ΜΙΝΙΟΝ και Κατράντζος στην πυρά - Η σχέση του Άρη Θεσσαλονίκης
Εν μέσω της εορταστικής περιόδου καταστρέφονται «Κατράντζος Σπορ» και «ΜΙΝΙΟΝ». Ο θρυλικός τερματοφύλακας του Άρη στον Μεσοπόλεμο και οι ένοχοι που δεν βρέθηκαν ποτέ.
Χαράματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, ξεσπούν ταυτόχρονα δύο πυρκαγιές στο πολυκατάστημα αθλητικών ειδών “Κατράντζος Σπορ” και στο πολυκατάστημα “Μινιόν”. Καταστρέφονται ολοσχερώς, αφήνοντας ανέργους 2.000 εργαζομένους. Όπως θα αποδειχθεί, πρόκειται για καλοοργανωμένους εμπρησμούς. Μόνο που οι εμπρηστές δεν βρέθηκαν ποτέ. Το καλοκαίρι του 1981 πυρπολήθηκαν και τα πολυκαταστήματα «Κλαουδάτος», «Ατενέ», «Δραγώνας» και «Λαμπρόπουλος» στον Πειραιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντώνης Καστρινός, ο αντιστασιακός… κόσμημα για τη Δόξα Δράμας
«Κατράντζος σπορ» από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα
Αυτό που οι περισσότεροι αγνοούν σήμερα είναι ότι το πολυκατάστημα «Κατράντζος Σπορ», ανήκε σε ποδοσφαιριστή που είχε παίξει στον Άρη. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κατράντζος ήταν Έλληνας ποδοσφαιριστής των προπολεμικών χρόνων και μετέπειτα προπονητής. Αγωνιζόταν στη θέση του τερματοφύλακα. Γεννήθηκε το 1911 στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως στη Θεσσαλονίκη.
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 1926, σε ηλικία 15 ετών, στον Άρη Θεσσαλονίκης. Ήταν ο βασικός τερματοφύλακας των Θεσσαλονικέων που κατέκτησαν το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα την περίοδο 1927-28. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ως ποδοσφαιριστής, παρέμεινε στον χώρο του ποδοσφαίρου, αρχικά από το πόστο του προπονητή, ενώ από το 1944 κι έπειτα υπήρξε μέλος πολλών ΔΣ του Άρη, σύμβουλος της ΕΠΟ, πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, εκλέκτορας των εθνικών ομάδων και συνεργάτης των περισσότερων ομοσπονδιακών προπονητών μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950.
Στις 25 Νοεμβρίου 1951 βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Ελλάδας για την εντός έδρας αναμέτρηση εναντίον της Αιγύπτου, στα πλαίσια του Κυπέλλου Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία η Ελλάδα επικράτησε με 1-0.
Μαζί με τον αδερφό του, Γιώργο, το 1939 ίδρυσε το πολυκατάστημα «Κατράντζος Σπορ» στην οδό Τσιμισκή, ανάμεσα στις οδούς Βενιζέλου και Κομνηνών στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα η επιχείρηση επεκτάθηκε και έφτασε στην Αθήνα, με το κατάστημα στην οδό Σταδίου, το οποίο έγινε δημοφιλές για τα αθλητικά παπούτσια τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Ο Νίκος Κατράντζος απεβίωσε στις 18 Ιανουαρίου 1978 και κηδεύτηκε την επομένη από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Την επιχείρηση συνέχισε να διοικεί ο γιος του, Βλάσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Θύρα 13, τρεις νεκροί κι ο Γιάννης Λάτσης
ΜΙΝΙΟΝ: Το περίπτερο που έγινε πολυκατάστημα
Το ΜΙΝΙΟΝ βρισκόταν στη γωνία των οδών Πατησίων και Βερανζέρου στην Αθήνα, κοντά στην Πλατεία Ομονοίας. Το 1934 ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο του το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.
Ο εμπρησμός το 1980 έγινε εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως, χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ. Από την φωτιά διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτιρίου, ενώ ο «Κατράντζος» κατέρρευσε από την πυρκαγιά και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.
Με δάνεια αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημιές στο κτίριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε το 1983, όμως λόγω υπερβολικών χρεών κρατικοποιήθηκε. Είχε 9 ορόφους αλλά ο όγδοος άνοιγε μόνο κάθε εορταστική περίοδο. Ήταν το πρώτο κατάστημα που χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες και από τα πρώτα με κλιματισμό.
Μετά τη διακοπή λειτουργίας, το Μινιόν αποκτήθηκε από την Elmec Sports, της οικογένειας Φάις, με στόχο να ανακαινίσει το κτίριο και να λειτουργήσει ξανά ως κατάστημα. Με την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα πέρασε στην Folli Follie Holdings S.A. Η εταιρεία αρχικά επιχείρηση να ενοικιάσει το κτίριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος , αλλά μετά την αποτυχία του εγχειρήματος το 2012, άρχισε να προετοιμάζεται ώστε να το μετατρέψει σε κατάστημα. Μια διαδικασία που σταμάτησε μετά την αποκάλυψη του 2018 ότι η εταιρεία παρουσίαζε ψευδή κέρδη. Η αξία του κτιρίου υπολογίστηκε το 2019 σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Το κτίριο σε αυτή τη φάση ήταν εγκαταλελειμμένο για 20 χρόνια και ουσιαστικά κενό και ύστερα από διαγωνισμό του 2016 είχε καλυφθεί με ένα έργο ζωγραφικής.
Το 2021 το κτίριο του Μινιόν βγήκε σε διαγωνισμό στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ.
2015: Ο 45χρονος προπονητής της ομάδας βόλεϊ Θέτιδας Βούλας, Χρήστος Παπαθανασίου παθαίνει έμφραγμα αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τον Ηλυσιακό που κρίθηκε στο τάι μπρέικ για την Α2 γυναικών, μεταφέρεται στο Ασκληπιείο αλλά οι γιατροί δεν καταφέρνουν να τον κρατήσουν στη ζωή. Ο Παπαθανασίου ήταν συμπαίκτης του Σαμαρά στην εθνική ομάδα των εφήβων που κατέλαβε την 5η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1989, ενώ αγωνίστηκε σε Πανερυθραϊκό, Ιωνικό, Κτησιφώντα και στα Ναυπηγεία. Ως προπονητής ήταν αυτός που οδήγησε τον Φοίνικα Σύρου στην ιστορική πρώτη άνοδο στην Α1 κατηγορία, ενώ είχε καθίσει στον πάγκο αρκετών ομάδων μεταξύ των οποίων ήταν οι γυναικείες ομάδες των Τράχωνων, Εθνικού και Βριλησσίων.
Η Χρυσή Μπάλα στο «Φαινόμενο»
1997: Ο Βραζιλιάνος παίκτης της Ίντερ Ronaldo κατακτά τη “Χρυσή Μπάλα”, το έπαθλο που απονέμεται από το γαλλικό περιοδικό “France Football” στον καλύτερο ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Ευρώπη. Είναι ο δεύτερος τίτλος που κερδίζει τη χρονιά αυτή μετά την ανάδειξή του ως κορυφαίου ποδοσφαιριστή από το αγγλικό περιοδικό “World Soccer” για 2η συνεχή φορά.
1997: Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση καταδικάζεται ο 30χρονος διεθνής Κολομβιανός ποδοσφαιριστής Wilson Perez για κατοχή και χρήση ναρκωτικών. O Perez συνελήφθη τον Οκτώβριο του 1995 στο αεροδρόμιο της Μπογκοτά, έχοντας στην κατοχή του 180 γραμμάρια κοκαϊνης τυλιγμένα σε ένα περιοδικό.
1992: Ο Eric Cantona σημειώνει το πρώτο του γκολ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 1-1 με την Τσέλσι.
1977: Οι Cleveland Cavaliers αποσύρουν την φανέλα του Nate Thurmond με το Νο 42.
Όταν αρπάχτηκαν Μπάγεβιτς, Γκλέζος
1973: Στο Στάδιο Καραϊσκάκη η Ελλάδα χάνει από τη Γιουγκοσλαβία 2-4, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με σκόρερ τον Κώστα Ελευθεράκη και αυτογκόλ του Καταλίνσκι. Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς θα σκοράρει το ένα από τα τέσσερα γκολ των Γιουγκοσλάβων, αλλά θα αποβληθεί μετά από συμπλοκή με τον Γκλέζο. Οι Γιουγκοσλάβοι χρειάζονταν νίκη με 3 γκολ διαφορά για να προκριθούν σε βάρος των Ισπανών και με το αποτέλεσμα που πήραν οδηγήθηκαν σε μπαράζ αλλά τελικά προκρίθηκαν.
1943: Ο 21χρονος Χάρης Λυμπερόπουλος, μετέπειτα αθλητικογράφος, σκοράρει 3 γκολ στον φιλικό αγώνα Πανιώνιος-Ολυμπιακός 3-2 και γίνεται ένας από τους λίγους παίκτες που έχουν σκοράρει 3 γκολ στον Ολυμπιακό. Τα γκολ των ερυθρολεύκων πετυχαίνουν οι Βάζος και Βαγιακάκος ενώ κάτω από τα δοκάρια τους κάθεται ο Αριστείδης Λούβαρης, πατέρας του Γιώργου, μετέπειτα αντιπροέδρου του Ολυμπιακού.
1920: Ανοίγει το πρώτο κλειστό γήπεδο curling στις ΗΠΑ στην Μασσαχουσέτη.
1917: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του NHL που παίζεται σε τεχνητό πάγο στο Τορόντο.
1910: Εισάγεται το σκι στο στρατό ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Πολέμου της Αυστρίας.
Με πληροφορίες από sportsdates και wikipedia.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται