ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 82-85: Η... κατάρα της τρίτης περιόδου!

Για τρεις περιόδους ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος της Μπαρτσελόνα, αλλά πλήρωσε ξανά ακριβά την απουσία του από το παρκέ στο τρίτο δεκάλεπτο και οι Καταλανοί απέδρασαν με διπλό από το ΟΑΚΑ

Κρίμα! Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κατέβαλε υπερπροσπάθεια απέναντι στην πρωτοπόρο της EuroLeague Μπαρτσελόνα και έφτασε κοντά σε μία ιστορική νίκη, όμως τελικά υπέκυψε στην πίεση και ηττήθηκε στις -σημαντικές- λεπτομέρειες της τελευταίας περιόδου.

Το φινάλε για τους «πράσινους» μπορεί να ήταν πικρό και άδοξο, ωστόσο η εμφάνιση για σχεδόν τρεις περιόδους σίγουρα αφήνει ικανοποιημένους άπαντες στο ελληνικό «στρατόπεδο», καθότι ήταν άλλη μία επιβεβαίωση πως το σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη μπορεί να… κοιτάει στα «μάτια» τις υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τουλάχιστον στο «σπίτι» του, αρκεί να δίνει το 100% των δυνάμεών του τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.

Όλα αυτά σε μία βραδιά όπου η χαοτική διαφορά ποιότητας που χωρίζει τον σημερινό Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και την Μπαρτσελόνα φάνηκε σε ελάχιστα – αλλά κρίσιμα λεπτά του αγώνα, με τους «μπλαουγκράνα» να φτάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα στην τελευταία περίοδο έχοντας μάλιστα και πέντε σημαντικότατες απουσίες (Καλάθης, Χίγκινς, Αμπρίνες, Μαρτίνεθ και Χέιζ).

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς απέδειξε για πολλοστή φορά το πόσο σημαντικός είναι στο «πράσινο» οικοδόμημα, έχοντας 18 πόντους και 4 ασίστ στην επιστροφή του στην αγωνιστική δράση. Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος ήταν και πάλι ο παίκτης-ορχήστρα των νταμπλούχων Ελλάδας μετρώντας 13 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Ιωάννης Παπαπέτρου πρόσφερε πολύτιμες βοήθειες στο σκοράρισμα με 16 πόντους, ενώ ο Γιώργος Παπαγιάννης βρέθηκε στα… πρόθυρα του double-double με 11 πόντους και 8 ριμπάουντ. Αντιθέτως, εκτός κλίματος αγώνα ήταν ο Ντάριλ Μέικον, έχοντας μόλις 4 πόντους με 1/8 σουτ εντός πεδιάς.

Ο Νίκολα Μίροτιτς τα έκανε και πάλι… όλα για τους νικητές με 20 πόντους, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 μπλοκ, με τον άλλοτε «στόχο» των «πράσινων», Νίκολας Λαπροβίτολα να σταματάει στους 18 πόντους και τον Μπράντον Ντέιβις να συμπληρώνει 12 πόντους.

 

«ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ» Ο ΛΑΠΡΟΒΙΤΟΛΑ, «ΤΙΜΩΡΗΣΑΝ» ΤΗ ΖΩΝΗ

Το ματς ξεκίνησε με τις χειρότερες προϋποθέσεις για τον Παναθηναϊκό. Ο Λαπροβίτολα μπήκε «καυτός» με 2/2 τρίποντα στο πρώτο λεπτό (0-6) και μετά από «σκάρτα» δύο λεπτά ο Πρίφτης κάλεσε το πρώτο τάιμ-άουτ βλέποντας την ομάδα του να είναι παθητική στην άμυνα ζώνης που επιστράτευσε εξαρχής (2-10). Το πρόβλημα των γηπεδούχων ήταν περισσότερο επιθετικό και λιγότερο αμυντικό μετά το τάιμ-άουτ, με τον Μέικον να τα βρίσκει… σκούρα απέναντι στον ψηλότερο Έξουμ. Με το «κομπιούτερ» Λαπροβίτολα να διαβάζει και να εκτελεί υποδειγματικά και τον Παναθηναϊκό να τα περιμένει όλα στην επίθεση από τον Παπαπέτρου, η Μπαρτσελόνα διατήρησε ψηλά το αρχικό της προβάδισμα (14-21), έχοντας παροιμιώδη ευστοχία από μέση και μακρινη απόσταση. Η είσοδος στο παρκέ του Νέντοβιτς, όμως, έδωσε νέα πνοή στους «πράσινους», οι οποίοι με αφόρητη περιφερειακή πίεση στο τελευταίο 1,5 λεπτό και σερί 7-0 εξανέμισαν τη διαφορά των «μπλαουγκράνα» (26-26).

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ «ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ» ΤΩΝ «ΜΠΛΑΟΥΓΚΡΑΝΑ»

Ο Νέντοβιτς έστειλε στο… σχολείο τον Γιοκουμπάιτις και τους άλλους περιφερειακούς της Μπαρτσελόνα που επιφορτίστηκαν με το μαρκάρισμά του, δείχνοντας την τεράστια κλάση του στην επίθεση για το «πράσινο» +5 (34-29). Ο Γιοκουμπάιτις «απάντησε» δημιουργώντας κάποια ρήγματα και «χτυπώντας» πάνω στον Πέρι, αλλά το πάθος του Έβανς και η ασύλληπτη οξυδέρκεια του Νέντοβιτς ήταν υπεραρκέτα για να διατηρηθούν οι «πράσινοι» στην πρωτοπορία (38-33). Ο Παναθηναϊκός «αιχμαλώτισε» τους Καταλανούς με την άμυνά του (τόσο στο man-to-man, όσο και στη ζώνη με προσαρμογές), με σπουδαίες αλληλοκαλύψεις, καλά μπλοκ-άουτ και ανεξάντλητη ενέργεια, κάτι που έδωσε το έναυσμα και στην επίθεση, όπου ο εξαιρετικός Παπαπέτρου ανέλαβε δράση και εκτόξευσε τη διαφορά στο +13 (48-35). Ένα κακό τελευταίο «πράσινο» λεπτό στη δεύτερη περίοδο, είχε ως συνέπεια μία ελαφρά μείωση της διαφοράς από τους ποιοτικότατους Καταλανούς (49-41), αλλά ως εκεί.

ΑΛΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΨΗΛΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΣΙΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ

Η Μπαρτσελόνα έδειξε αμέσως την ποιότητά της στο τρίτο δεκάλεπτο, με τον «Σάρας» να επιστρατεύει σχήμα με τρεις «δεινόσαυρους» (Σμιτς, Μίροτιτς και Σανλί) και να κάνει… εφιάλτη τη ζωή των «πράσινων», ιδίως στη διεκδίκηση των ριμπάουντ. Η άμυνα της ελληνικής ομάδας άλλαξε σε διαδοχικές επιθέσεις των φιλοξενούμενων από man-to-man σε αλλαγές και μετά ξανά σε ζώνη, ο Μέικον αδυνατούσε να γίνει παράγοντας στην επίθεση της ελληνικής ομάδας και  ο… δαιμόνιος Λαπροβίτολα τα… τιμώρησε όλα τα παραπάνω ενορχηστρώνοντας την αντεπίθεση και το προσπέρασμα των φιλοξενούμενων (54-55), με… συνοπτικές διαδικασίες. Τα αλλεπάλληλα επιθετικά ριμπάουντ της Μπαρτσελόνα «πλήγωναν» συνεχώς τους «πράσινους» και μεταφράστηκαν σχεδόν όλα σε πόντους δεύτερης ευκαιρίας που έφερε το -6 (60-66), με την τρίτη περίοδο να κλείνει στο 64-68.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟ ΦΙΝΑΛΕ

Η κατάσταση με τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ ήταν απελπιστική, αλλά το ίδιο ακριβώς άρχισε να ισχύει και για την επίθεση των «πράσινων», η οποία έγινε στατική χωρίς κυκλοφορία και με ελάχιστη κίνηση. Παράλληλα, ο Ντέιβις ήταν ο παίκτης «κλειδί» του Γιασικεβίτσιους στην άμυνα ζώνης του Πρίφτη, με τον Αμερικανό να σκοράρει τρία διαδοχικά προσωπικά καλάθια και να βάζει τους «μπλαουγκράνα» σε απόσταση 8 πόντων (64-72) και τον Παναθηναϊκό με την πλάτη στον τοίχο. Ο Σαντ-Ρος πάλευε μόνος τους για να κρατήσει ζωντανή την ελληνική ομάδα (68-74), αλλά η αφλογιστία των συμπαικτών του, ακόμα και σε ελεύθερα σουτ, δεν επέτρεψε να έρθει η ανατροπή. Οι «μπλαουγκράνα» καθάρισαν έστω και δύσκολα στο τέλος, παρότι οι «πράσινοι» όχι απλά δεν πέταξαν… λευκή πετσέτα, αλλά επιχείρησαν το «θαύμα», την ύστατη στιγμή, μειώνοντας στον πόντο (82-83), με τρίποντο του Νέντοβιτς στα 4.7″ για την ολοκλήρωση του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 26-26, 49-41, 64-68, 82-85

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά των δύο ομάδων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News