ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ: Η αξιολόγηση των παικτών στον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας

Ο πρώτος γύρος της Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε με τους «πράσινους» να μετρούν 4 νίκες και 13 ήττες και το sportday.gr αναλύει και αξιολογεί ατομικά τους παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ποιοι έγραψαν κάτω από τη βάση, ποιοι έπιασαν το όριο και ποιοι το ξεπέρασαν.

«Δεν μπορείς να παρακάμψεις την εκπαιδευτική διαδικασία, πρέπει να τη βιώσεις. Δεν πας από την Α’ Δημοτικού απευθείας στο Γυμνάσιο. Οι παίκτες είναι… Λυκείου, όχι Δημοτικού, αλλά θέλουν χρόνο» είχε ξεκαθαρίσει ο Δημήτρης Πρίφτης μετά την κατάκτηση του σούπερ καπ, όσον αφορά την… επεξεργασία του δυναμικού του. Ο πρώτος γύρος των… εξετάσεων ολοκληρώθηκε και μάλιστα στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο (Ευρωλίγκα) και το sportday.gr καταγράφει και αξιολογεί τα πεπραγμένων των «πρασίνων».

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ

ΚΕΝΤΡΙΚ ΠΕΡΙ: Αν υπάρχει ένας παίκτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ που έχει απογοητεύσει πλήρως την ομάδα και τον εαυτό του, αυτός είναι ο Κέντρικ Πέρι. Ο Αμερικανός γκαρντ ντύθηκε στα πράσινα ως μπακ-απ στο οργανωτικό κομμάτι, αλλά σε κανένα σημείο δεν κατάφερε να βοηθήσει. Ναι, το παλεύει στις προπονήσεις, αλλά τον έχει πάρει από κάτω συν του ότι όπως έχει αποδειχθεί, δεν μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Ο Αμερικανός δεν έχει συνεισφέρει σε κανένα ματς της Ευρωλίγκας ούτε σε οργάνωση, ούτε σε επίθεση ενώ αμυντικά είναι φιλότιμος μερικές φορές, αλλά δεν αρκεί. Το ιδανικό θα ήταν να βρει ομάδα για να αποχωρήσει άμεσα γιατί απλά δεν έχει προσφέρει τίποτα. Πεπραγμένα: 4,3 πόντους, 1,8 ριμπάουντ, 1,7 ασίστ σε 17’.

ΤΖΕΡΕΜΙ ΕΒΑΝΣ: Αν ο Πέρι, έχει ένα μικρό «ελαφρυντικό» στο γεγονός ότι για πρώτη φορά ξεμύτισε σε τόσο υψηλά στρώματα, ο Εβανς δεν έχει κανένα. Είναι ψηλός επιπέδου Ευρωλίγκας, με εμπειρία με στόχο να βοηθήσει στο «4» και στο «5». Όμως είναι σκέτη απογοήτευση. Ναι, κάτι πήγε να κάνει αμυντικά. Κόντρα σε Βιλερμπάν (12π.) και ΤΣΣΚΑ (15π.) ήταν αξιόλογος, αλλά στο γενικότερο επίπεδο δεν έχει βοηθήσει όσο θα όφειλε είτε αμυντικά είτε στον τομέα των ριμπάουντ. Ο Αμερικανός ψηλός δεν έχει και το τρίποντο για να ανοίξει το γήπεδο. Το ιδανικό θα ήταν να αποχωρήσει για άλλες… πολιτείες, αλλά δεν είναι εύκολο. Πεπραγμένα: 4,9 πόντους, 2,9 ριμπάουντ, 0,6 τάπες σε 16’.

ΟΚΑΡΟ ΓΟΥΑΪΤ: Ναι, σε σχέση με τον Εβανς, έχει δώσει περισσότερες λύσεις. Εχει μεγαλύτερη ένταση και μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι του, αλλά παίρνει κάτω από την βάση διότι ως βασικό 4άρι δεν έχει παρουσιάσει κάτι το τρομερό. Δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στην αμυντική φιλοσοφία του Δημήτρη Πρίφτη που τον εμπιστεύτηκε. Με εξαίρεση τα ματς με Φενέρ (12π., 9ριμπ.), Μακάμπι (14π.) και ΤΣΣΚΑ (19π.) η επιθετική του συγκομιδή είναι μηδαμινή ενώ στο κομμάτι της άμυνας και των ριμπάουντ έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Πεπραγμένα: 7,6 πόντους, 4 ριμπάουντ, 0,4 τάπες σε 23’.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ

ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΣΑΝΤ ΡΟΣ: Τελικά ο… παλιός είναι αλλιώς. Το είχαμε αναφέρει και σε ξεχωριστό θέμα. Ο Κουβανός γκαρντ-φόργουορντ είναι η πιο σταθερή μετοχή της ομάδας φέτος. Η απουσία του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήταν μεγάλη απώλεια στο αμυντικό κομμάτι. Ο Σαντ Ρος παίζει σαν… Ελληνας και ας μην έχει πάρει ακόμα το ελληνικό διαβατήριο. Εχει μάθει τη νοοτροπία. «Μάχεται», βγάζει αστείρευτη ενέργεια ενώ πάντα βοηθάει σε άμυνα ζώνης, σε άμυνα με αλλαγές και σε man to man. Τα deflections του και η επιθετική του συνεισφορά είναι καταλυτική. Πεπραγμένα: 7,3 πόντους, 61% στο δίποντο, 2,6 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ σε 22’.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Αν δεν ήταν και αυτός, φανταστείτε τι θέματα θα είχε η φροντ λάιν και το αμυντικό πικ εν ρολ των «πρασίνων». Ναι, έχει ευθύνη και στο αμυντικό κομμάτι σε μερικά ματς, όπως για παράδειγμα στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Σε αρκετά ματς έμοιαζε απενεργοποιημένος. Όμως έχει το «ελαφρυντικό» πως δεν τροφοδοτούνταν όσο θα έπρεπε. Ο Ελληνας σέντερ είναι η αιχμή του δόρατος στην άμυνα ζώνης 2-3 ή 3-2, αναλόγως και με τις κινήσεις του μέσα και έξω από το «ζωγραφιστό» προσφέρει ανάσες. Πεπραγμένα: 9,5 πόντους, 62,5% στο δίποντο, 8,1 ριμπάουντ, 1,5 τάπες σε 28’ και 5 νταμπλ-νταμπλ.

ΝΤΑΡΙΛ ΜΕΙΚΟΝ: Στα τρία τελευταία ματς, είναι ντεφορμέ και κάνει αρκετά λάθη (με Αρμάνι, με Μπαρτσελόνα, με Ολυμπιακό). Όμως έχει περάσει τις εξετάσεις με βαθμό πάνω από την βάση. Διότι ο Αμερικανός γκαρντ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα ενώ επωμίστηκε και τον ρόλο του οργανωτή. Δηλαδή αναγκάστηκε πολλές φορές να «θυσιάσει» το ένστικτο του σκόρερ για να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Κορυφαία του παράσταση είναι κόντρα στην Αλμπα (20π., 11 ασίστ). Είναι ένα σημαντικό «κεφάλαιο» για την περιφέρεια και το τρανζίσιον της ομάδας. Πεπραγμένα: 14,4 πόντους, 36,3% στο τρίποντο, 2,2 ριμπάουντ, 3,6 ασίστ σε 26’.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι δεν έχει τη λάμψη των προαναφερθέντων της κατηγορίας, αλλά έχει ωριμάσει μπασκετικά. Φυσικά έχει σημαντικό ρόλο στην αμυντική λειτουργία των «πρασίνων». Ο Ελληνας φόργουορντ ο οποίος βοηθάει στο «3» και στο «4» έχει φυσικά να θυμάται την εμφάνισή του (εκτός Ευρωλίγκας) στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα. Η εικόνα που είχε με την Αλμπα (17π., 4 ριμπάουντ) ήταν η κορυφαία του στη διοργάνωση. Είτε ποσοτικά είτε ουσιαστικά. Πεπραγμένα: 3,4 πόντους, 37,5% στο δίποντο, 2,2 ριμπάουντ, σε 16’.

ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Φέτος θα είχε λιγότερες σκοτούρες, αλλά η αλήθεια είναι πως βάσει της ποιότητάς του θα μπορούσε να ήταν περισσότερο δραστήριος. Σίγουρα όταν δεν υπάρχει σωστή συνεργασία με τους γκαρντ τότε δεν μπορείς να περιμένεις πολλά. Ναι στο κομμάτι του ποστ είναι ο καλύτερος των «πρασίνων», αλλά υπάρχουν στιγμές που είτε γίνεται μοιραίος είτε γίνεται ο άνθρωπος-καταλύτης. Ο διεθνής φόργουορντ έχει γεμάτη στατιστική με 9 διψήφιες (σε πόντους) παραστάσεις σε 16 ματς της Ευρωλίγκας, αλλά σε θέμα διάρκειας έχει μεταπτώσεις και φυσικά οι απαιτήσεις προς το πρόσωπό του είναι μεγαλύτερες. Για αυτό τον τοποθετούμε σε αυτή την κατηγορία. Πεπραγμένα: 11,1 πόντους, 48,9% στο δίποντο, 3,4 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ σε 29’.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΟΧΩΡΙΔΗΣ: Ισως τον αδικούμε τοποθετώντας τον σε αυτή την κατηγορία με δεδομένο πως έχει παίξει ελάχιστα. Σε μερικά ματς ίσως θα έπρεπε να έπαιζε περισσότερο σε σχέση με τον Πέρι. Ο Ελληνας γκαρντ είναι φιλότιμος, αλλά κάνει γρήγορα φάουλ (για παράδειγμα με τον Ολυμπιακό άλλαξε την αμυντική εικόνα στη 3η περίοδο, αλλά έκανε στο άψε-σβήσε 4 μαζεμένα φάουλ). Εχει αγωνιστεί σε 9 ματς στην Ευρωλίγκα και η μισή αλήθεια είναι ότι έστω και στον ελάχιστο χρόνο που έχει δεν δείχνει κάτι ιδιαίτερο. Πεπραγμένα: 1,7 πόντους, 50% στο τρίποντο, 1 ριμπάουντ, σε 9’.

ΝΕΜΑΝΙΑ ΝΕΝΤΟΒΙΤΣ: Ναι έχει τα «ελαφρυντικά» του πως πέρασε μια δύσκολη χρονιά και ήθελε τον χρόνο του. Μάλιστα προέκυψε και η θλάση που τον άφησε εκτός. Όμως έχει την εμπειρία και την προσωπικότητα, αλλά και το απρόβλεπτο του ταλέντου του για να βοηθήσει περισσότερο. Ο Σέρβος γκαρντ έχει αστάθεια στο παιχνίδι του. Είναι ή του ύψους ή του βάθους ενώ υπάρχουν φορές που «μπλοκάρεται» πνευματικά και κάνει πολλά λάθη. Όμως δεν μπορείς να μην του δώσεις ως credit ότι μπορεί μέσα στο ματς να πάρει το κρίσιμο σουτ. Πεπραγμένα: 10,8 πόντους, 37,9% στο τρίποντο, 2,7 ασίστ, σε 20’.

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ;  

Καλή η αξιολόγηση των… μαθητών (δεν αναφέρουμε τους αποχωρήσαντες Φέρελ-Φλόιντ, αλλά και τους Μαντζούκα-Καββαδά-Αβδάλα που έχουν παίξει ελάχιστα) και επιβεβλημένη, αλλά για να δούμε πως τα πήγε και ο εμπνευστής τους. Ο δάσκαλος τους. Τους βοήθησε όσο θα έπρεπε για να περάσουν τις εξετάσεις του πρώτου γύρου; Ο Δημήτρης Πρίφτης έχει κάνει τα λάθη του και το αναγνωρίζει. Ένα το κρατούμενο. Εχει ευθύνη στο ότι το ρόστερ δεν είναι σωστά δομημένο και για αυτό τον λόγο έκανε αναφορά για ενίσχυση ή ενισχύσεις. Βάσει λογικής, χρειάζονται ένας γκαρντ (Γιόβιτς) και ένας ψηλός, αλλά ταυτόχρονα να αποχωρήσουν οι Πέρι-Εβανς. Ο Ελληνας κόουτς πήρε κάτω από τη βάση στο κομμάτι της πνευματικότητας. Δηλαδή η σημαία των «πρασίνων» ήταν και είναι η «σκληράδα».

Όμως σε πολλά ματς οι παίκτες μπήκαν τελείως χαλαρά. Για παράδειγμα με την ΤΣΣΚΑ ένιωθαν ότι έκαναν τουρισμό ενώ έχει ευθύνη στο γεγονός πως οι «πράσινοι» στην Ευρωλίγκα δεν έχουν χαμογελάσει εκτός έδρας. Υπάρχουν στιγμές που άλλα τους ζητάει και άλλα κάνουν ή μάλλον καλύτερα δεν τον ακούν. Κακή νοοτροπία. Όμως από την άλλη δεν μπορείς να μην του δώσεις καλό βαθμό στο γεγονός πως κατάφερε να «δέσει» παίκτες όπως ο Μέικον και ο Νέντοβιτς, αλλά και να κερδίσει η ομάδα στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα (αυτό ως μια μικρή εξαίρεση για την Ευρωλίγκα). Κατά συνέπεια… στήριξη και δύο μεταγραφές.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News