ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 89-74: Αψεγάδιαστη «βασίλισσα», έστησε «πάρτι» στον ισπανικό «εμφύλιο»

EUROLEAGUE: Η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε εμφατικά επί της Μπασκόνια (89-74), στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής της EuroLeague

Η Ρεάλ Μαδρίτης υπερίσχυσε εύκολα της Μπασκόνια στο WiZink Center (89-74), για την 21η αγωνιστική της EuroLeague.

Οι αναποδιές δεν ήταν και λίγες για τη Ρεάλ Μαδρίτης το προηγούμενο διάστημα. Συσσώρευση κρουσμάτων COVID-19 στις τάξεις της, αποψίλωση του ρόστερ λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ, καθώς οι Ρούντι Φερνάντεθ και Έντι Ταβάρες βρέθηκαν θετικοί στους πιο πρόσφατους διαγνωστικούς ελέγχους. Γενικά, θεματάκια προς επίλυση.

Με βάση την ωμή λογική, φαινόταν δύσκολο τα τεκταινόμενα να αφήσουν ανεπηρέαστη την αποδοτικότητά της ομάδας του Πάμπλο Λάσο στον αγώνα με την Μπασκόνια. Καίτοι, η δέκα φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης υπερκέρασε το εμπόδιο των Βάσκων με χαρακτηριστική άνεση, παρά τις ουκ ολίγες αντιξοότητες που της παρουσιάστηκαν, δείχνοντας από τι μέταλλο είναι φτιαγμένη.

Ο Γκέρσον Γιαμπουσέλε ήταν ο πρώτος σκόρερ και πολυτιμότερος παίκτης των νικητών με 17 πόντους (7/7 δίποντα) και 8 ριμπάουντ, ενώ θετικότατη παρουσία είχαν και οι Αλμπέρτο Αμπάλντε (15 πόντοι), Άντονι Ράντολφ (13 πόντοι και 12 ριμπάουντ) και Βενσάν Πουαριέ (11 πόντοι και 8 ριμπάουντ). Στην επανεμφάνισή του στην EuroLeague μετά από εννιά μήνες αγωνιστικής απραξίας, ο Τρέι Τόμπκινς μέτρησε 10 πόντους (2/3 δίποντα και 2/4 τρίποντα) και 2 ασίστ σε 13 λεπτά συμμετοχής.

Ο Γουέιντ Μπάλντγουϊν ήταν ο πιο συνεπής στο σκοράρισμα παίκτης των ηττημένων με 16 πόντους, με τους Στίβεν Ίνοκ και Ρόκας Γκιεντράιτις να προσθέτουν από 11 και 10 πόντους κατ’ αντιστοιχία.

 

Ο αγώνας

Η «βασίλισσα» μπήκε εκρηκτικά στο ματς και με απόλυτη ευστοχία (5/5 σουτ εντός πεδιάς) προηγήθηκε με 11-6 πριν καν συμπληρωθούν τρία λεπτά στο ματς. Ο Γιαμπουσέλε ήταν ασταμάτητος και μόνιμος «πονοκέφαλος» της βασκικής άμυνας, η οποία «έμπαζε» από παντού. Ο big man των γηπεδούχων σκόραρε με άριστες εκτελέσεις τους 10 από τους επόμενους 12 πόντους της ομάδας του, εκτινάσσοντας την τιμή της διαφοράς στο σκορ στο +12 (23-11). Το μόνο που κατάφερε η Μπασκόνια ήταν να μειώσει διά χειρός Μπάλντγουϊν κάτω από τους 10 πόντους τη διαφορά με την εκπνοή της περιόδου (25-17).

Οι Βάσκοι ανέβασαν την παραγωγικότητά τους στη δεύτερη περίοδο, αλλά στα αμυντικά τους καθήκοντα ήταν ασυνεπείς. Η Ρεάλ έβρισκε συνεχώς τρόπους διάρρηξης της άμυνας της ομάδας του Σπάχια, κυρίως μέσω την ψηλών της, συντηρώντας τη διαφορά σε διψήφια τιμή (34-24). Η Μπασκόνια επιχείρησε να αλλάξει τις ισορροπίες με 0-4 σερί (34-28), αλλά άμεσα η «βασίλισσα» βρήκε instant scoring και ξέφυγε με +11 (39-28). Ακολούθως, η Ρεάλ βρήκε καταιγιστικό ρυθμό απέναντι την ευάλωτη άμυνα των φιλοξενούμενων και η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +17 (50-33) λίγο πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου (50-35).

Το πόδι δεν έλεγε να… ξεκολλήσει από το γκάζι για τη Ρεάλ, η οποία με νέο «σόου» ανέβασε την τιμή της διαφοράς για πρώτη φορά στο +20 (59-39) στην τρίτη περίοδο. Οι φωνές του Σπάχια, στο τάιμ-άουτ, έπιασαν τόπο για τους «ταύρους», οι οποίοι είδαν τον Κοστέλο να παίρνει «φωτιά» από την περίμετρο και να κατεβάζει άμεσα τη διαφορά στους 13 πόντους (61-48). Αυτό δεν προβλημάτισε στο απειροελάχιστο το σύνολο του Λάσο, το οποίο βρήκε και πάλι τις λύσεις που έψαχνε στην επίθεση και διεύρυνε το προβάδισμά του με… συνοπτικές διαδικασίες στο τελικό 69-50 της τρίτης περιόδου.

Οι γηπεδούχοι πήγαιναν στον… αυτόματο, τιμωρώντας κάθε αδράνεια εντός της βασκικής ρακέτας, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Παρά ταύτα, η Μπασκόνια επιχείρησε την ύστατη προσπάθεια αντεπίθεσης στο τέταρτο δεκάλεπτο, με τον Μπάλντγουϊν να δίνει το σύνθημα, κάτι που επέφερε τη μείωση της διαφοράς στους 12 πόντους (78-66) – αλλά και τη διάσωση των λιγοστών ελπίδων των φιλοξενούμενων. Ως εκεί, όμως. Ο Τόμπκινς με πέντε προσωπικούς πόντους στο crunch time έδωσε το στίγμα του μετά από εννιά μήνες στα… πιτς και ανέβασε τη διαφορά στο +16 (87-71), τοποθετώντας το «θαυμαστικό» στην άνετη επικράτηση των Μαδριλένων με 89-74.

Τα δεκάλεπτα: 25-17, 50-35, 69-50, 89-74

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά των δύο ομάδων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News