθούσαν τέτοια διατροφή.
To α-λινολενικό οξύ (ALA) ανήκει στα ω-3 λιπαρά οξέα. Υπενθυμίζουμε ότι στα ω3 λιπαρά οξέα ανήκουν το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που βρίσκονται κυρίως σε ψάρια και θαλασσινά και το το α-λινολενικό οξύ (ALA) που περιέχεται σε σπόρους, χόρτα και λαχανικά όπως ο λιναρόσπορος, η αντράκλα και το μπρόκολο.
Η μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο θανάτου σχετίστηκε με θάνατο από καρδιακές παθήσεις και προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία.
Η υψηλότερη πρόσληψη ALA σχετίστηκε με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αλλά οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν το εν λόγω εύρημα.
Ανασκόπηση σε 41 υπάρχουσες μελέτες
Η ανασκόπηση, η οποία εξέτασε 41 υπάρχουσες μελέτες που παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες για δύο έως και 32 χρόνια, βρήκε ότι σε όλο το διάστημα παρακολούθησης είχαν καταγραφεί 198.111 θάνατοι από όλες τις αιτίες, 62.773 από καρδιαγγειακές παθήσεις και 65.954 από καρκίνο.
Συνολικά, οι μελέτες αυτές περιελάμβαναν περίπου 120.000 ανθρώπους 18-98 ετών και προσπάθησαν να λάβουν υπόψη τους παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και οι συνήθειες άσκησης.
Το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Τεχεράνης
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Τεχεράνης τόνισαν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι όσο περισσότερο α-λινολενικό οξύ καταναλώνει κάποιος, τόσο περισσότερο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Ανέφεραν, συγκεκριμένα, ότι κάθε 1 γραμμάριο αύξηση στην πρόσληψη ALA σχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα