ΜΑΤΙΕ ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ: Πόσο περιορισμένος είναι ο ρόλος του στον Ολυμπιακό και τι παίζει για την επόμενη μέρα

Ο 37+ Γάλλος έχει καταφέρει και φέτος να βάλει σφραγίδα.

Όταν το καλοκαίρι του 2019 ο Ολυμπιακός αποκτούσε τον Ματιέ Βαλμπουενά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν απορίες σχετικά με τη χρησιμότητα της μεταγραφής ενός παίκτη που ετοιμάζονταν να συμπληρώσει τα 35 χρόνια ζωής. Δε χρειάστηκαν παρά λίγοι αγώνες για να αντιληφθούν άπαντες ότι ο Γάλλος δεν έψαχνε τα τελευταία… ένσημα αλλά μια νέα πρόκληση και μπόλικη ποδοσφαιρική δράση. Και οι πρωταθλητές Ελλάδας του την προσέφεραν απλόχερα. Τότε είχε υπογράψει μονοετές συμβόλαιο και κατάφερε, με τη μαγκιά του, δεν του έγινε καμία χάρη, να ανανεώσει δύο φορές από +1.

Σήμερα είναι 37 ετών, 3 μηνών και 5 ημερών. Στο φινάλε της σεζόν που θα θεωρείται ένας «γεμάτος» 38άρης (έχει γενέθλια Σεπτέμβρη) ο μικρόσωμος ποδοσφαιριστής πιθανότατα δεν θα περιμένει πρόταση για νέο συμβόλαιο ως ποδοσφαιριστή. Εξάλλου και τις δύο προηγούμενες φορές που ανανέωσε +1 (και αμφότερες τις είχε αποκαλύψει – προαναγγείλει η SportDay) οι δύο πλευρές δεν περίμεναν ως το φινάλε της σεζόν. Οι κουβέντες είχαν αρχίσει τον χειμώνα και τον Μάρτιο ανακοινώνονταν οι επεκτάσεις. Και τώρα αυτό δεν είναι μια κουβέντα που βρίσκεται στο… τραπέζι.

Αλήθεια, έχει όντως περιοριστεί σημαντικά ο ρόλος του Ματιέ Βαλμπουενά σε σχέση με πέρυσι; Η απάντηση είναι ναι. Κι αυτό δεν αφορά «ξερά» τα λεπτά συμμετοχής του. Γιατί πέρυσι τέτοια μέρα μετρούσε 837 λεπτά και φέτος έχει 775, δεν είναι χαοτική η διαφορά. Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική λεπτομέρεια. Αφενός ότι πέρυσι το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός είχε λιγότερα ματς, μόλις δύο προκριματικά με την Ομόνοια και φέτος έξι. Αφετέρου ότι πέρυσι ο Ματιέ είχε τα 837 λεπτά συμμετοχής του μέχρι και τις 8 Νοέμβρη που υπέστη έναν σημαντικό μυϊκό τραυματισμό που δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί ξανά πριν από την αλλαγή του έτους. Φέτος, αντιθέτως, ο Γάλλος είχε μυϊκό πρόβλημα αλλά σαφώς μικρότερο και τα λεπτά συμμετοχής του είναι σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος.

Είναι ξεκάθαρο πως ο χρόνος είναι ο μοναδικός που θα… κερδίσει τον Ματιέ Βαλμπουενά γιατί όλοι οι υπόλοιποι δεν τα κατάφεραν. Respect.

ΥΓ: Ακόμα κι έτσι ο Ματιέ έχει βάλει… σφραγίδα φέτος στον Ολυμπιακό με ένα γκολ (το νικητήριο με το Βόλο με φάουλ) και έξι ασίστ. Και φυσικά υπάρχουν και φάσεις που δεν μετράει η στατιστική, όπως το κερδισμένο πέναλτι στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό με το οποίο ήρθε η νίκη και σε μια εποχή που οι πρωταθλητές δεν είχαν διαφορά με τους αντιπάλους τους στη Super League… 

ΥΓ2: Και μένει να δούμε την επόμενη μέρα αφού έχει κάνει δημόσιο «άνοιγμα» στον Ολυμπιακό για παραμονή και ρόλο στην ομάδα. Μοιάζει πολύ πιθανό να βρεθεί τρόπος να παραμείνει στον οργανισμό. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News