Αχ. Γραμματικόπουλος – «Θα φας την ελληνική σημαία», του είπε ο Μουσολίνι
Ο «Ζαμόρα» του Ολυμπιακού, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος δεν χαιρέτησε φασιστικά όπως ο Μουσολίνι που ήταν στην εξέδρα. Ο διάλογός του με τον δικτάτορα.
Ήταν η 29η Δεκεμβρίου 2008 όταν πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, από το 1928 μέχρι το 1944, και μετέπειτα διαιτητής, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε 7 Πρωταθλήματα Ελλλάδος και 7 Πρωταθλήματα Πειραιά ενώ το 1967 ίδρυσε την Ακαδημία Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Έδινε συχνά το παρόν στον ετήσιο αγώνα παλαιμάχων Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός και στον αγώνα του 2008 έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα, σε ηλικία 99 ετών, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ ηλικίας ποδοσφαιριστή που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Κοσκωτάς πουλάει σε Αλαφούζο, Σαλιαρέλη και συλλαμβάνεται από το FBI
Έμεινε γνωστός ως «Ζαμόρα» από το διάσημο Ισπανό ομόλογό του της ίδιας -περίπου- εποχής. Ο Ρικάρδο Θαμόρα Μαρτίνεθ, στα ελληνικά γνωστός ως Ζαμόρα θεωρείται ο κορυφαίος τερματοφύλακας στο πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο νονός του Ολυμπιακού Μ. Μανούσκος παρέδωσε την Αθήνα στους ναζί και παραιτήθηκε
Οξυδερκής έως τα τελευταία του και θαμώνας της Λυρικής σκηνής, καλλίφωνος και ο ίδιος απολάμβανε να διηγείται ιστορίες. Μια από αυτές τις ιστορίες που ο ίδιος ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος είχε διηγηθεί είχε να κάνει με την περίοδο που ήταν τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας. Συγκεκριμένα το 1934 βρέθηκε απέναντι στον Μπενίτο Μουσολίνι. Πολλά χρόνια αργότερα, ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έλεγε στον δημοσιογράφο Ι. Γεωργάκη, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ».
Μη βάλετε αυτόν τερματοφύλακα γιατί θα φάτε πολλά γκολ…
«Το 1934 δώσαμε τον πρώτο αγώνα για την προκριματική φάση του Μουντιάλ,στο Μιλάνο με την Ιταλία. Από την Πάτρα με το βαπόρι πήγαμε στο Πρίντεζι και από εκεί με το τρένο Μπάρι, Μπολόνια, Μιλάνο. Φθάσαμε δύο μέρες πριν. Στην προπόνηση έρχεται ο κόουτς της Ιταλίας Βιτόριο Πότσο και λέει χαριτολογώντας: «Την Κυριακή μη βάλετε αυτόν τερματοφύλακα γιατί θα φάτε πολλά γκολ». Παίζουμε την Κυριακή και με πλακώνουνε στα σουτ. Πού να βάλουνε όμως γκολ… Αν είχα λίγη τύχη, το πρώτο γκολ θα το πέταγα κόρνερ. Το δεύτερο το έβαλε ο Χρυσακόπουλος. Εγινε μια αναμπουμπούλα, πήγε να διώξει σε κόρνερ και την έριξε στα δίχτυα. Στο ημίχρονο χάναμε 2-0. Στην επανάληψη… φάγαμε άλλα δύο. Ένα από τον Φεράρι και ένα από τον Μεάτσα. Χάσαμε και πέναλτι. «Αφήστε με να το χτυπήσω εγώ», τους φώναξα. Το βάρεσε ο Μοσχολίβανος, όπως είχα βγάλει τον Αρμένη τον Δανελιάν. Γεμάτο το Σαν Σίρο. Δεν έπεφτε καρφίτσα. Την ώρα που ετοιμαζόμασταν στα αποδυτήρια να βγούμε για το παιχνίδι, βλέπω κάτι κινήσεις έξω. Κάνω έτσι και βλέπω τους ιταλούς παίκτες να ετοιμάζονται. «Τι κοιτάζεις;» μου λέει ο Αντώνης ο Μηγιάκης. «Κοίτα και εσύ να δεις», του λέω. «Αμάν κάτι σώματα», λέει. «Τι λες βρε;» του φωνάζω. «Μάνα τούς έκανε αυτούς, μάνα μάς γέννησε κι εμάς. Εμπρός όλοι μαζί» και αρχίζω να τραγουδάω το «μαύρη είν΄ η νύχτα στα βουνά». Οι Ιταλοί τα χάσανε. Από εκεί που φώναζαν, σταμάτησαν. Σου λέει «πάει, κάτι έπαθαν οι Έλληνες».
Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος συνέχισε: «Βγήκαμε στο γήπεδο. Ο Κουράντης ως αρχηγός μας λέει «πάνω το χέρι, ρε». Φασιστικά όπως ο Μουσολίνι που ήταν στην εξέδρα. O Μουσολίνι με συνάντησε στο δημαρχείο, όταν ο Βιτόριο Πότσο μου ζήτησε να μείνω στην Ιταλία και να παίξω στην Αμπροζιάνα, όπως λεγόταν τότε η Ιντερ, με 150.000 λιρέτες και με αυτοκίνητο. «Εγώ είμαι Έλλην και φυλάγω την πατρίδα την ελληνική», του αποκρίνομαι. «Θα πας στην Ελλάδα και θα φας την ελληνική σημαία», μου απάντησε ο Μουσολίνι. Ο επαναληπτικός με την Ιταλία δεν έγινε ποτέ. Δεν ξέρω γιατί. Ακούστηκαν διάφορα. Πάντως, επειδή εγώ συνήθιζα να μη βγαίνω από το ξενοδοχείο, ο Παπαλεονάρδος που ήταν αρχηγός της αποστολής με τον Αγγέλου του Αρεως μου έδωσαν ένα πακέτο χρήματα να τα φυλάξω στο δωμάτιό μου».
Ιππότης ο Λιούις Χάμιλτον
2020: Ο Βρετανός πιλότος της Formula 1 Λιούις Χάμιλτον χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. H απονομή του τίτλου του ιππότη στον 35χρονο οδηγό γίνεται σε συνέχεια των επιδόσεων και των ιστορικών ρεκόρ του στη Formula 1, όπου ισοφάρισε εφέτος το ρεκόρ των επτά παγκόσμιων πρωταθλημάτων του Γερμανού Μίκαελ Σουμάχερ και τον ξεπέρασε σε σύνολο νικών (95). Ο Λιούις Χάμιλτον είχε τιμηθεί ήδη το 2008 από την Ελισάβετ με το παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, με αφορμή την κατάκτηση του πρώτου παγκόσμιου πρωταθλήματός του στη Formula 1, πράγμα ασυνήθιστο για έναν αθλητή ηλικίας τότε μόνον 23 ετών.
2020: Οι Milwaukee Bucks κερδίζουν τους Miami Heat με 144-97. Η εκκωφαντική νίκη συνοδεύεται και από ένα ιστορικό ρεκόρ για το ΝΒΑ με τους Bucks να γίνονται η ομάδα που πετυχαίνει τα περισσότερα τρίποντα (29/51) σπάζοντας το ρεκόρ των Ρόκετς (27).
2007: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Θέμης Χολέβας, μέλος μαζί με τους Μανιά, Παπαδήμα, Στεφανίδη και Ρουμπάνη, της πεντάδας του Πανελληνίου, που κατέκτησε αήττητος το 1953 το Πρωτάθλημα Μπάσκετ.
1997: Διεξάγεται στο Τελ Αβίβ το 2ο Eurostars. Η ομάδα της Ανατολής με τους Karnisovas, Οικονόμου, Radja, Scott και προπονητή τον Dusan Ivkovic, κερδίζει την ομάδα της Δύσης με 129-107. Ο Arturas Karnisovas ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης.
1996: Διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο Eurostars (το Ευρωπαϊκό All-Star Game). Από την Ελλάδα αγωνίζονται για την ομάδα της Ανατολής οι Παναγιώτης Φασούλας, Γιώργος Σιγάλας, David Rivers, Νίκος Οικονόμου και Yurij Zdovc. Ο Dusan Ivkovic ορίζεται από τη FIBA να κοουτσάρει την ομάδα της Ανατολής.
Ο θρίαμβος του Ηρακλή επί του Παναθηναϊκού
1979: Ο Ηρακλής συντρίβει τον Παναθηναϊκό με 6-0 στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης με σκόρερ τους Χατζηπαναγή, Χατζηελευθερίου, Γκέσιο, Καλαμπάκα, Παπαιωάννου και Βούλγαρη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ήττα των πρασίνων στην ιστορία της Α’ Εθνικής.
1973: Ο Άρης χάνει στο Χαριλάου από τον Ολυμπιακό με 2-4 και ο πρόεδρός του Νίκος Καμπάνης διατάσσει την άμεση αντικατάσταση του τερματοφύλακα Νίκου Χρηστίδη από τον Στέλιο Παπαφλωράτο, θεωρώντας τον ως “ύποπτα” υπεύθυνο για την ήττα αφού πρόκειται για το δεύτερο ντέρμπι της σεζόν που χάνει ο Άρης στο γήπεδό του σε ελάχιστο διάστημα.
1970: Ο 38χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών (1962-64) Sonny Liston βρίσκεται νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του στο Λας Βέγκας από υπερβολική χρήση αναβολικών. Ο Liston κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο στις 25/9/1962 νικώντας με νοκ άουτ τον Patterson στον πρώτο γύρο.
1968: Πεθαίνει από πνευμονία ο βαρόνος Julius de Reuters, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων που φέρει το όνομά του.
1954: Ο βρετανός δρομέας μεγάλων αποστάσεων Chris Chataway είναι ο αποδέκτης του πρώτου βραβείου “Αθλητική Προσωπικότητα της Χρονιάς” από το BBC.
1894: Με προσωπική επιστολή στον Δημήτριο Βικέλα, φοιτητής δηλώνει τον ενθουσιασμό του για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα δεσμευόμενος να συνεισφέρει 10 δρχ από το υστέρημά του από τις 1/1/1895 έως τον Ιούνιο του 1896 ώστε να συμβάλλει και αυτός στον κοινό στόχο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα