ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ: Με καθαρό μυαλό και... ξεκούραστα πόδια

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Βιλερμπάν (21:00) για το 9/9 στο ΣΕΦ και την 11η νίκη του σε 16 αγώνες στην Euroleague!

Ο Ολυμπιακός έχει βρει το φίλτρο της μεταμόρφωσης. Μία καλή ομάδα που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον οποιονδήποτε εκτός έδρας και να διεκδικήσει μία θέση στην 8άδα, στο ΣΕΦ μετατρέπεται σε ένα τρομακτικό σύνολο που… καταπίνει τους αντιπάλους του, με τελευταίο θύμα την Μπάγερν. Η άμυνα που δεν αφήνει κανέναν περιθώριο δράσης και «τσακίζει» τον κάθε επισκέπτη στο Φάληρο, δίνει χώρο για την άκρως λειτουργική επίθεση, που μπορεί να μη σκοράρει τρίποντο κάποιες μέρες, αλλά δε χάνει σπιθαμή από την παραγωγικότητά της.

Οι 8 εντός έδρας νίκες έχουν οδηγήσει στο 10-5, με την προοπτική να γίνει 11-5 αν δεν αντισταθεί μέχρι τέλους η μαχητική και εξόχως αθλητική Βιλερμπάν το βράδυ της Παρασκευής (17/12 – 21:00). Η ομάδα του Τι Τζέι Πάρκερ, του εκπληκτικού Έλι Οκόμπο και του δικού μας Κώστα Αντετοκούνμπο αριβάρει στον Πειραιά με στόχο να γίνει η πρώτη που θα κερδίσει τον Ολυμπιακό στο γήπεδό του; Εύκολο; Σίγουρα όχι, αλλά στην Euroleague τίποτα δεν είναι εύκολο και όλα είναι απρόβλεπτα, με την ομάδα του Μπαρτζώκα να έχει έναν τελευταίο σκόπελο πριν το φινάλε του 1ου γύρου της regular season.

Τα νούμερα των Γάλλων

Η αλήθεια είναι πως στην περίπτωση της Βιλερμπάν τα νούμερα που θα δει κάποιος μπορεί να τον μπερδέψουν, ωστόσο η Γαλλική ομάδα έχει πάρει τον χώρο της στην Euroleague και κάνει αυτό το οποίο είναι ικανή. Μία αθλητική ομάδα που προσπαθεί να τρέξει ελεγχόμενα, παίζοντας στις 70.11 κατοχές (6η στη διοργάνωση) και να εκμεταλλευτεί τα προσόντα της στο ανοιχτό γήπεδο.

Κάτι που πετυχαίνει συνήθως μέσω της άμυνάς της, με ψηλούς ικανούς rim protectors και αλλαγές σε όλα τα σκριν, γρήγορα πόδια που τη φέρνουν να έχει 110.39 στο Defensive Rating (ανά 100 κατοχές). Επίδοση που την κατατάσσει περίπου στη μέση της διοργάνωσης, αφού πολλές φορές το ένστικτο και τα προσόντα δεν είναι αρκετά. Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο πέτυχαν και σπουδαίες νίκες, απέναντι σε Εφές, ΤΣΣΚΑ, Ούνικς, ενώ έχουν και τρεις νίκες μακριά από την έδρα τους απέναντι σε Άλμπα, Παναθηναϊκό και Μονακό.

 

Οκόμπο vs Γουόκαπ

Αν στην άμυνα οι επιδόσεις της Βιλερμπάν είναι μέτριες, τι να πει και η επίθεσή της. Το Offensive Rating την κατατάσσει στην 4η χειρότερη θέση της διοργάνωσης με 105.35. Υπάρχουν μέρες που είναι πολύ προβλέψιμη, αλλά και άλλες που ο… μαγικός κύριος Έλι Οκόμπο δε σταματιέται και καθοδηγεί άριστα το σύνολό του!

Ο πρώην NBAer φυσικά είναι το Α και το Ω της γαλλικής επίθεσης, διαχειριζόμενος το μεγαλύτερο μέρος των κατοχών. Το USG% (ποσοστό κατοχών που διαχειρίζεται όσο είναι στο παρκέ) είναι στα… ύψη με 31.05%, μετρώντας 17.1 πόντους στα 28:24 λεπτά που αγωνίζεται. Έχει εξαιρετικά ποσοστά σε δίποντο (54.1%) και τρίποντο (42.9%), πασάρει με συχνότητα 3.8 ασίστ και μαζεύει 3.4 ριμπάουντ. Τα κάνει όλα και συμφέρει ο Γάλλος που μετρά 60.55% στο True Shooting, ποσοστό πολύ υψηλό για τα αρκετά σουτ που παίρνει.

Ο Ολυμπιακός βασίζει τα «εκρηκτικά» του ξεκινήματα στο ΣΕΦ –εν πολλοίς- στην άμυνα. Πολλά εξαρτώνται στον τομέα αυτόν από τον Τόμας Γουόκαπ. Ο Αμερικανός γκαρντ «κλειδώνει» τον εκάστοτε αντίπαλό του, οι υπόλοιποι υπηρετούν άψογα το πλάνο των αλλαγών και οι «ερυθρόλευκοι» τρέχουν ανελέητα. Η Μακάμπι και η Μπάγερν είδαν τη διαφορά να γίνεται διψήφια προτού καν καταλάβουν πότε έγινε το τζάμπολ. Ο Γουόκαπ θα είναι καθοριστικός απέναντι στον Έλι Οκόμπο, το σκοράρισμα του οποίου πρέπει να απαγορευτεί, αφού πάντα χρειάζεται ένα χέρι κολλημένο πάνω του σε κάθε προσπάθεια. Κάτι τέτοιο θα συμβεί και με την συνεισφορά των ψηλών, ειδικά του Φαλ που τα πηγαίνει άψογα στον τομέα αυτόν, και θα πρέπει να κυνηγήσει τον συμπατριώτη του σε αρκετές καταστάσεις.

 

Να μπουν και τα σουτ όμως, ναι;

Στο ημίχρονο με την Μπάγερν έβαλε 49 με 0/6 τρίποντα και επικράτησε έχοντας 6/21. Στο παγωμένο Καζάν επικράτησε της Ούνικς με 9/37. Το παιχνίδι με την Βιλερμπάν έχει την έξτρα πίεση, αφού έρχεται μετά από μια βραδιά που έμοιαζε με… φιέστα. Ο Ολυμπιακός κονιορτοποίησε την Μπάγερν και πολλές φορές αυτοί οι αγώνες παίζουν περίεργα παιχνίδια μυαλού, με τον Μπαρτζώκα ωστόσο να είναι σίγουρος πως η ομάδα του θα προσεγγίσει με την ίδια προσοχή το παιχνίδι κόντρα στην Βιλερμπάν.

Αν συνυπολογίσει κανείς και την κούραση, ε δε θα έιναι και άσχημο αν ο Ολυμπιακός σουτάρει όπως έκανε στο Μιλάνο. Εντάξει, δεν μπαίνουν κάθε μέρα 18/33 (54.5%) τρίποντα, αλλά ένα ανεκτό 38-40% θα απλοποιήσει πολύ τα πράγματα. Οι Γάλλοι δε μοιάζουν αμυντικά με τον Ερυθρό Αστέρα ή την Μπάγερν, αφού δεν είναι διατεθειμένοι να σε «δείρουν» μπασκετικά μέχρι να μην αντέχεις άλλο, όμως με το μέγεθός τους και την αθλητικότητα μπορούν να πιέσουν εξίσου καλά την μπάλα και να κρύψουν το καλάθι. Αν οι «ερυθρόλευκοι» δε σουτάρουν καλά το βράδυ της Παρασκευής μπορεί να μπλέξουν απέναντι στο δάσος χεριών της ομάδας του Πάρκερ.

Βέβαια ο Ολυμπιακός μπορεί να ποντάρει στη φρεσκάδα αρκετών εκ των παικτών του. Στο παιχνίδι με την Μπάγερν ο Βεζένκοφ αγωνίστηκε για 27:12 αλλά κανείς άλλος δεν πάτησε το παρκέ για περισσότερα από 23 λεπτά. Χαρακτηριστικά ο Ντόρσεϊ ξεκίνησε «καυτός» με 6 γρήγορους πόντους και έμεινε στους 10, αφού έπαιξε μόλις 18 λεπτά, κρατώντας… κάβα για την Παρασκευή. Οι Πειραιώτες ατενίζουν την 11η νίκη, θέλοντας να αποφύγουν τη γαλλική… νάρκη που μπήκε στο διάβα τους, αφού (ελπίζουν πως) έχουν καθαρό μυαλό και ξεκούραστα πόδια.  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News