EURO 2020 FINAL: Σάουθγκεϊτ, το ρίσκο του, το παιχνίδι του, ο θρίαμβός του
Πώς ο Σάουθγκεϊτ πήγε κόντρα σε δημοφιλείς επιλογές, η απογείωση μετά το 2-0 με τη Γερμανία, η επική πρόκριση στον τελικό και οι… αιτήσεις μετάνοιας για όσους τον… πυροβολούσαν.
Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είναι πολύ ταπεινός για να χρησιμοποιήσει βαρύγδουπες εκφράσεις. Όμως, όπως παρατηρούν όλοι οι ποδοσφαιρικοί αναλυτές πλέον στην Αγγλία αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν το δικό του τεστ, το δικό του στοίχημα, το δικό του πλάνο παιχνιδιού και τελικά γίνεται ο δικός του θρίαμβος! Ανεξάρτητα αν η Αγγλία σηκώσει το τρόπαιο ή όχι…
Πριν από το παιχνίδι με τη Γερμανία, ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας ήξερε ότι η ήττα θα προκαλέσει ερωτηματικά για το αν αυτός και η ομάδα του μπορούν να νικήσουν σε μεγάλα παιχνίδια. Επίσης ήξερε ότι η νίκη θα προσφέρει μια πλατφόρμα απογείωσης.
Η απογείωση με τα «πάντσερ»
Και κόντρα στα «πάντσερ» δεν σημειώνεται απλά η μεγαλύτερη νίκη του ως προπονητής της εθνικής Αγγλίας με δεδομένο τον αντίπαλο, την πίεση ή τον τόπο που επιτεύχθηκε. Δημιουργείται για τον ίδιο και ένα άλλο θέμα συζήτησης όταν η Γερμανία μπαίνει στην κουβέντα πέρα από το χαμένο πέναλτι στα ημιτελικά του Εuro 1996. Από τότε μέχρι πρόσφατα εκείνο το χαμένο πέναλτι τον στοίχειωνε.
Κόντρα στους Γερμανούς, ο Σάουθγκεϊτ ξέρει τα ρίσκα που παίρνει. Επιλέγει να πάει σε σύστημα τριών στην άμυνα και να αφήσει στον πάγκο δημοφιλείς επιλογές όπως ο Τζακ Γκρίλις ή ο Φιλ Φόντεν, προτιμώντας να ξεκινήσει με τον εξαιρετικό και στα τρία ματς που έχει χρησιμοποιηθεί ως τώρα, Μπακάγιο Σάκα. Ένα ατυχές αποτέλεσμα, θα τον έφερνε προ των πυλών της εξόδου και θα είχε να ανέβει έναν δεύτερο Γολγοθά.
Το ίδιο θα κάνει και με την Ουκρανία στον προημιτελικό. Θα προσαρμόσει τις επιλογές του με βάση το πλάνο που θα έφερνε την πρόκριση και όχι με τo τι ζητούσε ο κόσμος ή οι pundits (έτσι αποκαλούν τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές που σχολιάζουν τα ματς στην τηλεόραση).
Στο ματς με τους Ουκρανούς θα επιστρέφει σε άμυνα τεσσάρων και ο Γκρίλις δεν θα αγωνιστεί. Ούτε ο Φόντεν. Αντίθετα θα είναι εκεί ο Σάντσο. Και θα είναι πολύ καλός. Στον ημιτελικό με τη Δανία πάλι τα ίδια. Αποφάσεις με βάση το πλάνο. Εξω ο Σάντσο, μέσα ο Σάκα. Μπαίνουν κάποια στιγμή ο Γκρίλις και ο Φόντεν και όταν θα γίνει το 2-1, θα πάρει και πάλι μια γενναία απόφαση. Η στιγμή επιτάσσει θωράκιση της άμυνας. Και ο Γκρίλις πρέπει να αποσυρθεί. Αλλαγή στην αλλαγή. Ο Γκρίλις έχει βοηθήσει να πάρει η ομάδα τα ηνία και να φτάσει στην επίτευξη του γκολ που θα δώσει το προβάδισμα. Σαν αλλαγή μπάσκετ, όπου ένας προπονητής μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν παίκτη απλά και μόνο για μια φάση που κρίνει ότι θα είναι αποδοτικός, θα περάσει στο ματς ο Τρίπιερ και ο Γκρίλις θα καθίσει στον πάγκο. Γι’ αυτή την αλλαγή και κυρίως για την αντίδρασή του να σκεφτεί τί ακριβώς χρειάζεται η ομάδα και κυρίως να πάρει γρήγορα την απόφαση, αποθεώνεται από τους pundits. Τόσο στο ITV από Ρόι Κιν, Γκάρι Νέβιλ και Ιαν Ράιτ όσο και στο BBC από Λίνεκερ, Σίρερ και Τζένας.
Η πολυτέλεια να αφήνει εκτός πρωταθλητές Ευρώπης
Ο Σάουθγκεϊτ αξίζει επαίνους που δεν εξαπατά τα πιστεύω του, αγνοώντας το θόρυβο και τη γκλαμουριά των δημοφιλών επιλογών. Πιστεύει ότι ο πραγματισμός είναι ο σωστός τρόπος για να βγει νικητής από τις μάχες με τον αιώνιο εχθρό, Γερμανία αλλά και τη Δανία στον ημιτελικό και ότι οι δημιουργικές δυνάμεις όπως ο Γκρίλις είναι καλύτερα να βοηθήσουν προερχόμενες από τον πάγκο.
Ένα από τα πιο προφανή χαρακτηριστικά του Άγγλου τεχνικού είναι ότι παραμένει ανέγγιχτος απ’ όσα γίνονται γύρω του. Όπως τόσα χρόνια καταφέρνει να διαχειρίζεται με ψυχραιμία την οδυνηρή για εκείνον στιγμή του χαμένου πέναλτι κόντρα στη Γερμανία το 1996, έτσι και μετά την καλή παρουσία της Αγγλίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 διατηρεί χαμηλά τους τόνους. Το ίδιο κάνει και τώρα.
Τη στιγμή που ένα έθνος είναι σε παρατεταμένο μεθύσι λόγω του νέκταρ της επικής (55 χρόνια ήταν αυτά) αρχικά νίκη επί της Γερμανίας και εν συνέχεια πρόκρισης στον τελικό μεγάλης διοργάνωσης, αυτός παραμένει πιστός στο δικό του τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.
Αυτή τη στιγμή ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είναι ένας από τους δημοφιλείς αν όχι ο πιο δημοφιλής Άγγλος. Μιλάνε γι΄ αυτόν όλοι. Και τον παραδέχονται όλοι. Ακόμα και αυτοί που τον πυροβολούσαν. Που σχολίαζαν αρνητικά ακόμα και το τζάκετ που φορούσε στο ματς με τη Σκωτία. Τώρα, όλοι έχουν αρχίσει να ζητάνε να… υπογράψουν αίτηση μετάνοιας. Αν η Αγγλία πάρει το τρόπαιο ίσως του ζητήσουν και αυτόγραφο…
Ο Γκάρεθ Σαούθγκεϊτ δεν είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο και λογικά δεν θα γίνει ποτέ. Όμως, είναι ένας μάνατζερ που διαχειρίζεται με τόλμη και σοφία ένα υψηλών προδιαγραφών υλικό. Εχει την πολυτέλεια και κυρίως την πυγμή και την αποφασιστικότητα να αφήνει εκτός ενδεκάδας και να κερδίζει η ομάδα του, παίκτες όπως ο Φόντεν, εκ των πρωταγωνιστών μιας εκ των πιο δημιουργικών ομάδων του πλανήτη και πρωταθλήτριας Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι. Η ακόμα παραπέρα, να αφήνει ακόμα και στην εξέδρα παίκτες όπως ο Μάουντ ή ο Τσίλγουελ, που ήταν πρωταγωνιστές στη νίκη της ομάδας τους, Τσέλσι, στο νικηφόρο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ!
Με αυτά και με αυτά οδηγεί την Αγγλία σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης μετά από 55 χρόνια. Πετυχαίνει, δηλαδή ό,τι ο θρυλικός Αλφ Ράμσεϊ, ο τεχνικός της Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1966 που κατέκτησαν οι Αγγλοι. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί κάποιοι στην Αγγλία κάνουν λογοπαίγνιο πλέον με το όνομά του και τον αποκαλούν SouthGreat;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Κουλούρης: Η αναγέννηση ενός σεσημασμένου σκόρερ - «Καυτός» στην Πολωνία
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- National League 2: Απίστευτο! Οπαδός πέταξε κάδο στο κεφάλι του προπονητή της Αγίας Παρασκευής!
- Βασίλης Πλιάτσικας: Εφυγε από τη ζωή η αδερφή του, Ουρανία, στα 32 της χρόνια