ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Και όμως, στην Πόλη έχει μία μεγάλη ευκαιρία

Ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στην Κωνσταντινούπολη για την 20η αγωνιστική της Euroleague, μετά την αποχή ελέω κορωνοϊού και απέναντι στην Φενέρμπαχτσε των απουσιών έχει τη δική του ευκαιρία.

Η μπασκετική συζήτηση γύρω από τον Ολυμπιακό «πάγωσε» μετά το τρίποντο του Ντόρσεϊ στο ΟΑΚΑ. Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν τον Παναθηναϊκό στις 23 Δεκεμβρίου, έδωσαν ένα ακόμα παιχνίδι με τον Ιωνικό τρεις μέρες αργότερα για το Κύπελλο και έπειτα παραδόθηκαν στο έλεος του κορωνοϊού.

Με την ομάδα να ξεπερνάει τα 12 κρούσματα εντός των τειχών της, εκ των οποίων τα 9 ήταν σε παίκτες της, το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη για το παιχνίδι με την Φενέρμπαχτσε συνοδεύεται από πολλαπλά ερωτηματικά. Η υγεία προφανώς προέχει και το σημαντικότερο είναι πως όλοι επέστρεψαν χωρίς προβλήματα. Όταν ο χρόνος σταμάτησε, ο Ολυμπιακός μετρούσε ρεκόρ 12-5 στην Euroleague, ολοκληρώνοντας στην 3η θέση, έχοντας πετύχει τρία σημαντικά διπλά σε Μιλάνο, Καζάν, ΟΑΚΑ.

Με την μετάλλαξη Όμικρον να κάνει τη δική της επέλαση και να μεταβάλλει όλες τις σταθερές της διοργάνωσης, οι εκτός έδρας νίκες θα είναι ακόμα πιο σημαντικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ΣΕΦ, στο οποίο ο Ολυμπιακός μέτρησε 9/9, θα φιλοξενεί μόλις 1.000 άτομα, στερώντας ένα από τα βασικά «όπλα» της ομάδας.

Ζήτημα ρυθμού στην Πόλη

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει μία ομάδα που παίζει στο ίδιο τέμπο με αυτόν. Η Φενέρμπαχτσε αγωνίζεται στις 69.83 κατοχές (ο Ολυμπιακός στις 69.38). Οι Πειραιώτες χωρίς να έχουν αγωνιστικό ρυθμό στα πόδια τους, θα χρειαστεί να ελέγξουν για 40 λεπτά το ματς, βασιζόμενοι κυρίως στη δική τους άμυνα.

Η Φενέρμπαχτσε μπορεί να έχει την επιστροφή του Ντέβιν Μπούκερ (γύρισε τις τελευταίες μέρες από τραυματισμό στη γάμπα) αλλά στερείται τις υπηρεσίες των Ντε Κολό και Γιαν Βέσελι και προσφάτως του Μαριάλ Σαγιόκ που τραυματίστηκε στον ώμο.

Ο Τσέχος είναι ακρογωνιαίος λίθος τόσο στην επίθεση, με την κομβική του παρουσία εκτελεστικά αλλά και ως δημιουργός μετά το short roll, όμως ακόμα περισσότερο στην άμυνα. Ο Βέσελι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να έχει η Φενέρ 106.47 defensice rating ανά 100 κατοχές (6η καλύτερη), αφού ακόμα και σήμερα είναι από τους καλύτερους rim protectors αλλά και ένας από τους κορυφαίους ψηλούς στην άμυνα με αλλαγές.

Οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να αναδείξουν αυτήν την απουσία, με τους γκαρντ του να καλούνται να κάνουν ένα μεγάλο παιχνίδι, όσον αφορά τον έλεγχο του τέμπο. Τα λάθη πρέπει να περιοριστούν στο μέγιστο, αφού αυτό μπορεί να σημάνει αυτόματα transition και ανοιχτό γήπεδο για τους Τούρκους, ενώ οι pull-up εκτελέσεις των Σλούκα και Ντόρσεϊ είναι αναγκαίες για να δώσουν πνοή σε μία ομάδα που έχει να βρεθεί στο παρκέ μετά από 17 ημέρες.

Να απενεργοποιήσει τους Χένρι και Γκούντουριτς

Πέραν από τον Βέσελι, εκτός για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό βρίσκεται και ο Νάντο Ντε Κολό. Οι Τούρκοι δηλαδή χάνουν αθροιστικά 25.5 πόντους, 8.1 ριμπάουντ, 6.6 ασίστ από το παιχνίδι τους. Το βάρος λογικά θα πέσει κατά κύριο λόγο στους Γκούντουριτς και Χένρι. Ο Σέρβος άλλωστε, μετά τον Ντε Κολό, έχει το δεύτερο υψηλότερο USG% στην ομάδα 23.86%, διαχειριζόμενος δηλαδή σχεδόν μία στις τέσσερις κατοχές την ώρα που βρίσκεται στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός καλείται να περιορίσει τη δημιουργία του Χένρι, που θα αποτελεί και τον μοναδικό καθαρό δημιουργό στην επίθεση της Φενέρ, κάτι που είναι κυρίως θέμα προσωπικής άμυνας. Ο Χένρι βασίζει πολύ το παιχνίδι του στην αθλητικότητα και το εκρηκτικό πρώτο του βήμα και προφανώς προεξάρχοντος του Γουόκαπ θα πρέπει να τον περιορίσουν, ώστε να επικεντρωθεί η άμυνα στο σκοράρισμα του Μάρκο Γκούντουριτς.

Ο 26χρονος δε διανύει και την καλύτερη σεζόν του, αλλά μπορεί να δημιουργήσει φάσεις για τον εαυτό του και να σκοράρει. Σουτάρει με 37.5% τρίποντο και 51.4% δίποντο φέτος και αν δεν μπορέσει να κάνει –εκτελεστικά- εμφανίσεις σαν αυτές με την Μπαρτσελόνα (3/4 τρίποντα και 17 πόντους) ή τη Μονακό (4/6 τρίποντα και 18 πόντους) η Φενέρ θα χρειαστεί υπερβολές από παίκτες όπως ο Μελίχ Μαχμούτογλου, που δεδομένα θα πάρει αρκετό χρόνο και μπορεί να γίνει ξαφνικά παράγοντας με το σουτ του ή τον πολυσύνθετο Ακίλε Πολονάρα, που πιθανότατα θα αγκυροβολήσει αρκετά στο ποστ για να δημιουργήσει από εκεί.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως με αυτές τις απουσίες ο Ολυμπιακός μόνο χαμένος από χέρι δεν είναι, παρότι ο δείκτης του αγωνιστικού του ρυθμού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο μηδέν. Μολονότι το ρόστερ της Φενέρ είναι… κουτσουρεμένο, ο Μπαρτζώκας γνωρίζει την επικινδυνότητα και το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ομάδα του, αν δεν μπει στο παρκέ της «Ulker Sports Arena» με συγκέντρωση από το πρώτο δευτερόλεπτο. Ο Ολυμπιακός των 17 ημερών αποχής από τα παρκέ, έχει μία «χρυσή» ευκαιρία να το πιάσει από εκεί που το άφησε πριν τη διακοπή, αλλά μέχρι εκεί. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη αγγίζει τα όρια της αιθεροβασίας!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News