ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΤΣΣΚΑ: Μπορεί να είναι ανταγωνιστικός; Απόδειξη!

Οι «πράσινοι» έχουν μπροστά τους μια σπουδαία πρόκληση. Αντιμετωπίζουν το βράδυ της Τετάρτης (12/1, 21.00) την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη (για την 20η αγωνιστική της Ευρωλίγκας) που ναι μεν δεν είναι άτρωτη, αλλά υπάρχουν σημεία που πρέπει να προσέξουν οι γηπεδούχοι για να πάρουν τα πάνω τους.

Οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη επιστρέφουν στο παρκέ μετά την περιπέτεια που είχαν με τον κορονοϊό και κατά συνέπεια, αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό σε τι κατάσταση θα εμφανιστούν. Διότι μπήκαν ξανά στα… βαθιά, χωρίς να έχουν συμπληρώσει (όλοι μαζί) ούτε τρεις προπονήσεις. Όμως αγωνιστικά, υπάρχουν σημεία που θα πρέπει να προσέξουν έχοντας στο μυαλό τους και όσα παρουσίασαν στο ματς του πρώτου γύρου στη Μόσχα (ήττα με 97-77). Το sportday.gr αναλύει τα σημεία-κλειδιά.

1) Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει λανσάρει αρκετά το θέμα της ζώνης. Με διάφορες μορφές της (ματς-απ, 2-3 ή 3-2, αναλόγως τη θέση που θα έχει ο Γιώργος Παπαγιάννης). Όμως η ΤΣΣΚΑ ήταν η πρώτη που δεν… μάσησε ιδιαίτερα όταν οι «πράσινοι» είχαν βρει τον δρόμο τους μέσω αυτής της τακτικής. Με αποτέλεσμα να δεχθούν 14/28 τρίποντα. Η ΤΣΣΚΑ διάβασε άριστα (έχει και την εμπειρία και την ποιότητα) την ζώνη του Ελληνα κόουτς και βρήκε απαντήσεις στο άψε-σβήσε. Κατά συνέπεια οι «πράσινοι» θα πρέπει να διαφοροποιήσουν την τακτική τους και αναλόγως την εξέλιξη του αγώνα.

2) Οι «πράσινοι» οφείλουν να βγάλουν σκληράδα στην άμυνα και κυρίως να προσέξουν αρκετά τα μις-ματς που θα αναζητήσουν οι Ρώσοι. Είναι κάτι που ζητάει συνεχώς ο Δημήτρης Ιτούδης από τους παίκτες του. Εχει ψηλά σχήματα και με σωστή κυκλοφορία της μπάλας, θέλει να εκμεταλλευτεί την υψομετρική διαφορά που έχει κόντρα στους «πράσινους». Κατά συνέπεια οι γηπεδούχοι θα πρέπει να είναι αρκετά συγκεντρωμένοι στις αλλαγές τους ώστε να μην δίνουν πολλές ευκαιρίες στους αντιπάλους τους.

3) Η στόχευση στο λόου ποστ θα είναι ένα από τα σημεία – κλειδιά είτε της ΤΣΣΚΑ είτε του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Η ΤΣΣΚΑ διαθέτει μονάδες όπως ο Κουρμπάνοφ, ο Αντόνοφ, ο πάντα έμπειρος Σενγκέλια και ο Μπόλομποϊ που μπορούν να κάνουν με άνεση «ζημιά» κοντά στο καλάθι των «πρασίνων». Η παρουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου, αλλά και του Λεωνίδα Κασελάκη θα είναι σημαντική υπό την έννοια ότι παίζουν αρκετά στο ποστ και η ομάδα θα χρειαστεί τη βοήθειά τους ώστε να φθείρουν τους αντιπάλους τους.

4) Λόγω και των ψηλών σχημάτων, η ΤΣΣΚΑ έχει και ένα σημαντικό ατού. Είναι μετρ στις δεύτερες ή τρίτες επιθέσεις. Η ρωσική ομάδα βρίσκεται στη κορυφή της λίστας, όσον αφορά τα επιθετικά ριμπάουντ. Μαζεύει 12,6 ανά αγώνα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δίνει στους αντιπάλους την ευκαιρία να μαζεύει 10,4 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούν οι «πράσινοι» (είχαν μαζέψει 14) με μονάδες όπως ο Παπαγιάννης, ο Γουάιτ και ο Εβανς ο οποίος τα είχε πάει περίφημα στο ματς στη Μόσχα και ως 5άρι.

5) Η απουσία του πρώτου σκόρερ της ΤΣΣΚΑ, Γουίλ Κλάιμπερν (15π. ανά ματς) λόγω τραυματισμού, σίγουρα διευκολύνει κάπως το έργο των γηπεδούχων μια και ο Αμερικανός φόργουορντ δίνει τρομερές λύσεις μέσα και έξω από το καλάθι, αλλά υπάρχουν και άλλες μονάδες που χρειάζονται προσοχή. Όπως ο Σενγκέλια που αναφέραμε προηγουμένως, ο Γκριγκόνις από τη περιφέρεια, αλλά και ο πάντα κομβικός Γιόχαν Φοϊχτμαν που έχει τη δυνατότητα, παρά το ύψος του (2,11) να «χτυπήσει» από τη περιφέρεια. Η αμυντική παρουσία του Ρος (αλλάζει το… στάτους της ομάδας στο παρκέ) θα είναι σημαντική όσο σημαντική θα είναι η «μονομαχία» του Παπαγιάννη με τον Μιλουτίνοφ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News