Ωδή στο ποδόσφαιρο από τον Θάνο Μικρούτσικο
«Ιεροτελεστία της Άνοιξης» ή η σύνδεση από τον Θάνο Μικρούτσικο των μάγων της μπάλας με τις πιρουέτες του Νουρέγιεφ, τον Γκλεν Γκουλντ όταν παίζει Μπαχ ή με τον Ραβί Σανκάρ όταν αυτοσχεδιάζει.
Ήταν απόγευμα της 28ης Δεκεμβρίου 2019 όταν ο Θάνος Μικρούτσικος έφευγε από τη ζωή. Ο Έλληνας πιανίστας και συνθέτης, από τους σημαντικότερους της νεότερης ελληνικής μουσικής σκηνής πέθανε σε ηλικία 72 ετών. Υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Nοσηλευόταν καθώς πάλευε αρκετό καιρό με τον καρκίνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΙΝΙΟΝ και Κατράντζος στην πυρά – Η σχέση του Άρη Θεσσαλονίκης
Ήταν πολιτικά και πολιτισμικά δραστήριος, συμμετέχοντας κατά περιόδους ενεργά στις εξελίξεις. Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1947 στην Πάτρα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτησή του από το μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.
Το 1996 νυμφεύθηκε τη δημοσιογράφο Μαρία Παπαγιάννη. Είχε προηγηθεί ο γάμος του με την ηθοποιό Ειρήνη Ιγγλέση, με την οποία είχαν αποκτήσει δύο κόρες, τη Σεσίλ και την Κωνσταντίνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η… γυμνή Καταρίνα Βιτ -Το πιο όμορφο πρόσωπο του σοσιαλισμού και η Stasi
Ιεροτελεστία της Ανοιξης
Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν γνωστός φίλαθλος του Παναθηναϊκού. Λάτρης του ποδοσφαίρου, το 2015 ήταν μεταξύ των καλεσμένων του Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου «ΑΡΓΩ», σε εκδήλωση στο Χαλάνδρι, η οποία είχε οργανωθεί με πρωτοβουλία του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Νίκου Μάλλιαρη, για τα 90χρονα του Μίκη Θεοδωράκη.
Το θέμα ήταν: «Όταν το ποδόσφαιρο συναντά την τέχνη». Ο Θάνος Μικρούτσικος, δεν μπορούσε να παρευρεθεί αλλά έγραψε ένα κείμενο για την εκδήλωση με τίτλο «Ιεροτελεστία της Ανοιξης». Επρόκειτο για μια ωδή στο ποδόσφαιρο.
«Λατρεύω το ποδόσφαιρο από την εποχή του Λινοξυλάκη, του Πανάκη, του Μπέμπη, του Νεστορίδη και του Μανταλόζη. Στη δεκαετία του 1950 στην Πάτρα, κάθε Κυριακή 3 το μεσημέρι το αυτί κολλημένο στο ραδιόφωνο και το απόγευμα στην πλατεία Όλγας με το πάνινο τόπι να προσπαθείς να μιμηθείς και να κάνεις αυτά που μόλις είχες ακούσει. Και διάβαζα τα κατορθώματα του Ντι Στέφανο, του Κουμπάλα και της Ταξιαρχίας του Πούσκας. Έπαθα κατάθλιψη όταν οι ισχυροί του κόσμου –ακόμα και στη ρομαντική εποχή- δίνανε χαριστικά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 στη Δυτική Γερμανία γιατί έπρεπε οι Γερμανοί να καθαρίσουν το παρελθόν τους.
«… λάτρεψα τον Δομάζο, τον απίστευτο Λουκανίδη…»
Γνώρισα και λάτρεψα τον Δομάζο, τον απίστευτο Λουκανίδη και έφηβος δεν έχανα ούτε φιλικό παιχνίδι στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Κάποια στιγμή το ποδόσφαιρο άλλαξε. Ήρθε η εποχή που χρησιμοποιήθηκε από τους οικονομικά ισχυρούς που με τους στρατούς οπαδών προσπαθούσαν να περάσουν τα δικά τους σχέδια για τα συμφέροντά τους. Και η βία να κρατάει καλά ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης.
Αλλά και πάλι ως δια μαγείας ακόμα και σ’ αυτό το περιβάλλον, καινούργιοι καλλιτέχνες και μάγοι της μπάλας με απογείωναν, από τον Μαραντόνα και τις ντρίπλες εντός ενός μέτρου, του Χατζηπαναγή, μέχρι το μαγικό τρίο της δεκαετίας του 2000, Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι. Και τώρα με τον Μέσι, τον Νεϊμάρ και τον Σουάρεθ να με κάνουν να τρελαίνομαι.
Τί μουσική υπόκρουση θα έβαζα…
Σκεφτόμουνα όταν έβλεπα στο Άμστερνταμ την κούρσα 50 μέτρων του Δώνη και το άψογο γκολ του Βαζέχα που έγραψε το ΑΓΙΑΞ- ΠΑΟ 0-1, τί μουσική υπόκρουση θα έβαζα. Κατέληξα ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσω την αγαπημένη μου «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Στραβίνσκι. Γιατί το ποδόσφαιρο αυτές τις στιγμές δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πιο σπουδαία έργα τέχνης. Γιατί η μπάλα στα πόδια των μάγων της, δημιουργεί την ίδια απόλαυση με τις πιρουέτες του Νουρέγιεφ, την ίδια απόλαυση με τον Γκλεν Γκουλντ όταν παίζει Μπαχ ή με τον Ραβί Σανκάρ όταν αυτοσχεδιάζει. Κι εκεί όπου η Τέχνη ταυτίζεται με το ποδόσφαιρο, εκεί όπου οι μεγάλοι καλλιτέχνες συναντούν τους μεγάλους μάγους της μπάλας, είναι η στιγμή που ξεπερνούν τις καταγεγραμμένες τους δυνατότητες. Εκεί που ξεπερνούν τα όριά τους.
Εκεί που κάνουν το αδύνατο, δυνατό. Στην περιπέτεια του ανθρώπου αυτό δεν είναι που μετράει; Τα παιδιά στο Παρίσι το 1968 αυτό είπανε «Ας είμαστε ρεαλιστές, ας κατακτήσουμε το αδύνατο». Ευγνωμοσύνη σε όσους ποδοσφαιριστές μας απογείωσαν στο παρελθόν αλλά και σε όσους μας απογειώσουν στο μέλλον».
Το συγκεκριμένο κείμενο υπάρχει στο βιβλίο του Γιάννη Γ. Γεωργάκη «Κόμμα αλλάζουμε ομάδα ποτέ ή όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο (Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ).
Η Παγκόσμια Σταυρούλα Τσολακίδου
2013: Η 13χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων (Κάτω των 14) τερματίζοντας πρώτη ανάμεσα σε 126 παίκτριες από 63 χώρες με 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και μία ήττα. Το πρωτάθλημα διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αλ Άιν (120 χλμ από το Ντουμπάι) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου πήραν μέρος 1850 σκακιστές και σκακίστριες σε όλες τις κατηγορίες, ενώ η νεαρή παίκτρια που ανέβασε τον βαθμό Elo της στις 2132 μονάδες έχει προπονητή τον Θανάση Μαστροβασίλη.
2009: Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε αναγνώριση του έργου της Ένωσης των Ελλήνων Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ) και της προσφοράς της στην προώθηση του Ολυμπιακού Κινήματος, αλλά και συνακόλουθα με την εισήγηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής παραχωρεί Γραφείο στο κτίριό της επισημοποιώντας την αναγνώριση της ΕΣΟΑ ως του επισήμου οργάνου των Αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων.
1999: Διεξάγεται το 4ο Eurostars στην παγωμένη Μόσχα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο Νίκος Οικονόμου συμμετέχει για τέταρτη φορά με την ομάδα της Ανατολής, η οποία κερδίζει με 112-107. Πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα ανακηρύσσεται ο Tyus Edney της ομάδας της Δύσης.
Διενέργεια έρευνας
1996: Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ξεκινά τη διενέργεια έρευνας ύστερα από καταγγελίες του Τύπου, ότι παίκτες της εθνικής ομάδας στοιχημάτισαν υπέρ της Βουλγαρίας, αντιπάλου της Κύπρου, δύο εβδομάδες νωρίτερα (14/12).
1991: Γίνεται το πρώτο All-Star Game στο μπάσκετ στο ΣΕΦ μεταξύ των κορυφαίων Ελλήνων (μελών ΠΣΑΚ) και των κορυφαίων ξένων της Α1 κατηγορίας. Το κλου της βραδιάς είναι το κάρφωμα του John Hutson που κάνει θρύψαλα το ταμπλό.
Ο μισητός Μαραντόνα
1990: Σε δημοσκόπηση ιταλικής εφημερίδας οι αναγνώστες ψηφίζουν τον Diego Maradona ως τον πιο μισητό άνθρωπο στην Ιταλία μπροστά από τον George Bush, τον Sadam Housein και την Madonna.
1968: Ο Χρήστος Ζούπας σκοράρει 32 πόντους εναντίον της Γιουγκοσλαβίας στην Σμύρνη. Ο παίκτης του Αμύντα και της ΑΕΚ θα συμπληρώσει με την εθνική ομάδα μπάσκετ 52 συμμετοχές και θα σκοράρει συνολικά 352 πόντους στα 10 συνολικά χρόνια που θα αγωνιστεί (1962-1972).
1966: Πεθαίνει από καρκίνο, σε ηλικία 29 ετών, ο play-maker της ΑΕΚ, Γιώργος Μόσχος. Προς τιμήν του η “‘Ενωση” θα δώσει το όνομά του στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ.
1966: Η Αμερικανίδα Catherine Ball καταρρίπτει στο Φορντ Λόντερντεϊλ το παγκόσμιο ρεκόρ των 100μ στο πρόσθιο με 1:15.6 κάνοντας την εμφάνισή της στους πίνακες των παγκοσμίων ρεκόρ. Την επόμενη χρονιά (19/8/67) θα το κατεβάσει στο 1:14.6 και την μεθεπόμενη (25/8/68) στο 1:14.2.
Βούλευμα για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη
1964: Έπειτα από ανακρίσεις 19 μηνών, εκδίδεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Παραπέμπονται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης και για ηθική αυτουργία οι Ξενοφών Γιοσμάς και Εμμανουήλ Καπελώνης. Οι ανώτεροι αξιωματικοί της Χωροφυλακής παραπέμπονται μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι για ηθική αυτουργία, όπως είχε προτείνει ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης.
1955: Προβάλλεται στους κινηματογράφους η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Κάλπικη Λίρα», από τις κορυφαίες του ελληνικού κινηματογράφου.
1949: Σκοτώνεται σε ηλικία 39 ετών στο μετρό της Νέας Υόρκης ο Νεοζηλανδός Ολυμπιονίκης των 1500μ το 1936 στο Βερολίνο και παγκόσμιος ρέκορντμαν την επόμενη χρονιά Jack Lovelock.
1902:Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας επαγγελματικού αμερικάνικου ποδοσφαίρου σε κλειστό γήπεδο. Η ομάδα της New York κερδίζει την Syracuse με 6-0 μπροστά σε 3.000 θεατές στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης.
1895: Οι αδερφοί Λουμιέρ (Auguste Marie Louis Nicolas and Louis Jean Lumiere) κάνουν την πρώτη δημόσια εμπορική προβολή στο Παρίσι. Η παρουσίαση, που γίνεται από τον κινηματογράφο, μηχανή δικής τους επινόησης, που πατενταρίστηκε στις 13/2/1895, αποτελείται από 10 μικρά φιλμ, όπου το κάθε ένα είναι 17 μέτρα και κρατά περίπου 50 δευτερόλεπτα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το πρώτο τους φιλμ “Sortie des Usines Lumiere a Lyon” (Εργάτες που Βγαίνουν από το Εργοστάσιο Λουμιέρ στη Λυόν), το οποίο γυρίστηκε στις 19/3/1895. Η πρώτη τους ιδιωτική προβολή όμως είχε προηγηθεί στις 22/3/1895.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται