ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ: Ίσως βρίσκεται κοντά στο τέλος μίας "χρυσής" περιόδου

Μετά τον αποκλεισμό της Πορτογαλίας από το Euro 2020 προκύπτει το εξής ερώτημα: είμαστε στην αρχή του τέλους της εποχής του 36χρονου πλέον σούπερ σταρ;

Είναι μία κλασική απορία που γεννάται όταν μία εθνική ομάδα, η οποία έχει στις τάξεις της έναν αστέρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου σε προχωρημένη αγωνιστική ηλικία, μένει εκτός συνέχειας μίας σπουδαίας διοργάνωσης. Είναι απόλυτα λογικό να σκεφτούμε ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι ίσως να μην υπάρξουν πολλές ευκαιρίες ακόμα να δούμε ποδοσφαιριστές όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο να σηκώνουν τα λεγόμενα βαρύτιμα τρόπαια.

Πάντως μιλάμε για μία διοργάνωση, στην οποία ο ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους με τα γκολ που πέτυχε, έφτασε τα 109 στη διεθνή καριέρα του και έπιασε το ρεκόρ του Ιρανού Αλί Νταεΐ. Είναι οι δύο άνθρωποι που έχουν τα περισσότερα γκολ με οποιαδήποτε εθνική ομάδα.

Ωστόσο όταν δεν υπάρχει η συλλογική επιτυχία, όταν δεν έρχονται οι τίτλοι και όταν το τελευταίο στοιχείο συνοδεύεται από την πάροδο των χρόνων, πλησιάζει και το αναπόφευκτο τέλος εποχής, από το οποίο κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει, ακόμα και αν ιδρώνει τη φανέλα με την ίδια ένταση.

Μία από χειρότερες χρονιές σε επίπεδο τίτλων

Ο αποκλεισμός της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας από τη συνέχεια του Euro 2020 είναι ένα ακόμη στοιχείο που προστείθεται στην κακή, τουλάχιστον βάσει αποτελεσμάτων, σεζόν του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Στο ιταλικό πρωτάθλημα τα πράγματα δεν πήγαν ιδιαίτερα καλά. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η Γιουβέντους δεν έδειχνε και πολύ σίγουρη ότι θα τερμάτιζε εντός της πρώτης τετράδας. Τελικά ο οι «μπιανκονέρι» τερμάτησαν στην 4η θέση, ωστόσο αυτό μόνο τιμητικό δεν μπορεί να θεωρηθεί για μία ομάδα που έχει σαρώσει τα πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια. Και μπορεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο όντως να βοήθησε να πετύχει η Γιουβέντους τουλάχιστον το στόχο της τετράδας, μπορεί να πέτυχε 29 γκολ στη Serie A (τί άλλο να κάνει στα 36 του; ), αλλά η συνολική απόδοση σίγουρα τον επηρεάζει και ψυχολογικά.

Η μοναδική χαρά που πήρε φέτος ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας από την Γιουβέντους στον τελικό κόντρα στην Αταλάντα. Σίγουρα ήταν ένας στόχος, ο οποίος επετεύχθη, αλλά δεν ήταν αρκετός για ένα σύνολο που έχει δημιουργηθεί, προκειμένου να διεκδικεί μεγάλα πράγματα. Και σίγουρα το να έχει πάρει ο Κριστιάνο Ρονάλντο μόνο ένα κύπελλο μέσα σε μία σεζόν, δεν είναι κάτι, το οποίο ευχαριστεί και τον ίδιο.

Η τελευταία χαμένη ευκαιρία

Το αρνητικό αποτέλεσμα του συγκροτήματος του Φερνάντο Σάντος ουσιαστικά εκμηδένισε και την τελευταία πιθανότητα που είχε ο άσσος της Γιουβέντους για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας. Βεβαίως βάσει των πεπραγμένων της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021 η αναφορά είναι μάλλον τυπική.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είπε αντίο στο Euro 2020 πολύ πριν το αναμενόμενο. Το προσπάθησε τελευταίο ενενηντάλεπτο σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά γενικώς ήταν ένα ματς, στο οποίο και την καλύτερη εμφάνισή της να έκανε η Πορτογαλία, πάλι θα είχε πιθανότητες αποκλεισμού. Εξ’ άλλου το Βέλγιο είναι από τα εθνικά συγκροτήματα, τα οποία θεωρούνται φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Η Πορτογαλία ξεκινούσε την περιπέτειά της στο Euro 2020 με σκοπό να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει το 2016, ενώ είχε πανηγυρίσει και την κατάκτηση του τροπαίου του πρώτου Nations League, το οποίο είχει διεξαχθεί το 2019. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε 5 γκολ συνολικά στη διοργάνωση, ωστόσο η αίσθηση που άφησε η εθνική ομάδα της Πορτογαλίας δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγο και για ένα ποδοσφαιρικό φιάσκο.

Έτσι λοιπόν ο Κριστιάνο Ρονάλντο μόλις ολοκλήρωσε την τέταρτη συνεχόμενη αγωνιστική περίοδο από τότε που κατέκτησε την τελευταία από τις 5 Χρυσές Μπάλες. Στα 36 του πλέον, όσο και αν το προσπαθεί (και το προσπαθεί πάρα πολύ που μερικές φορές φαίνεται ότι είναι μόνος του) είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει κάτι ανάλογο. Επομένως μιλάμε πλέον ξεκάθαρα για την αρχή του τέλους μίας φανταστικής ποδοσφαιρικής εποχής, στην οποία ήμασταν προνομιούχοι που τον απολαύσαμε στα καλύτερά του.

Το ότι σιγά σιγά έρχεται το πλήρωμα του χρόνου είναι μία αλήθεια όχι μόνο του ποδοσφαίρου, αλλά και της ζωής. Παραφράζοντας την πολύ γνωστή έκφραση «συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες», μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει και στους καλύτερους παίκτες. Και δεν είναι επειδή έκανε κάποιος κάτι λάθος. Απλά συμβαίνει. Η ποδοσφαιρική αντίστροφη μέτρηση αρχίζει για όλους. Ακόμα και για τον Κριστιάνο Ρονάλντο…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News