ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ: Το αντίο του Σπανούλη βάζει τέλος στα άλλοθι πολλών

Ο Κώστας Κοφινάς καταγράφει τα δεδομένα της επόμενης μέρας της ιστορικής αποχώρησης του Βασίλη Σπανούλη από τον Ολυμπιακό και το ελληνικό μπάσκετ

Στην αρχαία ελληνική τραγωδία ήταν ευρέως διαδεδομένος ο ρόλος του «από μηχανής Θεού». Εδινε λύση σε μια δύσκολη κατάσταση. Ερχόταν ως κάτι που λειτουργούσε με τέτοιον τρόπο ώστε όλα να πάρουν τον δρόμο τους. Κοινώς, να ξεκολλήσουν ενώ έδειχναν να έχουν βαλτώσει. Μα, ακριβώς αυτό δεν έκανε ο Βασίλης Σπανούλης με την απόφασή του να βάλει τέλος στην καριέρα του; Όλα εκτυλίχθηκαν με κινηματογραφική ταχύτητα! Μέσα σε λίγα 24ωρα. 

Στις 22 του μήνα οριστικοποιήθηκε πως ένεκα του τραυματισμού στη γάμπα δεν θα δώσει το παρών στο προολυμπιακό τουρνουά. Και στις 26 πως ρίχνει τους τίτλους για το φινάλε. Ο ίδιος. Γιατί έτσι έπρεπε…

Τον Σπανούλη δεν μπορούσε κανείς «να τον τελειώσει». Η κάθε απόφαση θα ήταν δική του. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, ορισμένοι κρέμονταν από τα χείλη του… 

Τον Σπανούλη δεν μπορούσε κανείς «να τον τελειώσει». Η κάθε απόφαση θα ήταν δική του. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, ορισμένοι κρέμονταν από τα χείλη του. Αρχικά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Δεν είναι μυστικό πως δεν πετούσε τη σκούφια του με την προοπτική να συνεχίσει η ύπαρξη του ονόματος «Σπανούλης» στο ρόστερ. Οσοι διάβαζαν πίσω από τις γραμμές – όχι πως ήθελε και ξεχωριστή ικανότητα  γι’ αυτό- μετά το φινάλε της Ευρωλίγκας, αμέσως διαπίστωσαν τις αιτιάσεις του κόουτς.

Ηθελε έναν διαφορετικό τύπου Ολυμπιακού και οι μέχρι τούδε μεταγραφικές κινήσεις φανερώνουν πως η περιφέρεια «γεμίζει». Θα μπορούσε ποτέ να ήταν …διακοσμητικός ή με περιορισμένο ρόλο και χρόνο συμμετοχής, ο αρχηγός; Να πέσει φωτιά να μας κάψει. Και τον Μπαρτζώκα μαζί.

Κατά δεύτερον, λύνονται τα χέρια των προέδρων. Επί εβδομάδες ουδεμία τοποθέτηση είδε το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το πώς σκέφτονται την επόμενη ημέρα της ομάδας. Ομίχλη παντού. Μάλλον εγκλωβισμένοι στα γεγονότα που δεν κυλούσαν και εξελίσσονταν αργά, σαν ταινία του Αγγελόπουλου. Απλά έκλειναν συμφωνίες με παίκτες και λειτουργούσαν λες και δεν γνώριζαν το πλάνο του Σπανούλη. Η σκυτάλη είναι στα χέρια τους. Το συμβόλαιο του Βασίλη ή μέρος αυτού, ανέτως μπορεί να δοθεί και να προκύψει νέα μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Να προστεθεί ποιότητα που είναι αλήθεια έχουν να τη δουν καιρό οι οπαδοί που βαρέθηκαν να ακούνε για στοιχήματα που συνήθως έμπαιναν και συνηθέστερα χάνονταν.

Επίσης, η ματιά πάει στον Ρικ Πιτίνο. Ναι, έκανε προσπάθειες να πείσει τον Σπανούλη να δώσει το παρών στο προολυμπιακό. Ουδεμία αντίρρηση πως τον έφερε στα νερά του και του ξεφύλλισε το βιβλίο με τις μεγάλες προκλήσεις της ζωής. Ωστόσο, ο (τέως, πλέον, όσο σκληρό κι αν είναι) παίκτης δεν γινόταν να ακολουθήσει. Το πόδι δεν τον «άκουσε». Θα έμπαινε στο αεροπλάνο και θα ήταν απλά ένας εμψυχωτής ή ένας οδηγός για την ομάδα δίχως να παίζει ή να διεκδικεί ρόλο; Εντελώς αμφίβολο. Καλύτερα ένας ετοιμοπόλεμος. Κάπως έτσι, η απόφαση για «τέλος» από τον Σπανούλη μοιάζει με την τελευταία του… ασίστ! Διευκολύνει τους πάντες. Και βάζει αρκετούς ενώπιον των ευθυνών τους!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News