ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Όσο γίνονται πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ, θα βαρεθείτε να τα μετράτε

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του ΟΦΗ για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League και το πέναλτι που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τους Κρητικούς

Έχουν ειπωθεί πολλά για τους αριθμούς. Τη χρήση τους, τη μαγεία τους, την αλήθεια τους, το ψέμα τους. Και το τελευταίο διάστημα ο ΠΑΟΚ έχει μπει σε μια περίεργη δύνη αριθμών. Ας ξεκινήσουμε από τον, ούτως ή άλλως, μαγικό αριθμό επτά.

Οι Αρχαίοι Έλληνες αναγνώριζαν το επτά ως ένας μυστηριώδη αριθμό, κυρίως λόγω των γεωμετρικών του ιδιοτήτων. Επτά σημεία δεν μπορούν να δημιουργήσουν συμμετρία σε ένα κύκλο, αλλά επτά είναι οι βασικές αρχές για να τετραγωνίσεις εναν κύκλο. Επτά είναι οι μέρες της εβδομάδες, επτά νομά σ’ ένα δωμά πού να ξαπλώ να κλείσεις μά, και πάει λέγοντας. Επτά είναι και οι συνεχόμενες νίκες του ΠΑΟΚ. Τι έγινε; Αναστήθηκε; Παίζει καμιά μπαλάρα; ήρθαν μεταγραφές και δεν το κατάλαβα; Μεταγραφές δεν ήρθαν, αλλά οι τρεις διαδοχικές «σφαλιάρες» από Ατρόμητο, Άρη και Ιωνικό έκαναν τον Ραζβάν Λουτσέσκου, έστω και καθυστερημένα, να ανοίξει το ροτέισον, θα «ξεθάψει» παίκτες και να καταλάβει πως έχει και εκείνος μερίδιο ευθύνης στον εκτροχιασμό του ΠΑΟΚ από την διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Τα πέναλτι, τα χέρια και ο ΠΑΟΚ που… δεν σκότωσε θηρία!

Ο ΠΑΟΚ βρήκε και τις έκανε. Δεν σκότωσε θηρία. Δεν μειώνω την αξία των αντιπάλων του. Απλά από τα επτά συνεχόμενα παιχνίδια που κέρδισε ο ΠΑΟΚ, τα έξι έγιναν στην Τούμπα. Με κόσμο ή χωρίς, παίζει και αυτό το ρόλο του. Η μοναδική εκτός έδρας νίκη καταγράφηκε στα Γιάννινα, εκεί που ο «Δικέφαλος του Βορρά» άνοιξε το σκορ με πέναλτι από χέρι που έγινε μέσα στη περιοχή και ούτε ο διαιτητής Φωτιάς ούτε ο βοηθός του το είδαν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του VAR για να δοθεί η ποινή. Α, τι σύμπτωση! Και στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ έγινε χέρι μέσα στη μεγάλη περιοχή και ούτε ο διαιτητής Φωτιάς ούτε ο βοηθός του το είδαν με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του VAR για να δοθεί η ποινή. Τι έγινε στις δυο φάσεις;

Το χέρι του αμυνόμενου ήταν σε τέτοια θέση που μεγαλώνει τον όγκο του σώματος, όντας πάνω από τον ώμο. Αυτό έλεγε ο κανονισμός τον Δεκέμβριο του 2021, αυτό λέει ο κανονισμός και τον Ιανουάριο του 2022. 

Ο Νίκος Νιόπλιας είπε πως «Αν γινόταν το 0-1, δεν θα ερχόταν ποτέ αυτό το αποτέλεσμα, ήμασταν πολύ καλοί. Με τίποτα δεν θα χάναμε αυτό το ματς αν μετρούσε το γκολ που βάλαμε». Και θα πρέπει να απευθύνει τα παράπονά του στον διαιτητή Φωτιά που με το λάθος του να μη δει την παράβαση, άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί. Τόσο απλά, που πιο απλά, δεν γίνεται.

Να μετρήσουμε τα πέναλτι που δεν δόθηκαν απ’ ευθείας στον ΠΑΟΚ, αλλά με… καθυστέρηση μέσω VAR;

Και πάμε πάλι στους αριθμούς. Πόσα πέναλτι έχουν καταλογιστεί υπέρ του ΠΑΟΚ φέτος; Δεν ξέρω, αλλά δεν αγχώνομαι. Είναι πάρα πολύ εύκολο να μάθω. Το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο φέτος είναι ότι δε θα χαθεί το μέτρημα στα πέναλτι που έχουν καταλογιστεί στις αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα τα μετράει για να χρησιμοποιήσει τον αριθμό ως μοχλό πίεσης στους διαιτητές. Το ότι υπήρχαν πέναλτι που θα έπρεπε να δοθούν από τον διαιτητή απευθείας και όχι με τη συνδρομή του VAR, όπως στα ματς με Παναθηναϊκό, Γιάννινα και ΟΦΗ, δεν απασχολεί κανέναν. Ε ναι μωρέ.

Πριν από λίγες ημέρες, έγινε ο δεύτερος ημιτελικός για το Λιγκ Καπ Αγγλίας, ανάμεσα σε Τότεναμ και Τσέλσι. Η Τότεναμ είχε χάσει στο πρώτο ματς με 2-0. Ο διαιτητής καταλόγισε δυο πέναλτι υπέρ της Τότεναμ και ο Κέιν πέτυχε και ένα γκολ. Αυτά χωρίς VAR. Με VAR, το ένα πέναλτι έγινε φάουλ, το άλλο πέναλτι έγινε «παίζετε» και το γκολ του Κέιν ακυρώθηκε ως οφ σάιντ. Γι’ αυτό είναι το VAR για να καλύπτει τις αδυναμίες των διαιτητών. Ούτε να τις σκεπάζει, ούτε και να βγαίνει κάποιος ευνοημένος ή αδικημένος ανάλογα την πλευρά στην οποία είναι.

Και δηλαδή, τι; Ο ΠΑΟΚ κερδίζει μόνο με πέναλτι και από τις επτά σερί νίκες οι έξι είναι στην Τούμπα, άρα σιγά τι έκανε; Ναι, όποιος θέλει ας βγάλει αυτό το συμπέρασμα. Αυθαίρετο μεν, αλλά στην Ελλάδα, τα αυθαίρετα μονιμοποιούνται. Ο ΠΑΟΚ απλά έκανε τα βασικά και επειδή τα είχε ξεχάσει, αυτό συζητήθηκε. Και φτάσαμε 16 Ιανουαρίου. Με ένα φίλο μου, βάζουμε στοίχημα κάθε χρόνο με χρονικό όριο τη γιορτή μου, του Αγίου Αντωνίου, το πόσες μεταγραφές θα έχει κάνει ο ΠΑΟΚ. Εγώ το παίζω αισιόδοξος και πάντα λέω όβερ 1,5. Πέρυσι, είχε πάει ταμείο, και άκοπα μάλιστα. Όχι μόνο είχε κάνει ο ΠΑΟΚ όβερ 1,5 μεταγραφές μέχρι τη γιορτή μου, αλλά είχαν αγωνιστεί κιόλας! Φέτος, κουβά. Γυρίσαμε στα συνηθισμένα… 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News