ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ Εβαλαν στο σημάδι τον Κίμιχ
Τι είχε δει ο Σαουθγκέιτ στα ματς των Γερμανών με Γαλλία, Πορτογαλία, Ουγγαρία και γιατί προτίμησε το 3-4-3 – Τι δείχνει η ανάλυση του Sportday.gr
Για να καταλάβετε πόσο μεγάλη νίκη είναι αυτή για τους Αγγλους αρκούν τα λόγια του Γκάι Μόμπρεϊ, του ανθρώπου που έκανε το σπικάζ του ματς για το BBC, με το σφύριγμα της λήξης.
«Αυτό είναι. Τελικά συμβαίνει. Η Αγγλία νικά τη Γερμανία σε νοκ άουτ παιχνίδι μεγάλης διοργάνωσης. Αν είσαστε οπαδοί της εθνικής Αγγλίας, κοιτάξτε γύρω σας με ποιον είσαστε και πού είσαστε γιατί αυτό είναι ένα ποδοσφαιρικό ορόσημο που δεν εμφανίζεται συχνά. Το επόμενο μπορεί να είναι το Σάββατο στη Ρώμη. Μπροστά μας τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, πολύ καλύτερα».
Πώς όμως, έφτασαν τα «τρία λιοντάρια» στην πρώτη νίκη επί των Γερμανών σε νοκ άουτ φάση μετά από 55 χρόνια; Εφτασαν χάρη στη διορατικότητα του τεχνικού τους επιτελείου και φυσικά της μεγάλης αμυντικής αδυναμίας των Γερμανών. Της δεξιάς τους πλευράς…
Ο Σαουθγκέιτ και οι παίκτες του «σημάδεψαν» τον Κίμιχ, έναν παίκτη που είναι πολύ αποδοτικός στον τομέα ανάπτυξης και δημιουργίας φάσεων. Παράλληλα, όμως, το σύστημα των τριών στην άμυνα, αφήνει τον Κίμιχ εκτεθειμένο. Και επιτρέπει στον αντίπαλο, να βρει χώρους…
Το πρώτο σημάδι με Γαλλία
Από την πρώτη στιγμή ειδικοί και μη είχαν εντοπίσει το πρόβλημα αυτό της Γερμανίας. Στο εναρκτήριο παιχνίδι με την Γαλλία δεν ήταν λίγες οι φορές που το δεξί άκρο της γερμανικής οπισθοφυλακής είχε τεράστιο κενό. Είχε χώρο για τους ταχύτατους Γάλλους επιθετικούς και ιδιαίτερα τον Εμπαπέ. Όπως παρατηρείτε και στην παραπάνω φωτογραφία, υπάρχει ένα τεράστιο κενό στη δεξιά πλευρά των «πάντσερ» όταν οι «τρικολόρ» έβγαιναν γρήγορα στην κόντρα επίθεση.
Και φυσικά το γκολ που έδωσε τη νίκη στους Γάλλους δημιουργήθηκε από εκείνη την πλευρά. Μπορεί να ήταν αυτογκόλ, όμως, πριν ο Χούμελς αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο και στείλει την μπάλα στα δίχτα της ομάδας του είχε προηγηθεί προσπάθεια των Γάλλων και σουτ από τη δεξιά πλευρά των Γερμανών.
Το κενό με την Πορτογαλία
Κόντρα στην Πορτογαλία τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα για τους Γερμανούς. Εναντίον των παικτών του Σάντος έκαναν την καλύτερη εμφάνισή τους και πολλοί πίστεψαν ότι η Γερμανία είναι ακόμα εδώ. Γερή, δυνατή και ένα από τα φαβορί. Όμως, και κόντρα στους Πορτογάλους το πρόβλημα με το κενό στην άμυνα ήταν εκεί. Απλά «κουκουλώθηκε» λόγω της καλής εμφάνισης και φυσικά της επιβλητικής νίκης.
Όπως, βλέπετε στο στιγμιότυπο οι Πορτογάλοι έχουν φύγει στην κόντρα και ο Μπερνάρντο Σίλβα θα βγάλει την πάσα αριστερά, στο δεξί άκρο της άμυνας των Γερμανών εκεί που υπάρχει το κενό, στο Ζότα για να δώσει αυτός έτοιμο γκολ στον Ρονάλντο.
Η καλή ανάλυση των Αγγλων δεν θα μπορούσε να μην παρατηρήσει το μεγάλο θέμα. Όπως και όλοι όσοι ασχολούνται στενά και γιατί όχι επιστημονικά με το ποδόσφαιρο.
Τα ίδια με την Ουγγαρία
Κόντρα στους Ούγγρους, το κενό στη δεξιά πλευρά δεν ήταν αυτό που προκάλεσε το μεγάλο πρόβλημα. Η αδυναμία της άμυνας τριών των Γερμανών ήταν ορατή όχι μόνο στο δεύτερο γκολ, αλλά και στο πρώτο. Οι Γερμανοί κεντρικοί αμυντικοί δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο αυτού του Euro να πείσουν ότι μπορούν να παρέχουν τις απαραίτητες καλύψεις για τους δύο ακραίους χαφ μπακ. Όταν αυτοί έβγαιναν μπροστά (και όταν το έκαναν πρόσφεραν πραγματικά πολύτιμες βοήθειες και πάσες ή και γκολ) υπήρχαν κενά στην πλάτη τους και ειδικά από δεξιά. Εκεί που δραστηριοποιούνταν ο Κίμιχ. Στο στιγμιότυπο βλέπετε την εκκίνηση της φάσης του πρώτου γκολ των Ούγγρων. Βλέπετε πως έφυγαν στην κόντρα και πώς ήταν έτοιμοι να δημιουργήσουν εικόνα με… παίκτη παραπάνω έναντι των Γερμανών.
Και τα 2 αγγλικά γκολ από το γνωστό σημάδι
Οι Αγγλοι τα είδαν όλα αυτά. Τα σπούδασαν. Και δεν χρειάζεται να έχεις πληροφορίες μέσα από το αγγλικό στρατηγείο για να καταλάβεις τι έχει γίνει. Απλά να ρίξεις μια ματιά στις εικόνες στα παιχνίδια της Γερμανίας με Γαλλία, Πορτογαλία και Ουγγαρία και μια σε αυτές των δύο αγγλικών γκολ και θα καταλάβεις. Γι΄ αυτό το λόγο ο Σαουθγκέιτ επέλεξε τελικά και το 3-4-3
Και τα δύο αγγλικά γκολ προήλθαν με πάσες προς τα αριστερά, εκεί που υπήρχε χώρος δράσης, στη δεξιά πλευρά της γερμανικής οπισθοφυλακής δηλαδή, και πάσα στην περιοχή. Στην πρώτη φάση όπως βλέπετε στο παραπάνω στιγμιότυπο ήταν ο Σο που βρέθηκε έξω αριστερά μετά από πάσα του Γκρίλις και σερβίρισε στον Στέρλινγκ για να πετύχει το 1-0. Με αυτό το γκολ ο Στέρλινγκ έφτασε τα 3 στη διοργάνωση και τα 15 στα τελευταία 20 ματς σε όλες τις διοργανώσεις για την Αγγλία. Παρένθεση πριν από αυτή την επίδοση είχε προηγηθεί για τον επιθετικό της Σίτι ένα σερί 27 αγώνων χωρίς γκολ με τα «λιοντάρια».
Τα ίδια μπορεί να δει κανείς και στο παρακάτω στιγμιότυπο. Σε αυτή την περίπτωση ο Γκρίλις ήταν ο παίκτης που εκμεταλλεύτηκε το κενό λόγω της αδυναμίας κάλυψης του Κίμιχ και έφτιαξε το γκολ με το οποίο τερματίστηκε η αφλογιστία του Κέιν και μαζί της όλη η συζήτηση γιατί δεν σκοράρει με την εθνική.
Το θέμα είναι ότι η Αγγλία πήρε άριστα σε όλους τους τομείς. Και πήρε μια σπουδαία νίκη χάρη στο καλό διάβασμα του αντιπάλου. Βέβαια, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα συζήτησης αν ο Μίλερ είχε σκοράρει στο τετ α τετ πριν από το 2-0. Όμως, για να πας μπροστά θέλει και άστρο. Και αυτή η Αγγλία φαίνεται να το έχει…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα