ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Το χριστουγεννιάτικο «δώρο» του Αλαφούζου

Ο Γιάννης Αλαφούζος βλέπει έναν Παναθηναϊκό ο οποίος λειτουργεί κανονικά. Και έχει την ευκαιρία και να την ευθύνη να ισχυροποιήσει τον υπεύθυνο για αυτό, τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που ο Παναθηναϊκός πέρασε τα Χριστούγεννα με μία μορφή κανονικότητας. Δεν διεκδικεί τον τίτλο του πρωταθλητή, όπως επιτάσσει η ιστορία και το μέγεθος του, αλλά είναι ευδιάκριτο ότι το Τριφύλλι αποκτά τα θεμέλια για να επανακάμψει. Ο «πράσινος» οργανισμός λειτουργεί με βάση την ποδοσφαιρική λογική, σέβεται τις αρχές του αθλήματος και δεν επιχειρεί να το ξεγελάσει, για κάποια πρόσκαιρα αποτελέσματα που όμως θα κοστίσουν ακριβά μετά από λίγο καιρό.

Φυσικά, υπάρχει δρόμος που πρέπει να διανύσει ο Παναθηναϊκός, ώστε να θυμηθεί τον εαυτό του. Αλλά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όλους τους υπόλοιπους, πιθανούς και απίθανους, τους δοκίμασε ο Γιάννης Αλαφούζος τα προηγούμενα χρόνια και τους πλήρωσε πολύ ακριβά. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, φήμης και κυρίως με χρήματα. Επιπλέον, τις συνέπειες τις υφίσταται ο Παναθηναϊκός με την αποχή του από την Ευρώπη και την κατάκτηση τροπαίων.

Για αυτό και ο πρώτος ο οποίος επιβάλλεται να διδαχθεί τα μαθήματα της φετινής σεζόν είναι ο Αλαφούζος. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ είναι αυτός ο οποίος χρηματοδοτεί την εταιρία και αποφασίζει. Οι δικές του απότομες αλλαγές στάσης έχουν κοστίσει στον Παναθηναϊκό και θα ήταν συνετό να τις αποφύγει στο μέλλον. Μετά από μία δεκαετία ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, ο Αλαφούζος οφείλει να έχει αποκομίσει ποδοσφαιρική γνώση και ποδοσφαιρική σοφία. Δεν είναι στους πρώτους μήνες του, όταν τα λάθη δικαιολογούνταν και θεωρούνταν φυσιολογικά. Τώρα, ο εφοπλιστής πρέπει να συμπεριφέρεται με σύνεση και να λαμβάνει υπόψη του παραμέτρους που δεν γνώριζε κάποτε.

Μία βοήθεια που θα είναι πολύπλευρη

Με τα λάθη και τις παραλείψεις του, ο Γιοβάνοβιτς αποδεικνύει ότι είναι ένας ικανός προπονητής και δημιουργεί μία ομάδα με προοπτικές. Ο Σέρβος έχει ανάγκη από ενίσχυση στη δουλειά του και όχι μόνο στο προφανές: το ρόστερ. Γιατί αυτή είναι η πρώτη και η πιο εύκολη ανάγνωση στο ποδόσφαιρο: οι μεταγραφές. Ωστόσο, είναι ίσως το λιγότερο σημαντικό κομμάτι. Αφού όταν υπάρχει μία σχετική άνεση στο οικονομικό, ένας άνθρωπος ο οποίος ψάχνει, μπορεί να εντοπίσει καλούς παίκτες. Όπως ο Γιοβάνοβιτς έφερε τον Ρούμπεν, τον Μπρινιόλι, τον Παλάσιος.

Ο Γιοβάνοβιτς πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με ένα οργανόγραμμα που θα τον υποστηρίζει. Το τμήμα σκάουτινγκ που θα του προτείνει τους ποδοσφαιριστές που ψάχνει, τα στελέχη που θα προχωρούν γρήγορα τις διαδικασίες, ένα γκρουπ που θα απαλλάξει τον προπονητή από κάθε περιττό βάρος και θα του επιτρέψει να αφοσιωθεί στα πιο ουσιαστικά καθήκοντα του.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ξαναγίνει Παναθηναϊκός σε κάθε τομέα και όχι μόνο στον αγωνιστικό. Αυτό θα βοηθήσει και το ποδοσφαιρικό τμήμα να επιτύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Και στο τέλος της ημέρας, αυτός ο οποίος έχει την ευθύνη να τα διασφαλίσει αυτά είναι ο Γιάννης Αλαφούζος. Το αφεντικό του Τριφυλλιού καλείται να αξιολογήσει όλα τα θέματα και να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις. Αυτό που βλέπει μέχρι τώρα, αν μη τι άλλο, πρέπει να τον βοηθήσει να διακρίνει τη σωστή μεθοδολογία…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News