ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ: Ο Παναθηναϊκός σοβαρεύει και γίνεται κυνικός

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για την αγωνιστική μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού που έφερε το χαμόγελο στα χείλη του Γιοβάνοβιτς και δίνει… ευρωπαϊκή αύρα.

 
 

Λιγότερες ευκαιρίες, περισσότεροι βαθμοί. Στα ματς με ΑΕΚ, Ατρόμητο και ΠΑΣ Γιάννινα ο Παναθηναϊκός είχε συνολικά λιγότερες ευκαιρίες από προηγούμενα εφετινά του παιχνίδια -και δη αυτά εντός έδρας- αλλά πλέον μοιάζει να είναι πιο ουσιώδες. Τρεις αγώνες, 6 βαθμοί και 4η θέση με ένα παιχνίδι λιγότερο. Το 2021, τουλάχιστον στο πρωτάθλημα γιατί υπάρχει και η ρεβάνς με τον Βόλο την Πέμπτη για το κύπελλο, κλείνει με θετικό πρόσημο. Προφανώς θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα, προφανώς θα μπορούσε να τον πάρει η κάτω βόλτα ειδικά μετά την ήττα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Δεν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα

Ο Παναθηναϊκός πήγε να παίξει με τον ΠΑΣ Γιάννινα με το πιστόλι στον κρόταφο. Κάθε άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη θα ήταν αυτοκτονικό από τη στιγμή που του παρουσιαζόταν η ευκαιρία να ξεπεράσει στη βαθμολογία την ομάδα των Ιωαννίνων, να ανέβει στην 4η θέση της βαθμολογίας και να αφήσει από κάτω του και τον ΟΦΗ και τον Άρη με απόσταση ασφαλείας. Η κρητική ομάδα, που επίσης έχει ματς λιγότερο, παίζει τη Δευτέρα στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ και οι “πράσινοι” έχουν περισσότερες πιθανότητες να κλείσουν τη χρονιά στο +4 από τον ΟΦΗ παρά στο +1.

Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα οι “πράσινοι” δεν μπορούν να κοιτάζουν μόνο την… καμπούρα τους, αλλά πρέπει να παρακολουθούν και τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων που μάχονται για την είσοδο στα πλέι οφ. Το γιατί δεν χρειάζεται ανάλυση. Οι “πράσινοι” έβγαλαν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια πολλές φορές την τρέχουσα σεζόν, ενώ θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πρώτη τριάδα με ουσιαστικό αντίπαλο μόνο την ΑΕΚ από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ είναι μία του ύψους και μία του βάθους αυτή την περίοδο.

Ο Γιοβάνοβιτς βρήκε τη συνταγη 

Το γιατί κέρδισε ο Παναθηναϊκός τον ΠΑΣ με το “σβηστό” 2-0 έχει αναλυθεί από το προηγούμενο παιχνίδι του, αυτό με τον Ατρόμητο. Το ίδιο “σβηστή” ήταν και αυτή η νίκη. Οι “πράσινοι” έχουν αφήσει πίσω τις εμφατικές εμφανίσεις και τις ευρείες νίκες στη Λεωφόρο και πηγαίνουν κατευθείαν στην ουσία. Το 4-0 σου δίνει τρεις βαθμούς όπως και το 2-0. Σημασία δεν έχει το επιβλητικό του πράγματος, αλλά οι βαθμοί. Από δαύτους έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φαίνεται ότι την βρήκε την 11άδα με την οποία θα πορευτεί με μία-δυό αλλαγές. Με Πέρεθ, Μαουρίτσιο και Βιγιαφάνες στον άξονα δεν παίρνει πολλά από ταχύτητα και εκρηκτικότητα, παίρνει όμως από ποιότητα. Την εκρηκτικότητα θα του τη δώσει ο Αλεξανδρόπουλος, αλλά αφού πρώτα ωριμάσει ποδοσφαιρικά και μάθει να παίζει περισσότερο ποιοτικά παρά θεαματικά.

Το θετικό είναι ότι ο Γιοβάνοβιτς έχει στον πάγκο Αλεξανδρόπουλο, Μακέντα, Χατζηγιοβάνη (μεταξύ άλλων), έχει πλέον μάχιμο τον Σέκενφελντ, έχει πλέον λύσεις για να πορευτεί στη συνέχεια. Δείχνει μία ομάδα που βρήκε τα πατήματά της και την αυτοπεποίθηση, αλλά βρήκε -το κυριότερο- και την ψυχολογία. Το 0-0 του πρώτου μέρους με τον ΠΑΣ δεν πτόησε τους “πράσινους”. Μπήκαν με την ίδια ορμή στο δεύτερο μέρος για να “καθαρίσουν” το τρίποντο, σε ένα παιχνίδι επιμονής και υπομονής.

Και τώρα ο Άρης… για να γουστάρει

Ο Παναθηναϊκός ωριμάζει, αυτό είναι δεδομένο. Από το ντέρμπι με την ΑΕΚ και μετά μπαίνει σε μία φάση σταθερότητας με τον Γιοβάνοβιτς να χαμογελάει ξανά. Back to back νίκες με ποδόσφαιρο ουσίας και με το γενικότερο συναίσθημα πως ακόμα κι αν το παιχνίδι δεν “τραβάει”, θα τη βρει τη λύση.

Η 4η θέση του δίνει την ψυχολογία για τη συνέχεια. Την εκτόξευση θα του τη δώσει μία νίκη κόντρα στον Άρη στην επανέναρξη του πρωταθλήματος μετά τη διακοπή των εορτών (5 Ιανουαρίου). Αυτό είναι το ματς που η νίκη δίνει κάτι παραπάνω από τρεις βαθμούς. Τελειώνεις έναν από τους αντιπάλους σου στη μάχη για τα πλέι οφ και προχωράς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News